2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 2.augustā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2023.gada 2.augustā

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Sākot no 21. līdz 30. jūlijam Preiļu novads uzņēma 35 ukraiņu bērnus ar pavadoņiem, lai jaunieši dažādās nodarbībās spētu atgūties no nežēlīgajām kara šausmām. Nometni rīkoja Preiļu novada pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu. 22 bērnus savās mājīgajās telpās laipni uzņēma Aglonas vidusskola un aktivitātes vadīja Preiļu pagasta pārvaldes zāles administratore Lidija Ceriņa, bet vēl 13 bērni, kuriem ir augsti sasniegumi dažādos sporta veidos, dzīvoja viesģimenēs Preiļos un, pateicoties atsaucīgajam Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas direktoram Edgaram Vaivodam, iepazinās arī ar Preiļu novada sportistu ikdienu un iesaistījās Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas nodarbībās. 

Patīkamus pārsteigumus bērniem sagādāja arī uzņēmējs Ivans Daņilovs, organizējot izjādi ar zirgiem, ekskursiju pa zirgu stalli, dziedošā gide Irēna Kjarkuža, māksliniece Vladlena, māksliniece Inta Reča, pirtniece Ināra Mūrniece, uzņēmējs Ainis Noviks, mākslinieki Alīna un Aleksandrs Nesterjuki un muzejs "Kaķu sēta". Sīkāka informācija par nometnes aktivitātēm pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā un Facebook lapā.

Preiļu novada pašvaldība izsaka pateicību visiem, kuri iesaistījās nometnes tapšanā un īstenošanā, dodot iespēju bērniem atgūties no Krievijas nežēlīgajiem uzbrukumiem, kas norisinās viņu dzimtenē.

Turpinām aktualitātes

Vasara ir pilnbriedā un ir laiks teikt: "Cik jauki vosor's laiceņā!". Ar tādu nosaukumu  4. augustā pulksten 16. Saunas pagasta Prīkuļu atpūtas laukumā jau piekto reizi notiks folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu sadziedāšanās. Šoreiz pasākuma galvenā tēma ir etnogrāfiskā ansambļa "Naktineica"  70 gadu jubileja un tas norisināsies par godu pašreizējam "Naktineicas" sastāvam ar tā bijušo dalībnieku un daudzu folkloras kopu līdzdalību - pasākuma organizatori gaidīs Preiļu novada folkloras kopas un viesus no Jēkabpils, Līvānu, Augšdaugavas un Bauskas novadiem ar muzikāliem sveicieniem!  

Savukārt jau no trijiem dienā varēs iepazīties ar keramiķa Raivo Andersona darbiem un piedalīties to tapšanā, Aglonas Maizes muzejs piedāvās iesaistīties maizes mīcīšanā, sviesta kulšanā un "kakorku" cepšanā, Saunas pagasta zemnieku saimniecība "Tūmeņi" iepazīstinās ar savu medus ražu un to visu varēs arī iegādāties. Pēc sadziedāšanās koncerta - danči ar folkloras kopām '"Rūtoj" un "Dyrbyni". Pasākums notiek ar Viduslatgales pārnovadu fonda atbalstu.

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” novērojis, ka konteineros, kas paredzēti šķirotajiem atkritumiem, tiek samesti arī sadzīves atkritumi un dažādi citi atkritumi, kas būtībā ir paredzēti tikai un vienīgi sadzīves atkritumu konteineriem. Šādos gadījumos sašķirot konteinera sastāvu nav iespējams, kā rezultātā visi atkritumi nonāk atkritumu poligonā, zaudējot jebkādu atkritumu šķirošanas jēgu virzībā uz tīrāku apkārtējo vidi, samazinot izmesto atkritumu daudzumu. Tāpat arī joprojām atkritumu šķirošanas punktos Preiļos regulāri var novērot dažādu atkritumu kaudzes pie atkritumu konteineriem, un visbiežāk tie ir atkritumi, kurus pilnīgi droši varētu iemest sadzīves atkritumu konteinerā, šķiroto atkritumu konteineros, tekstila materiāliem paredzētos konteineros. Savukārt, lielgabarīta atkritumu izvešana  jāpiesaka atsevišķi, sazinoties ar Atkritumu apsaimniekošanas daļu, vai arī jānogādā tos atkritumu šķirošanas laukumā Rīgas ielā 4, Preiļos. Viens no atkritumu šķirošanas ieguvumiem ir arī naudas ietaupījums, jo šķirotie atkritumi tiek savākti bez maksas, taču nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimnniekošanas tarifs var pieaugt. 

SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” nākamajam gadam plāno pārskatīt atkritumu apsaimniekošanas tarifu, un ir skaidrs, ka atkritumu, kas tiek atstāti pie šķirošanas punktiem, savākšana, atspoguļosies atkritumu apsaimniekošanas tarifa izmaiņās.  SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” aicina domāt zaļāk, būt atbildīgiem, šķirojot atkritumus, tādā veidā visiem kopā virzoties uz tīrāku apkārtējo vidi, jo globāli šī mērķa sasniegšanai ir nozīme ikvienam atkritumu radītājam. Papildu informācija pieejama SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” mājaslapā.

Un vēl

Valsts aizsardzības mācība ir specializēts kurss vispārējās vidējās izglītības iestāžu 10. un 11. klases skolēniem, kā arī 2. un 3. kursa audzēkņiem izglītības iestādēs, kurās īsteno profesionālās ievirzes programmas, un arodskolās. Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija no 1. septembra vēlas piedāvāt mācību kursu apgūt arī ģimnāzijas audzēkņiem, tādēļ, lai iepazīstinātu jauniešus ar programmu, tās iespējām, ikviens interesents tiek aicināts uz Atvērto durvju dienas pasākumu 4. augustā ģimnāzijas zālē pulksten 11. 

Apgūstot plānotos skolēnam sasniedzamos rezultātus Valodu, sociālā un pilsoniskā mācību jomā, aizsardzības mācība attīsta vairākas kompetences: pilsoniskās apziņas veidošanu un patriotisko audzināšanu, valsts aizsardzības prasmju attīstīšanu, līderības un saliedētības attīstīšanu, veselīga dzīvesveida popularizēšanu un fizisko spēju uzturēšanu. Tāpat interesentiem tiks piedāvāta iespēja iepazīties ar ģimnāzijas vidi, materiāltehnisko bāzi, apmeklēt laboratorijas, mācību kabinetus, tajā skaitā iepazīties ar Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas piedāvātajām izglītības programmām un iespējām, kas ļauj sasniegt augstus rezultātus valodu, sociālā, pilsoniskā jomā un matemātikas, dabaszinātņu jomā.

Papildu informācija pieejama Preiļu novada pašvaldības mājaslapā. Kontakttālrunis jautājumu gadījumos 27837790.

Atstājiet komentāru