2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 5.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 5.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pamata ārstniecības pakalpojumi, kuri iedzīvotājiem ir biežāk nepieciešami, tiks saglabāti tuvāk pacientu dzīvesvietām, un tos nav paredzēts koncentrēt tikai lielajās slimnīcās, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders, tādējādi noraidot Preiļu slimnīcas paustās bažas par daļas pakalpojumu likvidēšanu. Veselības ministrija uzsver, ka tādi pamata pakalpojumi kā terapija, ķirurģija, ginekoloģija un citi, kuri iedzīvotājiem ir biežāk nepieciešami, saglabāsies tuvāk pacientu dzīvesvietām un tos nav paredzēts koncentrēt tikai lielajās slimnīcās. Ja slimnīca varēs nodrošināt gan nepieciešamos cilvēkresursus, gan iekārtas un aprīkojumu, kā arī noteiktu pakalpojumu apjomu un darbību diennakts režīmā, slimnīca varēs turpināt sniegt līdzšinējo pakalpojumu klāstu.

Liepājas autobusu parka mājaslapā publicēta informācija, ka “sakarā ar šoferu neesamību” Aizkrauklē pirmdien, 4. jūlijā netika izpildīti 54 reisi. Aizkraukles novada pašvaldība, saņemot iedzīvotāju zvanus par neizpildītiem reisiem, ir vairākkārt sazinājusies ar AS “Liepājas autobusu parks” un lūgusi nodrošināt visu līgumā paredzēto reisu izpildi, taču autobusu vadītāju trūkuma dēļ tas neesot iespējams. Pārvadātājs sola tuvākajā iespējamā laikā atrisināt šoferu trūkumu un pilnībā izpildīt uzņemtās saistības. Ja tuvākajā laikā tas netiks īstenots, pašvaldība vērsīsies Autotransporta direkcijā, pieprasot nodrošināt pasažieru pārvadājumus. 

Tradicionāli, pašā vasaras un rožu plaukumā, Jaunmoku pilī tiek svinēti Dārza svētki! Šogad tie norisināsies 10. jūlijā. Dārza svētku apmeklētājus gaidīs daudzveidīgas izglītojošas un atpūtas aktivitātes visai ģimenei. Pasākumā laikā notiks koncerti, mājražotāju un amatnieku tirdziņš un dārza spēles. Dārza svētki tiks atklāti pulksten 12. Uzreiz pēc tam Torņa zālē notiks muzikāla pastaiga ar mākslinieci Kristīni Kutepovu, kuras izstāde "Dabas portreti" ir apskatāma Jaunmoku pils Torņa zālē no 1. jūlija līdz 18. septembrim. Būs brīvi pieejama Mežaparka pastaigu taka, kas ir viens no šī gada jaunumiem. Tiem, kas vēl nav paviesojušies Jaunmoku pils muzejā, būs iespēja doties ekskursijā pils dāmas pavadībā. 

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris šogad apstiprināts 423 mežacūkām, līdz ar to gadījumu skaits gandrīz sasniedzis pērn visa gada laikā atklāto saslimšanas gadījumu skaitu. Pārtikas un veterinārajā dienestā prognozē, ka aktīvākā slimības izplatīšanās vēl tikai gaidāma. Āfrikas cūku mēra gadījumi šogad jau bijuši teju visā Latvijā. Visvairāk slimu mežacūku atklāts austrumu pierobežā, Rēzeknes un Ludzas novados un Ziemeļkurzemē, pie Ventspils, Kuldīgas un arī Talsos. PVD skaidro, ka lielā saslimstība mežacūku vidū ļoti apdraud mājas cūkas. Tāpēc dienestā aicina lauksaimniekus stingri ievērot biodrošību. 

Lauku atbalsta dienests ir uzsācis pieņemt pieteikumus Eiropas Savienības un valsts ārkārtas pielāgošanas atbalstam cūkkopības, mājputnu audzēšanas un segto platību dārzeņkopības nozarē. Atbalstam var pieteikties līdz 20.jūlijam, iesniedzot pieteikumu Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā. Atbalstam var pieteikties lauksaimnieki, kuriem Lauksaimniecības datu centrā ir reģistrēts cūku ganāmpulks vai mājputnu ganāmpulks, kā arī tie, kuri nodarbojas ar mikrozaļumu, dārzeņu vai dārzeņu stādu audzēšanu segtajās platībās.

Un vēl

Biedrība “Dobeles bērniem” sadarbībā ar A/S “Latvijas valsts meži” un Dobeles novada pašvaldību 7.jūlijā organizē Meža dienas Dobeles Saules parkā.  Meža dienas būs skaists noslēgums Saules parka izveidei, tā zaļajā zonā ierīkojot apstādījumus. Parks tapis par daudzu uzņēmumu un Dobeles iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem, Apstādījumi sekmēs Saules parka mikroklimata un ekosistēmas veidošanu, nodrošinās bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, veicinās bērnu izglītošanu par dažādiem augiem un pildīs parka estētisko un ainavisko funkciju.

Atstājiet komentāru