2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 26.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 26.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ceturtdien, 28.jūlijā, Talsu novada dome lems par izpilddirektores Ievas Krēķes atbrīvošanu no amata, liecina domes sēdes darba kārtība. Aģentūrai LETA zināms, ka savu amatus plāno atstāt arī izpilddirektores vietnieks attīstības plānošanas un nekustamā īpašuma jautājumos Arvis Lagzdiņš un izpilddirektores vietniece administratīvajos un finanšu jautājumos Evita Veide. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Krēķi Talsu novada izpilddirektores amatā apstiprināja 2020.gada jūlijā. Viņa savu amatu saglabāja arī pēc administratīvi teritoriālās reformas pagājušā gada vasarā. 

Tikmēr Talsu novada pašvaldības vadība ir vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par iespējamiem pārkāpumiem SIA "Rojas DzKU". Talsu novada vadība no pašvaldības iestādēm saņemot indikācijas par apgrūtinātu sadarbību ar pašvaldības kapitāldaļu uzņēmumu SIA "Rojas DzKU", tāpēc pieprasījusi papildu informāciju par uzņēmuma darbību. Izvērtējot saņemto informāciju un saskatot tajā iespējamu interešu konfliktu un finansiālu zaudējumu nodarīšanu kapitālsabiedrībai, Talsu novada pašvaldība ir vērsusies KNAB, lūdzot izvērtēt apstākļus un valdes locekļa atbildību.

Biedrība “Pērses krasts” sadarbībā ar Latvijas vēstures materiālu brīvpieejas krātuvi un novadpētniecības platformu Historia.lv rīko novadpētnieku semināru “Vietvārdi, to nozīme, vākšanas un lokalizācijas metodika, publicēšana Historia.lv”. Seminārs Kokneses tūrisma informācijas centrā notiks 18. Augustā. Seminārā vēsturnieka Valtera Grīviņa vadībā iepazīsies ar vietvārdiem, to kopām un kategorijām; uzzinās par ilgmūžīgajiem un īslaicīgi pastāvošajiem vietvārdiem; noskaidros svarīgāko, kas jāzina, sākot vietvārdu vākšanu; pievērsīsies publicētajiem un nepublicētajiem dokumentārajiem un citiem rakstītajiem avotiem, kuros meklēt senos vietvārdus.  Dalība seminārā ir bez maksas.

Turpinām ziņas

Noskaidroti konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2022” laureāti. Komisija izvērtēja iesniegtos 46 medus paraugus un noteica uzvarētājus šādās nominācijās: « Latvijas garšīgākais medus 2022” nominācijā – gaišais medus – Valdis Janovs, LMT jumta medus; “Latvijas garšīgākais medus 2022″ nominācijā – tumšais medus – Rimants Gaidamovičs no Valmieras novada; “Latvijas garšīgākais medus 2022″ nominācijā – monoflorais medus – Edgars Soldāns, ZS “Tūmeņi”, latvāņu medus no Preiļu novada.

Trīs Baltijas jūras aizsargājamās teritorijas ieguvušas jaunus nosaukumus. Dabas aizsardzības pārvalde, īstenojot projektu LIFE REEF, veic zinātniskās izpētes darbus Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā. Padziļināti tiek pētītas trīs teritorijas, lai tās iekļautu aizsargājamo jūras teritoriju tīklā. Pateicoties sabiedrības iesaistei, šīs teritorijas ieguvušas jaunus nosaukumus - Zēģelnieku sēkļi, Alku sēklis un Papes kalva. Lielākā no jaunveidojamām teritorijām ir Zēģelnieku sēkļi pie Ventspils. Savukārt Pāvilostai tuvo teritoriju turpmāk sauks par Alku sēkli. Trešā teritorija, kas atrodas Liepājas tuvumā, turpmāk tiks saukta par Papes kalvi.  

Kā zināms, Latvijā pašlaik ir septiņas jūras aizsargājamās teritorijas, proti, Nida-Pērkone, Irbes šaurums, Akmensrags, Rīgas līča rietumu piekraste, Selga uz rietumiem no Tūjas, Vitrupe-Tūja un Ainaži-Salacgrīva.

Un vēl

Šonedēļ Viļa Plūdoņa muzejā tiek rīkots tradicionālais pasākums “Maizes diena”, kurš šoreiz norisināsies divas dienas – 28. un 29. jūlijā. Par Ceraukstes puses labības novākšanas un maizes cepšanas tradīcijām stāstīs Viļa Plūdoņa muzeja vadītāja Elīna Kūla-Braže, kura savas zināšanas ieguvusi ilgstoša izpētes darba rezultātā. Īpašā meistarklasē varēs iepazīt arī pašu maizes tapšanas procesu. Viļa Plūdoņa muzeja ekspozīcijā “Lejenieku saimniecība” var iepazīt sējas un pļaujas atainojumu Latvijas brīvvalsts laika fotoattēlos un apskatīt ar labības audzēšanu un maizes gatavošanu saistītos darbarīkus.

Atstājiet komentāru