2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 13.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 13.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Preiļu iecirkņa amatpersonas ir sākušas divus kriminālprocesus, lai izvērtētu iespējamas Preiļu pašvaldības kapitālsabiedrības "Preiļu saimnieks" amatpersonu pretlikumīgas darbības. Viens no kriminālprocesiem ir sākts pēc Krimināllikuma 19. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā. Patlaban nevienai no personām nav piemērots procesuālais statuss. Savukārt otrs kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 175. panta 1. daļas par svešas kustamas mantas slepenu vai atklātu nolaupīšanu jeb zādzību. Vienai amatpersonai kriminālprocesā ir piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Jau vēstīts, ka pērn oktobrī, neilgi pēc "Preiļu saimnieka" valdes atsaukšanas, Preiļu novada dome ārkārtas sēdē nolēma veikt finanšu un juridisko auditu novada pašvaldības uzņēmumā SIA "Preiļu saimnieks".Tāpat arī vēstīts, ka neilgi pirms apkures sezonas sākuma atsaukta "Preiļu saimnieka" valde - tās priekšsēdētājs Jānis Mūrnieks un valdes loceklis Andris Svarinskis.

Ievērojot Covid-19 omikrona varianta straujo izplatību Eiropā un, lai mazinātu plašas Covid-19 infekcijas izplatības risku Latvijā, Nacionālais veselības dienests sadarbībā ar pašvaldībām papildus atver vairākus vakcinācijas centrus: Balvos, Līvānos, Olainē, Valmierā un Dobelē. Vakcinācijas punkts Līvānu Kultūras centrā strādās 13., 15., 18., 22. un 27. janvārī no pulksten 9 līdz 15.

Kamēr ik gadu tūkstošiem tonnu riepu tiek izmestas mežos un grāvjos, riepu pārstrādes uzņēmumi Tukumā un Jaunjelgavā savu darbību beiguši riepu trūkuma dēļ. Šāda situācija izveidojusies, jo nav sakārtota riepu apsaimniekošanas sistēma, kas ļautu "finansējumam sekot riepām". Vietā, kur Tukumā pirms divarpus gadiem tika atklāta mehāniskā riepu pārstrādes rūpnīca, kas gadā solīja granulās pārstrādāt 10 000 tonnu riepu, tagad valda klusums. Uzņēmumā skaidroja, ka riepas var pārstrādāt, ja tām līdzi seko nauda. Diemžēl, nesakārtoto likumu dēļ 10 000 tonnu riepu gadā, kam līdzi sekotu finansējums, neesot izdevies saņemt, tāpēc līnija slēgta. 

Šī paša iemesla dēļ pagājušā gadā riepu pārstrādi pārtraucis arī uzņēmums ''VVV Recycling'', kas riepas pārstrādāja Jaunjelgavā. Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācijā skaidroja, ka risinājumi esot divi, bet abi prasa grozījumus normatīvajos aktos. Kamēr riepu apsaimniekošanas sistēma klibo teju ar abām kājām, neapzinīgu cilvēku izmestās riepas papildina grāvjus, krūmus un ceļmalas.

Turpinām ziņas

Augstākie siltumenerģijas tarifi šajā apkures sezonā ir bijušajā Ozolnieku novadā, sasniedzot pat 101,93 eiro par megavatstundu, bet zemākie – Ķekavas novadā, kura cena par megavatstundu ir 39,64 eiro, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas informācija. Visdārgāk par siltumenerģiju šajā sezonā jāmaksā Ānes, Branku un Ozolnieku iedzīvotājiem, tur siltumenerģijas tarifi janvārī ir attiecīgi 101,93 eiro par megavatstundu, 97,46 eiro par megavatstundu un 76,35 eiro par megavatstundu. Visos trīs pakalpojumu nodrošina SIA “Ozolnieku KSDU”. Vieni no augstākajiem tarifiem Latvijā ir arī Ādažos un Kadagā, kur tas ir 78,33 eiro par megavatstundu.

No šīs nedēļas Latvijā ir par vienu kultūrvietu vairāk. Siguldas novada Inciemā torņa ēkas telpās atklāta trimdas latviešu rakstniekam, dramaturgam, gleznotājam, žurnālistam un sportistam Anšlavam Eglītim veltīta digitālā ekspozīcija “Anšlavs Eglītis. Jaunais cilvēks”. Inciema pansijā rakstnieks jaunībā pavadījis vasaras, un šeit tapis arī Eglīša zināmākais romāns “Pansija pilī”.

Un vēl

Kalētnieks, sporta skolotājs Ģirts Ločmelis šajās dienās no Bārtas upes izvilcis milzīgu lomu – balto platpieri. Zivs bijusi 84 centimetrus gara un svērusi 7 kilogrami 785 gramus. Makšķernieks pieļauj, ka tāda zivs varētu būt arī vienīgā. Baltais platpieris ir melnvēderu dzimtas saldūdens zivs, kuras dabīgais izplatības areāls aptver lielāko daļu Ķīnas Klusā okeāna upju baseinu, kā arī tā sastopama Mongolijā un Austrumsibīrijā. Baltais platpieris tiek plaši audzēts zivsaimniecībās daudzviet pasaulē, Latviju ieskaitot, kā arī daudzviet tas ir iedzīvojies dabīgajās ūdenstilpēs. Zivs garums var sasniegt 105—133cm, bet svars pat 25—35kg.

Atstājiet komentāru