2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 7.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 7.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Svinīgā ceremonijā sestdien Latgales vēstniecībā "Gors" godināti desmit latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" ieguvēji – spilgtākie un nozīmīgākie notikumi un personības 2021. gadā, kā arī balva par mūža ieguldījumu pasniegta kordiriģentam Jānim Grudulam. Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks" par paveikto pērn ieguvis projekts #100dečiLatvijai digitālā, taktilā, audio-vizuālā un zīmju valodā, Balvu novada zīme latgaliski, folkloras kopa "Vīteri" un video stāsts "Teika par Rēzeknes rozi", grāmata un mūzikas albums bērniem "Vuškeņa iz pļovys", grupa "Latgalīšu reps" ar albumu "Cyta dzela" un videoklipiem, Ilzes Spergas stāstu krājuma "Dzeiveiba" radio lasījumi, Marijis Dzeislys dzejoļu krājums "Vysta smierts", literāte un redaktore Ilze Sperga, navigācijas aplikācija "Waze" latgaliski un pirmā izlaušanās istaba latgaliski "Pīci panti".

Jēkabpils biedrības “Latvijas Aizsargi” un Latvijas Aizsargu organizācijas biedri no Pļaviņām kopīgiem spēkiem sakārtoja piemiņas vietu 1940. — 1949. gada deportācijās cietušajiem pie Pļaviņu dzelzceļa stacijas. Tas darīts pēc pļaviņieša Eduarda Brūniņa iniciatīvas, jo piemiņas akmens bija izkustināts. Tagad tas novietots vietā un nostiprināts. Par paveikto informēta pašvaldība. Biedrības “Latvijas Aizsargi” vadītājs Ivars Bisnieks stāsta, ka organizācijas regulāri piedalās dažādu piemiņas vietu sakopšanā, apliecinot cieņu cilvēkiem, kam tā veltīta. 

Turpinām ziņas

Februārī Kokneses Mūzikas skolas akordeona klases audzēkņi piedalījās divos starptautiskajos konkursos un iepriecināja ar labiem rezultātiem. Kazaņā, Starptautiskajā tautas mūzikas instrumentu konkursā “MUSICA DEL MONDO” 7 līdz 8 gadu vecuma grupā 50 dalībnieku konkurencē Rodrigo Šteinbergam 2. pakāpes laureāta diploms un akordeonistu mācību orķestrim 150 dalībnieku konkurencē – 2. pakāpes laureāta diploms. No 24. līdz 26. februārim Kokneses Mūzikas skolā notika skolas organizētais 3. Starptautiskais akordeona mūzikas izpildītāju un kolektīvās muzicēšanas konkurss, kurā Rodrigo Šteinbergam 2. vieta un Evelīnai Bojārei 3. vieta, skolas akordeonistu mācību orķestrim – 1. vieta. 

Beidzoties tehnoloģiskajam pārtraukumam, marta otrajā nedēļā plānots atsāk Ķekavas veloceļa būvniecību. Viens no pirmajiem darbiem pēc būvdarbu atsākšanas un trases nospraušanas ir projektā paredzēto koku ciršana. Būvdarbu teritorijā tiks izvietotas ceļazīmes par būvdarbu norisi. Jau ziņots, ka 2021.gada augustā noslēdzās Ķekavas veloceļa pirmā posma izbūves un asfaltēšanas darbi 400 metru garumā gar Bauskas šoseju no Rīgas ielas 1a Vimbukrogā līdz mājām "Annužas" Alejās. Šigad būvdarbu laikā plānots izbūvēt 4,6 kilometru garu apvienoto gājēju ceļu un veloceļu ar asfaltbetona segumu 2,5 metru platumā, kā arī izbūvēt jaunu apgaismojumu.

Šogad Latvijas zemledus makšķerēšanas čempionātā kopumā startēja 15 komandas, starp kurām arī komanda no Preiļu novada, kurā apvienojās Sandis Gribuška no Pelēčiem, Māris Āriņš no Aglonas, Aldis Kalvāns no Rušonas, bet kā rezervists – Aldis Trimalnieks no Jaunaglonas. Latvijas čempionāts zemledus makšķerēšanā tika organizēts trīs posmos, katrā divas kārtas. Pirmais posms norisinājās Balvos - Balvu ezerā, otrais – Jēkabpilī - Radžu ūdenskrātuvē un noslēdzošais čempionāta posms tika aizvadīts Limbažos - Limbažu lielezers. Sasummējot visu posmu rezultātus, Preiļu novada komanda “Tava Cope” kopvērtējumā ierindojās godalgotajā trešajā vietā, izcīnot bronzas godalgas. Tāpat individuālajā vērtējumā godalgoto trešo vietu ieņēma preilēnietis Māris Āriņš. 

Un vēl

7. un 8.maijā Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā un skvērā aiz Jelgavas kultūras nama, norisināsies tradicionālās “Latvijas stādu dienas“. Pašlaik izsludināta lielizmēra stādu, dārza tehnikas, puķu, dārzeņu un sēklu tirgotāju pieteikšanās, bet amatnieku un pārtikas preču tirgotāju pieteikšanās sāksies 1.aprīli. Ik gadu stādu dienās Jelgavā savu produkciju piedāvā stādu audzētavas, zemnieku saimniecības, individuālie audzētāji, selekcionāri, amatnieki, dārza inventāra un aprīkojuma ražotāji no visas Latvijas, sniedzot pircējiem iespēju izvēlēties no vairāk nekā 200 tirgotāju piedāvājuma. Pieteikties “Latvijas stādu dienām” var mājaslapā “festivali.jelgava.lv”.

Atstājiet komentāru