2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 11.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 11.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Būves, ko izmantot civilajā aizsardzībā, piemēram, bumbu patvertnes, Latvijā oficiāli netiek izmantotas jau 14 gadus, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā atzīst – šis lēmums būtu jāpārvērtē. Daugavpils un Rēzeknes novada pašvaldības gatavas aizmirstās telpas pazemē atkal atvērt un sakārtot. Bumbu patvertnes civilajā aizsardzībā Latvijā sāka pārtraukt izmantot 2008. gadā. Jaunā realitāte, Ukrainā notiekošais , licis šo lēmumu pārvērtēt. 

Bijusī bumbu patvertne teju tieši zem Rēzeknes domes ēkas ir putekļu kārtām un zirnekļu tīkliem noklāta, taču tukša un apgaismota šobrīd. Vēl vairākas ir zem skolām, slimnīcas, kā arī zem lielajiem ražošanas uzņēmumiem, kas gan pārsvarā nonākušas privātpersonu īpašumā. Tikmēr Daugavpilī sperts solis tālāk – nākamajā Civilās aizsardzības komitejas sēdē plānots spriest, vai un kā atjaunot konkrētu bijušo bumbu patvertni. Daugavpils pašvaldība pilsētā apzinājusi 38 objektus, lielākais potenciāls atzīts bumbu patvertnei Ķīmijas mikrorajonā pie Kultūras pils. 

Samazinoties ūdens līmenim Platones upē, atsākta sausās būvbedres nodrošināšana, lai turpinātu jaunā tilta pār Platones upi Jelgavā, Bauskas ielā balstu izbūvi upē. Šobrīd notiek arī krasta balstu izbūve. Jelgavas pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība” informē, ka līdz šim ir pabeigta urbpāļu izbūve upes un krasta betona balstiem. Gājēju kustība šobrīd notiek pa izbūvēto pagaidu tiltu un koka laipu celiņu ar margām. Realizējot būvniecības ieceri “Tilta pārbūve pār Platones upi Bauskas ielā, Jelgavā” tiek izbūvēts jauns tilts autobraucējiem, velosipēdistiem un gājējiem. Būvniecību iecerēts pabeigt līdz 30.novembrim.

Latvijas piena pārstrādes uzņēmums “Sērenes piens” šogad nosūtījis pirmos divus siera konteinerus uz Saūda Arābiju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, informē Staburags. “Sērenes piena” galvenā specializācija ir akavi tipa baltā siera ražošana eksporta tirgiem. Plānots, ka eksporta apjoms uz Saūda Arābiju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem trīs gadu laikā varētu sasniegt piecus miljonus eiro. Tādēļ arī piedalīšanās izstādē “Gulfood” un tajā iedibinātie kontakti bijis nozīmīgs pavērsiens šā eksporta virziena attīstīšanā.

Turpinām ziņas

SIA "Pļaviņu Komunālie pakalpojumi" 28.februārī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniedza ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa projektu, kas nosaka ūdenssaimniecības un kanalizācijas pakalpojumu sadārdzināšanos. Piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā no 1.jūlija. Pašlaik spēkā esošais tarifs par ūdeni ir 1,01 eiro par kubikmetru, bet par kanalizāciju - 1,73 par kubikmetru. No 1.jūlija plānots celt ūdenssaimniecības pakalpojumus par 32% jeb jaunais tarifs sasniegtu 1,33 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumus plānots celt par 35% jeb jaunais tarifs būtu 2,34 eiro par kubikmetru. Patlaban spēkā esošā tarifa izmaiņas ir saistītas ar darbības zonas paplašināšanos un izmaksu palielināšanos.

Sociālās aprūpes centrā “Pļaviņas” papildināts pakalpojumu klāsts, nodrošinot iespēju pieaugušajiem ar invaliditāti un senioriem saņemt dažādus dienas sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumus. Dienas aprūpes centra darbība izveidota Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstītajā projektā “Aprūpe tuvāk mājām”, lai uzlabotu sociālās aprūpes pakalpojumos mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām. Kā informē Staburags, cilvēkiem Pļaviņās iespējams saņemt fizioterapeita, paliatīvās aprūpes speciālista, sociālā aprūpētāja, psihologa konsultācijas un dažādus citus pakalpojumus. Lai tos saņemtu, nepieciešams iepriekš pieteikties. 

Un vēl

15. aprīlī Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" izskanēs Lieldienu laikam veltīta koncertprogamma. Koncertā tiks pirmatskaņots sakrālās kormūzikas meistara Ērika Ešenvalda jaundarbs, kuru izpildīs Minhenes zēnu kora un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zēnu kopkoris. Koncertu ar Liepājas pašvaldības un fonda "Uniting History" atbalstu rīko SIA "Lielais dzintars". Tas būs skatāms ne tikai klātienē koncertzāles Lielajā zālē, bet arī tiešsaistē no jebkuras vietas pasaulē digitālajā koncertu platformā "Digitālais dzintars".

Atstājiet komentāru