2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils pilsētas pašvaldība izdod kūlas dedzināšanas aizliegumu

Jēkabpils pilsētas pašvaldība izdod kūlas dedzināšanas aizliegumu

Sakarā ar paaugstinātu ugunsbīstamību Jēkabpils pilsētas pašvaldība izdevusi rīkojumu, kurš aizliedz pilsētas teritorijā ugunskuru kurināšanu, šim mērķim speciāli neparedzētās vietās, kā arī kūlas dedzināšanu, portālu Radio1.lv  informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže.

 

Rīkojums arī uzliek par pienākumu Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta Sabiedriskās kārtības uzraudzības sektoram veikt regulāru kontroli, bet pārkāpumu gadījumā lemt jautājumu par vainīgās personas saukšanu pie administratīvās atbildības.

 

Sabiedriskās kārtības uzraudzības sektora inspektore Inga Ostrovska pieļauj, ka izplatītākie kūlas dedzināšanas iemesli ir: ziņkārība - redzēs, cik tālu nodegs, kas notiks, cik ātri ieradīsies speciālie dienesti, ja tas būs nepieciešams, neuzmanība - neapdomīga rīcība, nometot zemē sērkociņu vai izsmēķi, un slinkums - pagājušajā gadā nepietika spēka un līdzekļu nopļaut zāli savā zemes gabalā, tad pavasarī to viegli var atrisināt ar uguns palīdzību.

 

Valstī aizvien biežāk notiek kūlas neatļauta dedzināšana, apdraudot cilvēku dzīvību, radot kaitējumus dabai un nodarot zaudējumus valsts, pašvaldību un privātajam īpašumam. Sabiedriskās kārtības uzraudzības sektora speciālisti atgādina, ka par šādiem pārkāpumiem saskaņā ar Administratīvā pārkāpuma kodeksa 51.panta "Obligāto zemes aizsardzības pasākumu neizpildīšana" 2.daļu ir paredzēta administratīva atbildība - naudas sods fiziskajām personām no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 līdz 2900 eiro.

 

Gadījumos, kad pamanīts kūlas ugunsgrēks, nepieciešams par to pēc iespējas ātrāk ziņot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruni 112.

 

Saprotot to, ka kūla ir radusies tāpēc, ka rudens periodā nekustamais īpašums laicīgi nav nopļauts, Sabiedriskās kārtības uzraudzības sektors 2015.gada vasarā un rudenī pievērsīs pastiprinātu uzmanību zāles nenopļaušanai īpašumos, kuri atrodas Jēkabpils pilsētā.

 

Jēkabpils pilsētas domes pieņemtie "Jēkabpils sabiedriskās kārtības noteikumi" nosaka, ka zāles garums pilsētā nedrīkst pārsniegt 20 centimetrus. Par zāles nenopļaušanu īpašumā vai lietojumā esošajā teritorijā zemes gabala īpašniekiem vai tā lietotājiem paredzēti naudas sodi no 30 līdz 350 eiro.

 

Par plastmasas, gumijas izstrādājumu un citu ķīmisku vielu dedzināšanu saistošajos noteikumos paredzēts naudas sods līdz 70 eiro, bet par ugunskuru kurināšanu, naktsmītņu ierīkošanu un telšu uzstādīšanu ārpus šim mērķim speciāli ierīkotām vietām - naudas sods no 15 līdz 70 eiro.

 

Saistīta ziņa: Dzintars Cvilikovskis: Sastādīts pirmais protokols par kūlas dedzināšanu Jēkabpilī (AUDIO)

 

kuula1

Komentāri (0-2/2)

  • Jānis@
    02.07.2018 18:22
    Un vēl jautājums pilsētas domei, vai viņi paši sev sodu arī liks par nenopļautu zāli, jo pamatā visas nesakoptās teritorijas ir domes īpašums, tā piemēram pie mūsu mājas dome savu teritoriju nepļauj jau vismaz gadus 15, kopš es te dzīvoju, bet gan katru gadu šī pļava tiek nodedzināta.
  • Jānis@
    02.07.2018 18:22
    Varētu padomāt, ka līdz šim kūlu Jēkabpils pilsētā dedzināt bija atļauts :lol:

Atstājiet komentāru