2024.gada 19. septembris

Muntis, Verners

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 18.septembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 18.septembrī

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00


Preiļu novada pašvaldība pievienosies “Ilgtspējīgu pašvaldību nedēļai 2024”, kas Latvijā pirmo reizi norisināsies no 20. līdz 29. septembrim. Tā ir iespēja radošā un neierastā veidā popularizēt ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķus iedzīvotāju vidū. Preiļu novada Jauniešu centrs “Četri” aicina ikviena vecuma pārstāvi veikt radošu darbu - zīmējums, glezna, kolāža, kompozīcija, kas pievērstu uzmanību un attēlotu kādu no 17 ANO Ilgstpējīgas attīstības mērķiem. Radošo darbu nepieciešams nofotografēt un iesūtīt uz e-pasta adresi sintija.anceva@preili.lv līdz 22. septembrim.

Savukārt Preiļu Galvenā bibliotēka “Ilgtspējīgu pašvaldību nedēļas 2024” laikā piedāvā viktorīnu “Globālie mērķi ilgtspējīgai attīstībai”; aptauju “Mana bibliotēka un pilsēta 2030”; radošo darbnīcu “Veidojam LOGO”; Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu radošo darbu izstādi “Viss par mums visiem pasaulē”. Plašāka informācija par aktivitātēm pieejama preili.lv

26. septembrī Galēnu Kultūras namā notiks pasākums “Tuvāk tautai” - Preiļu novada pašvaldības izbraukuma domes sēde un diskusija ar vietējiem iedzīvotājiem. No pulksten 10. līdz 13. ikvienam interesentam būs iespēja klātienē vērot Preiļu novada pašvaldības izbraukuma domes sēdi. No pulksten 13. līdz 15. Preiļu novada domes deputātu ekskursija pa Galēnu ciema nozīmīgākajiem objektiem. Savukārt no pulksten 15. līdz 16. - Diskusija klātienē. Iedzīvotājiem būs iespēja uzdot sev svarīgus jautājumus Preiļu novada domes deputātiem. Pasākums tiks filmēts un translēts tiešraidē Preiļu novada pašvaldības mājaslapā, Youtube un Facebook kontā.

Turpinām aktualitātes

Pasaules Čempionātā nūjošanā, kas notika Lahtī, Somijā no 13.-15. septembrim, startēja divi Preiļu novada sportisti. Feoktists Pušņakovs 5 km un 10 km distancēs savā vecuma grupā izcīnīja zelta medaļas. Aivars Žugris 21 km distancē arī kāpa uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Latvijas komanda medaļu ziņā ierindojās 3. vietā, izcīnot 8 zelta, 5 sudraba un 4 bronzas medaļas. Preiļu novada pašvaldība sveic uzvarētājus un lepojas ar viņu ieguldījumu Latvijas nūjotāju panākumos starptautiskajā arēnā!

Pirms vairāk kā 30 gadiem dibinātā “Profesionālo leļļu meistaru ģilde” pagājušās nedēļas izskaņā paziņojusi šī gada “Amerikas profesionālo leļļu meistaru ģildes” konkursa laureātus, starp tiem arī preiliete – Vladlena. Leļļu meistare un Leļļu karaļvalsts saimniece Vladlena saņēmusi jau savu šī konkursa 8. godalgu, šogad leļļu meistare ieguvusi 1. vietu nominācijā “Fantāzijas lelles” pateicoties savam autordarbam “Koraļļu planētas gars”. Vladlena ar autorleļļu darināšanu nodarbojas kopš 2007. gada, taču Leļļu muzejs – galerija Preiļos darbojas kopš 2008. gada, tā ir viena no tūristu apmeklētākajām vietām Latgalē. 

Šoruden ar moto “Dzeja dejo visā Latvijā” jau 59. gadu svin Dzejas dienas, ļaujot dzejas rindām un pantiem virpuļot gan dejā, gan dziesmās. 12. septembrī arī Raiņa muzejs “Jasmuiža” aicināja uz ikgadējo Dzejas dienu pasākumu - Dzejas svētkiem “Dzejoļi dzied un dejo”. Pateicoties Valsts kultūrkapitālfonda atbalstītajam projektam, šoruden muzejā ciemojās divi brīnišķīgi dzejnieki – Evija Gulbe un Kārlis Vērdiņš, kuri lasīja savas dzejas rindas. Savukārt dzejoļus ar Evijas Gulbes vārdiem izdziedāja Bauskas bērnu vokālās studijas “Pigoriņi” kopkoris, vadītāja Ieva Aukšmuksta. Pasākuma otrajā daļā dzeja dejoja dzejnieka, literatūrzinātnieka, atdzejotāja Kārļa Vērdiņa izpildījumā. 

Un vēl

Preiļu novada publiskās bibliotēkas papildina digitālās bibliotēkas - digitalabiblioteka.lv saturu, kurā ir pieeja Latvijas arhīvu, muzeju, bibliotēku un citu organizāciju un privātpersonu uzkrātajiem dokumentiem, attēliem, muzeju priekšmetiem, gleznām, skaņu un video ierakstiem. Bibliotēkas ir digitalizējušas materiālu kopu “Preiļu novada kultūrvēsturiskais mantojums” no bibliotēku un sadarbības partneru kolekcijām. Saturs nepārtraukti tiks papildināts, bet materiāli jau šobrīd ir pieejami tiešsaistē, nodrošinot ērtu piekļuvi visiem interesentiem. 

Preiļu Galvenā bibliotēka aicina iedzīvotājus iesaistīties kolekcijas veidošanā un dalīties ar personīgajiem materiāliem kādā no tuvākajām bibliotēkām - tie tiks noskenēti un atgriezti īpašniekam. Papildu informācija preili.lv

Atstājiet komentāru