2024.gada 12. maijs

Ina, Ināra, Inārs, Valija

Finanšu ministrs Jānis Reirs Jēkabpilī pārrunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli

Finanšu ministrs Jānis Reirs Jēkabpilī pārrunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli

Šodien finanšu ministrs Jānis Reirs darba vizītē Jēkabpilī tiksies ar reģiona pašvaldību vadītājiem un pārstāvjiem, lai pārrunātu jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) modeli, portālu Radio1.lv informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietniece Maija Straupmane.

 

Viņa norāda, ka PFI modelis izstrādāts finanšu ministra vadībā, sadarbojoties un ieklausoties pašvaldību vadītāju ieteikumos ministra izveidotajā Konsultatīvajā padomē par pašvaldību finanšu jautājumiem.

 

Jaunā modeļa mērķis ir nodrošināt reģionāli sabalansētu un līdzsvarotu resursu pieejamību visām pašvaldībām. Tāpat paredzēts, ka PFI modelis veicinās pašvaldību ieinteresētību attīstīt saimniecisko darbību savā teritorijā, jo nodokļu ieņēmumu pieaugums visām pašvaldībām dos arī izlīdzināto ieņēmumu pieaugumu. Vienlaikus tiek būtiski vienkāršota modeļa aprēķina formula. Tajā saglabāti arī labākie jau esošās sistēmas principi.

 

Plānots, ka sanāksmē piedalīsies Jēkabpils, Salas, Viesītes, Krustpils, Pļaviņu, Kokneses, Skrīveru, Aizkraukles, Neretas, Jaunjelgavas, Aknīstes, Vecumnieku un Iecavas pašvaldību priekšsēdētāji un pārstāvji.

 

Tāpat vizītes laikā ministrs apmeklēs Valsts ieņēmumu dienesta Jēkabpils nodaļu un uzņēmumu "Jēkabpils mežrūpniecība".

 

Reirs jauno modeli ir pārrunājis arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, kurš novērtēja ministrijas līdzšinējo veikumu PFI likumprojekta izstrādāšanā un sadarbību ar pašvaldībām. Tāpat Valsts prezidents uzsvēra, ka jauno modeli nepieciešams apstiprināt pēc iespējas ātrāk, lai to varētu pielietot jau no 2016.gada.

Atstājiet komentāru