2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 7.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 7.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


No šī gada siltumenerģijas tarifs pieaudzis četriem siltumapgādes komersantiem, bet vienam komersantam tarifs noteikts pirmo reizi. Tarifu pieaugumu radījis dabasgāzes cenas kāpums, kas pasaules tirgū sasniedzis rekordaugstu līmeni. No 1. janvāra siltumenerģijas tarifs 10–20% robežās pieaudzis Valmieras, Siguldas, Rēzeknes un Jēkabpils novados. Savukārt pērn decembrī tarifu izmaiņas spēkā stājās trīs novadu pilsētās – Ogrē, Baložos un Iecavā. Ogrē un Baložos tarifs pieauga, bet Iecavā – samazinājās. Savukārt pirmo reizi regulators apstiprināja siltumapgādes tarifu Kārsavas novadā, kur iepriekš tika piemērots Kārsavas novada domes apstiprināts tarifs. Salīdzinot ar pagājušās apkures sezonas beigām, aptuveni 60% regulatora pārziņā esošo komersantu līdz decembrim tarifs nemainījās. Aptuveni ceturtdaļai tarifs pieaudzis, savukārt pārējiem tarifs sarucis.

Šī gada sākumā mūžībā devies viens no vecākajiem Latvijas iedzīvotājiem, ilggadējais Stopiņu pagasta iedzīvotājs Jānis Apīnis. Viņam pagājušā gada novembrī tika svinēta 104 gadu jubileja. Pēc pārciestā izsūtījuma Sibīrijā viņš atgriezās Latvijā un no 1950. gadu vidus dzīvoja un strādāja Ulbrokā. Kā norāda pašvaldībā, Apīnis vienmēr bijis Latvijas patriots un sarunās vienmēr uzsvēris, cik svarīgi katram ir novērtēt un sargāt valsts brīvību un neatkarību.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, izvērtējot teritoriālo nodaļu klātienes pakalpojumu izmantošanas tendences un darba apjomu, no šī gada ir pārtraukusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Siguldas filiāles darbu un no 15. janvāra darbu pārtrauks Līvānu filiāle. Aizvadītā gada nogalē Līvānu novada pašvaldība Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei ir nosūtījusi vēstuli ar lūgumu pārskatīt lēmumu par Līvānu filiāles slēgšanu.  Vēstulē pašvaldība vērš uzmanību, ka Līvānu novadā ir ne vien liels skaits iedzīvotāju darbspējīgajā vecumā un ievērojams skaits ražošanas uzņēmumu, bet arī cilvēku ar invaliditāti un senioru, kuriem nokļūšana uz blakus pilsētās esošajām filiālēm sagādās grūtības. Līvānu novada iedzīvotājiem tuvākās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālās nodaļas ir Jēkabpilī un Preiļos.

Turpinām ziņas

Mainījies Liepājas speciālās ekonomiskās zonas industriālo parku attīstītāja SIA “Pumac Liepaja” īpašnieku kapitāldaļu sadalījums. Patlaban Dānijas uzņēmumam “Lars” pieder 51% kapitāldaļu, bet Dānijas uzņēmumam “Meanso” – 49%. Iepriekš “Lars” īpašumā bija 75%, bet “Meanso” – 25%. Jau ziņots, ka “Pumac Liepaja” 2020.gadā strādāja ar 2,65 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1% mazāk nekā 2019.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 3,2% un bija 2,65 miljoni eiro.

Pagājušā gada vasarā Dundagā, Pils ielā, sākās tilta atjaunošanas darbi, ko veica uzņēmums SIA «Katleri», solot tos pabeigt līdz gada beigām. Tā tas arī noticis, un pašlaik tilts ir izmantojams gan braucējiem, gan kājāmgājējiem. Tiltam 2016. gadā veikts tehniskais apsekojums, kurā eksperti secināja, ka tilts ir sliktā tehniskā stāvoklī. Ņemot vērā norādīto, vēl Dundagas novada pastāvēšanas laikā tika pieņemts lēmums uzsākt šīs inženierbūves atjaunošanas darbus. Bija paredzēts veikt ne tikai paša tilta atjaunošanu, bet gājēju drošībai izveidot arī ietvi. Šī objekta sakārtošana ir nozīmīga, jo tilts saista Dundagas pili un pils parku, kas ir arī viena no tūristu apskates vietām. Tilta pārbūve pašvaldībai izmaksāja 312 tūkstoši 464 eiro, ieskaitot gan pašus būvdarbus, gan autoruzraudzības un būvuzraudzības izmaksas.
 
Un vēl

No 1. janvāra Latvijas Lauksaimniecības universitātes kā zinātnes universitātes sastāvā tiks integrēta Malnavas koledža. Par šo abas puses vienojušās, lai nodrošinātu pēctecību lauksaimniecības un ar to saistīto nozaru izglītībā un veicinātu lauku teritoriju sociālekonomisko aktivitāti. Turklāt koledžai tas būs nozīmīgs solis straujākā attīstībā un jaunu iespēju nodrošināšanā saviem studentiem un absolventiem. Kā zināms, Malnavas koledža ir viena no tradīcijām bagātākajām lauksaimniecības vidējās un 1. līmeņa augstākās izglītības iestādēm Latvijā. Šogad koledža nosvinēja savas pastāvēšanas simto gadadienu.

Atstājiet komentāru