2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 21.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 21.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Svētdien dievkalpojuma laikā, mācītājam pieminot karu Ukrainā, izcēlās ugunsgrēks Baldones baznīcā. Dievkalpojums tika translēts Latvijas Televīzijā. Brīdī, kad mācītājs jautāja, vai mēs spēsim un būsim gatavi piedod tiem, kas nogalina, jo viņi pilda pavēles, un piedot tiem, kas dod pavēles nogalināt, atskanēja kliedzieni, ka baznīcā ir uguns un cilvēkiem jādodas laukā. Pēc mirkļa operators pagrieza kameru uz griestiem, kur lejup gāzās liesmas. Cilvēki ugunsgrēkā nav cietuši.
 
Baldones draudzes mācītājs Juris Morics informē, ka notikušais nav terorakts, bet gan parasts ugunsgrēks, kur no skursteņa Baldones baznīcas bēniņos aizdegās jumta konstrukcijas un grīda vienā baznīcas stūrī. Viņš sociālajā vietnē Facebook, baznīcas mājaslapā pateicas Baldones ugunsdzēsējiem par operatīvo un profesionālo rīcību nodzēšot ugunsgrēku. Tagad būšot jāveic bojājumu apsekošana un remontdarbi un kādu laiku baznīca nebūs pieejama apmeklētājiem. 

Brīvdienās Līvānos no upes izcelts bojāgājis cilvēks, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Izsaukums tika saņemts uz Dubnas upi Līvānos un tika ziņots, par bojāgājušā izcelšanu no ūdens. Bojāgājušais nodots valsts policijai. 

Kā liecina "Upes.lv" pieejamā informācija, Dubna ir Daugavas vidusteces labā pieteka Latgalē. Tā iztek no Latgales augstienes Feimaņu un Dagdas pauguraines ezeriem Krāslavas rajonā un ietek Daugavā Līvānos.

Turpinām ziņas

Pašvaldības, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskās organizācijas, kā arī lauku attīstības konsultanti var izvirzīt kandidātus ikgadējam nozares apbalvojumam “Sējējs”. Dalībnieki konkursā “Sējējs 2022” tiks vērtēti vairākās nominācijās, tajā skaitā arī “Gada lauku saimniecība”, “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā”, “Ģimene lauku sētā”, “Jaunais veiksmīgais zemnieks”, “Gada veiksmīgākā kopdarbība”, “Bioloģiskā lauku saimniecība” un “Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā”. Tāpat šogad dalībniekus vērtēs nominācijās “Rītdienas sējējs – mazpulka dalībnieks” un “Zinātne praksē un inovācijas”. Pretendentus nominācijām var izvirzīt līdz 20.maijam. Konkursa dalībniekus apbalvos noslēguma pasākumā rudenī.

Sestdien Biškopības pavasara konferencē Jelgavā zemkopības  Kaspars Gerhards sacīja, ka jaunajā Kopējās lauksaimniecības politikas Latvijas stratēģiskajā plānā no 2023. gada, Latvija biškopības nozarei paredzēti 11,2 miljoni eiro. Tas ir ievērojams Eiropas Savienības finansējumu pieaugums, salīdzinot ar 8,8 miljoniem eiro iepriekšējā periodā. Zemkopības ministrs atzinīgi novērtēja pēdējos gados novērojamo pakāpenisko bišu saimju pieaugumu. Pagājušajā gadā Latvijā bija gandrīz 3,4 tūkstoši biškopības saimniecību ar vairāk nekā 100 tūkstoši reģistrēto bišu saimju.

Nedēļas nogalē līdz ar astronomisko pavasari Latvijā sākusies arī Sēklu maiņas sezona. Dažādās Latvijas vietās vaļā vērti Sēklu maiņas punkti, kuros cilvēki mainās katrs ar savas dzimtas dārza bagātībām. Sēklu lolotāju kustība Latvijā aizsākās pirms desmit gadiem, tās mērķis ir vietējo kultūraugu saglabāšana, kas ir ļoti vērtīgs mantojums, bet globalizācijas ietekmē sāk strauji izzust. Šogad ir vairāk nekā 10 vietas Latvijā, kur darbojas Sēklu maiņas punkti, tajā skaitā arī Aizkrauklē.

Nemainīgi katra mēneša trešajā svētdienā Ziemeļu un Austrumu Latgales ļaudis no malu malām brauc uz Kārsavas Lielo tirgu, kas norit visas Telegrāfa ielas garumā, lai pirktu un pārdotu. Ludzas novada uzņēmējdarbības koordinators Jānis Romancāns informē, ka Covid-19 pandēmijas dēļ tradīcija uz laiku bija pārtraukta, taču no svētdienas tā atjaunota. Vakar Kārsavas Lielajā tirgū piedalījās aptuveni 150 tirgotāji, piedāvājot apģērbus, ēdienus un amatnieku izstrādājumus. 

Un vēl

No šodienas Aizkraukles novada pašvaldības policija Pļaviņu apvienībā sāks darbu jaunās telpās – 1. maija ielā 6 Aiviekstes pagastā. Līdz šim pašvaldības policisti strādāja Daugavas ielā 54, Pļaviņās, bet tagad viņiem mājvieta būs telpās, kurās līdz 2021. gada 1. jūlijam darbojās Aiviekstes pagasta bibliotēka. Pļaviņu apvienībā strādā divi Aizkraukles novada pašvaldības policijas darbinieki – Ainis Liepiņš un Jegors Zaharcovs. Ar policijas darbiniekiem, tāpat kā līdz šim, var sazināties, zvanot uz tālruņa numuru 65134104 vai 26458996.

Atstājiet komentāru