2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2022.gada 20.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2022.gada 20.aprīlī

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus iesaistīties humānās palīdzības kravas komplektēšanā Ukrainas iedzīvotājiem. Pašvaldība no sadraudzības pilsētas Ņižinas saņēmusi informāciju par aktuālākajām lietām, kas šobrīd nepieciešamas, lai nodrošinātu daudz maz humānus sadzīves apstākļus tur palikušajiem cilvēkiem. No 19. aprīļa tiek vāktas nepieciešamās mantas Ukrainas iedzīvotājiem. Tas tiek darīts pēc stingri koordinēta nepieciešamo lietu saraksta, lai organizētu kravu atbilstoši saņemtajam vajadzību sarakstam: segas un pledi; gultasveļa; dvieļi; guļammaisi (zem guļammaisiem liekami paklājiņi/matrači); mugursomas; lukturīši un baterijas; jaundzimušo un bērnu drēbītes; sieviešu/vīriešu apģērbs, izņemot ziemas drēbes.

Preces atbilstoši sarakstam lūdz nogādāt pakalpojumu centrā “Līči”, Jaunatnes ielā 1, Līčos, Preiļu pagastā katru darba dienu no pulksten vieniem dienā līdz sešiem vakarā. Kontakti – Lidija Ceriņa 29609440 vai Vitālijs Plivda 26533550.

Pēc divu gadu pārtraukuma aprīļa sākumā Preios notika soļošanas un skriešanas sacensībās “Cīruļputenis-2022”, kurās piedalījās nedaudz vairāk par 200 dalībniekiem. Labākie sacensību dalībnieki tika sumināti ar medaļām un balvām, kuras sarūpēja Preiļu novada dome sadarbībā ar Preiļu novada bērnu un jauniešu sporta skolu. Par dalībnieku labsajūtu bija parūpējušies arī vietējie uzņēmēji, kuri bija sagādājuši gardus pārsteigumus. 

Savukārt 17. aprīlī Preiļu novada tūrisma attīstības un informācijas centrs sadarbībā ar Bērnu un jauniešu sporta skolu eksperimenta kārtībā organizēja krosa skrējienu Lieldienu svinību vietā “Jasmuižā”, Aizkalnes pagastā. Krosa mērķis bija popularizēt skriešanu kā aktīvās atpūtas sastāvdaļu un kā izrādījās šai aktivitātei bija liela piekrišana. Prieks par ģimenēm, kuras kā lietderīgāko brīvā laika pavadīšanas veidu izvēlējās skrējienu. Dalībnieku skaits pārsniedza 60 no kuriem divas trešdaļas – zēni un meitenes vecumā no 5. līdz 12. gadiem. 

Savukārt pēc nedēļas, 27. aprīlī Preiļos norisināsies skriešanas seriāls “Parka pusstundas skrējiens-2022” “Mēs par mieru”. Pasākumā aicināti piedalīties skriešanas draugi un nūjotāji, kuriem apnikuši treniņi vienatnē un ir vēlme sacensties ar konkurentiem vai vienkārši pārbaudīt sevi. Sacensības notiks 8 posmos līdz oktobrim. Informācija par sporta pasākumiem pieejama preili.lv. 

Turpinām aktualitātes

Preiļu novada vispārizglītījošo izglītības iestāžu  pašpārvaldes piedalās Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras projektā “Atbalsts izglītības iestāžu pašpārvalžu attīstībai programmas “Kontakts” iniciatīvu projektu īstenošanai”. No 5.  līdz 7. aprīlim Malnavas koledžā notika iniciatīvas “Kontakts” klātienes mācības, kurās piedalījās skolēnu pašparvalžu komandas no Preiļu 1. pamatskolas, Aglonas vidusskolas un Galēnu pamatskolas, bet 12.-14. aprīļa mācībās piedalījās Riebiņu vidusskolas skolēnu pašpārvaldes komanda. Trīs dienu mācību laikā skolēniem bija iespēja padziļināti apgūt izvēlēto tēmu un piedalīties nodarbībās ar ekspertiem.

Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas skolēnu pašpārvaldes komanda uz Malnavu dosies 5. maijā. Savukārt, pieteikumu iesniegšana atbilstoši iniciatīvu projekta konkursa nolikumam norit līdz 23. maijam. Katra skolēnu pašpārvaldes projektu ideja, kas uzvarēs konkursā, saņems līdz tūkstoš eiro finansējumu tās īstenošanai, ko varēs uzsākt augustā. Paralēli notiks arī tiešsaistes mācības par turpmākajiem projekta īstenošanas soļiem.

Pēc ilgāka pārtraukuma atsākoties robotikas sacensībām, Preiļu robotikas komanda 9. aprīlī piedalījās robotikas sacensībās Lietuvā. Preiļu robotikas kluba un Robotu Skolas apvienoto komandu šajās sacensībās pārstāvēja Armands Upenieks, Matīss Buks un Aldis Buks. Folkrace disciplīnā komandas izcīnīja visas trīs godalgotās vietas ar robotiem: 1.vieta – “B1”, 2.vieta – “Z1” un 3.vieta – “MoricsW8”. Mini Sumo disciplīnā preilieši  ieguva 2.vietu ar robotu “BOLT” un 3.vietu ar robotu “Preili Power”. 

Un vēl

Preiļu novada iedzīvotājiem būs pieejami mobilā mamogrāfa pakalpojumi tuvāk dzīves vietai. SIA “Daugavpils reģionālā slimnīca” valsts apmaksātā programmā  veic mobilā mamogrāfa izmeklējumus. 23. aprīlī izmeklējumi iedzīvotājiem pieejami no 13.30 līdz 14.30 Riebiņos, Saules ielā 8.  No 15.30 līdz 16. 30 mamogrāfs pieņems klientus Vecārkavā, Skolas ielā 5. Savukārt 25. aprīlī  mobilais mamogrāfs  no 10 līdz 17 būs Preiļos, Raiņa bulvārī 22. 

23. aprīlī Preiļos notiks “Lielais Jurģu tirgus”. Dalībai tirgū pieteikušies 90 tirgotāji, kuri piedāvās visdažādākos stādus; maizi, konditorejas izstrādājumus, mājas kūpinājumus, sierus un dažādus amatniecības lietas.  Pircēji aicināti piedalīties apmeklēt tirgu no 8.00 līdz plkst. 13.00 Raiņa bulvārī Preiļos. Jautrību un omulību tirgošanās laikā nodrošinās Preiļu novada pašdarbības kolektīvi.

Atstājiet komentāru