2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 6.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 6.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Trešdien no amata atbrīvots Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune no Latvijas zemnieku savienības, kurš iepriekš bija paziņojis par atkāpšanos no amata. Sēdē par neuzticības izteikšanu pats Caune piedalījies nav, jo atrodas neplānotā prombūtnē. Par viņa atbrīvošanu no amata nobalsoja 11 domnieki, četri bija pret, bet trīs balsojumā nepiedalījās. Septiņu deputātu rosinātais priekšlikums par neuzticības izteikšanu Caunem tika iesniegts jau 21.decembrī. 

Valsts policijā un Liepājas pilsētas bāriņtiesā pērnā gada izskaņā saņemts iesniegums no kādas pirmsskolas izglītības iestādes, kurā norādīts uz iespējamo vardarbību pret piecus gadus vecu bērnu ģimenē, kurā Vecgada dienā dzīvību zaudēja divus gadus vecs bērns. Vecgada dienas rītā, 31. decembrī, policijā tika saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, ka Liepājā kādā dzīvoklī ir atrasts divgadīga bērna līķis ar redzamiem zilumiem uz ķermeņa. Par notikušo uzsākts kriminālprocess un ir aizturēts bērna mātes dzīvesbiedrs. 

Kā ziņots, bāriņtiesā aptuveni pirms mēneša bija uzsākta pārbaude, lai izvērtētu, vai bērniem ģimenē ir piemēroti un droši apstākļi, taču tobrīd nešķitis, ka kādam no bērniem varētu draudēt letāls iznākums, norāda bāriņtiesa. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā secina, ka Liepājas traģēdijas norisē vairs neko nevar mainīt, taču notikušais "diemžēl nu jau kārtējo reizi parāda, ka bērnu tiesību aizsardzības sistēmā ir daudz pilnveidojamu momentu". Saistībā ar šo noziegumu tiks izvērtēta arī bāriņtiesas atbildība.

Patlaban plānots, ka apkures rēķini Daugavpilī no 1. februāra pieaugs pat par 170%, taču pašvaldība joprojām aktīvi meklē veidus, kā izmaksu lēcienu mazināt. Nelielas cerības dod šķeldas katlu mājas nodošana ekspluatācijā. Krīze siltumapgādes jomā Daugavpilī brieda vairāk nekā pusgadu, jo, palielinoties gāzes cenai biržā, jau kopš septembra divi privātie dabasgāzes nodrošinātāji pilsētai siltumu vairs nepiegādāja. Privātfirmu vietā 90 procentu siltuma šobrīd ražo pilsētai piederošais uzņēmums. Vienlaikus, domē vēl cer uz mazāku siltumtarifa pieaugumu. Patlaban līgums par dabasgāzes piegādi Daugavpilij noslēgts tikai janvārim. Vakar noslēdzās iepirkums par sadarbību februārim, taču iesniegtās cenas bijušas lielākas nekā plānots. Tāpēc dome turpina cenu aptauju, cerībā mazināt tarifa pieaugumu. 

Turpinām ziņas

Liepājas muzeja izstādē "Ikonas" no rītdienas, 7. janvāra būs skatāmas Ikonogrāfu biedrības autoru gleznotās svētbildes. Biedrībā apvienojušies profesionāli mākslinieki, lai kopīgi iepazīstinātu sabiedrību ar ikonas unikālo nozīmi Pareizticīgajā baznīcā un pasaules kultūras mantojumā.

Pirms 200 gadiem 5.janvārī Jelgavā iznāca pirmais laikraksts latviešu valodā – “Latviešu Avīzes”. Tas ceļu pie lasītājiem mēroja 93 gadus. Jaunā avīze aptvēra visu toreizējo Kurzemes guberņu, un tā ir uzskatāma par mediju pirmsākumu Latvijā. Atzīmējot šo notikumu, pie Ģederta Eliasa  Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja atklāta piemiņas plāksne. Dažādi šim notikumam veltīti pasākumi notiks visu šo gadu, un, iespējams, Jelgavā, tiks atklāts arī šim notikumam veltīts vides objekts. 

Un vēl

Šodien ir pulkveža Oskara Kalpaka 140.dzimšanas diena – to godinās gan aizsardzības nozarē, gan visā Latvijā. Ar atceres pasākumiem Rīgā, Kandavā un Rudbāržos šodien Latvijas zemessardzes latviešu vienību pirmā komandiera piemiņu godinās augstas aizsardzības nozares amatpersonas. Savukārt Kalpaka kadetu skolā notiks jauno zemessargu svinīga zvēresta došanas ceremonija. Vairākas aktivitātes rīkos arī Latvijas Kara muzejs.

Atstājiet komentāru