2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Jēkabpilī atbalsta jaunā tilta būvniecību pāri Daugavai

Jēkabpilī atbalsta jaunā tilta būvniecību pāri Daugavai

Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē pašvaldības deputāti nolēma konceptuāli atbalstīt jaunā tilta pāri Daugavai Jēkabpilī būvniecību atbilstoši skiču projektam "Daugavas tilts Jēkabpilī".

Šādu lēmumu deputāti pieņēma, jo jaunā tilta būvniecība ir nepieciešama būtisku sabiedrības vajadzību nodrošināšanai, lai sekmētu saimniecisko darbību Jēkabpilī, Zemgales un Latgales reģionos, attīstītu transporta satiksmi un infrastruktūru, uzlabotu tranzīta plūsmu, kā arī saglabātu pilsētas vēsturisko centru, kas ir kultūras piemineklis.

Tilta būvniecības nolūkos deputāti nolēma izveidot Atlīdzības noteikšanas komisiju, kuru vadīs Būvniecības nodaļas vadītāja Anita Vanaga, un, nosakot atlīdzību atsavināmajiem īpašumiem, veikt nepieciešamo nekustamo īpašumu iegādi atbilstoši zemju īpašumu plānam.

Jēkabpils atrodas Eiropas Savienības nozīmes tranzītceļa E22 un valstij svarīgā tranzītceļa A6 krustojumā. Šie maršruti nodrošina kravu plūsmu no Latvijas ostām virzienā uz Krieviju un Baltkrieviju.

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam noteikts, ka Latvijas ārējās sasniedzamības uzlabošanā būtiska loma ir starptautiskas nozīmes autoceļu, dzelzceļu, ostu un lidostu infrastruktūras attīstībai, jo tas nodrošinātu iespēju Latvijai sekmīgi attīstīties kā nozīmīgai tranzītvalstij.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības īpašumā atrodas viena no Latvijā esošajām valstij stratēģiski svarīgajām pārejām pāri Daugavai - tilts, kas savieno Daugavas abos krastos esošās Jēkabpils daļas, nodrošinot Jēkabpils kā vienotas pilsētas funkcionēšanu. Šis tilts pašreiz nodrošina arī Daugavas kreisajā pusē veidojošos kravu transportu uz Latvijas galvenajiem tranzīta maršrutiem.

Satiksmes ministrija 2007.gadā finansējusi un AS "Ceļuprojekts" veikusi jauna Daugavas šķērsojuma iespējamības izpēti, kurā rekomendēts izbūvēt jaunu tilta pāreju Jēkabpilī Bebru ielas galā.

Jauno tiltu būvēt Bebru ielas galā Jēkabpils dome nolēma jau 2008.gadā, kad tika pabeigts vērienīgs izpētes darbs, iekļaujot gan minēto kritēriju novērtējumu, gan arī veicot ietekmes uz vidi novērtējumu visiem šķērsojuma variantiem. Tika saņemts arī Satiksmes ministrijas atbalsts jauna tilta būvniecības iecerei.

Tilts pār Daugavu Bebru ielas galā tika iekļauts pilsētas attīstības plānā, un kopš tā laika arī citu Jēkabpils ielu rekonstrukcija ir veikta, rēķinoties ar nākotnē paredzamo tiltu Bebru rajonā.

Bebru ielas varianta galvenā priekšrocība ir novietojums ārpus Jēkabpils vēsturiskā centra, tomēr tas vēl ir pilsētas robežās, tādēļ visai būtiski spēs atslogot satiksmi pa esošo tiltu. Arī ģeoloģiskie apstākļi šajā vietā ir labvēlīgi tilta balstu izbūvei, jo nesošais dolomīta slānis atrodas augstu. Projektējamo Bebru ielas trasi visai viegli iespējams abos krastos saslēgt ar esošo ceļu tīklu.

Sagaidāmā satiksmes plūsmas atslogošana pilsētas centrā būtiski uzlabos apstākļus šajā pilsētas zonā, kas kļūs pievilcīgāka gan iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem - to nākotnē varēs salīdzināt, piemēram, ar Kuldīgu, kur arī ir divi tilti, tādēļ vēsturiskais tilts minimāli tiek izmantots satiksmei un vecpilsētā ir klusa un ļoti pievilcīga atmosfēra.

Jaunā tilta būvniecība Bebru ielas rajonā atļauj bez ierobežojumiem izmantot visus iespējamos tehniskos līdzekļus iedzīvotāju komforta uzlabošanai - gan izbūvēt troksni slāpējošās sienas gar dzīvojamo apbūvi, gan izveidot apstādījumus un citus labiekārtošanas pasākumus, kas šādos gadījumos tiek realizēti modernās pilsētās.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība un Satiksmes ministrija 2010.gada 17.septembrī parakstīja nodomu protokolu par sadarbību tranzītsatiksmes nodrošināšanā Jēkabpils pilsētā, kurā ministrija apņemas pasūtīt un finansēt skiču projektu jaunas Daugavas šķērsošanas vietas (tilta) Jēkabpilī izbūvei Bebru ielas galā ar tilta pieeju pieslēgumu Neretas ielai kreisajā krastā un Rīgas ielai un Daugavpils ielai labajā krastā.

Savukārt šī gada 27.martā Jēkabpils pilsētas pašvaldība un Satiksmes ministrija parakstīja vienošanos par sadarbību jauna Daugavas tilta Jēkabpilī Bebru ielas galā ar tilta pieeju pieslēgumu Neretas ielai kreisajā krastā un Rīgas ielai un Daugavpils ielai labajā krastā izbūvei.

Atstājiet komentāru