2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Covid-19: Jēkabpilī autobusi kursē pēc svētdienas grafika, bērnudārzos strādā dežūrgrupiņas un poliklīnikas apmeklētājiem mēra temperatūru

Covid-19: Jēkabpilī autobusi kursē pēc svētdienas grafika, bērnudārzos strādā dežūrgrupiņas un poliklīnikas apmeklētājiem mēra temperatūru

Jēkabpils mērs Aivars Kraps svētdien bija sasaucis atbildīgo dienestu un iestāžu vadītājus uz sanāksmi, lai lemtu par vēl stingrākiem ierobežojumiem saistībā ar koronavīrusu Covid-19. Pēc sanāksmes par jaunajiem ierobežojumiem tika informēti vietējie masu mediji. Sākot preses konferenci Aivars Kraps sacīja, ka patlaban Jēkabpilī nav  neviena cilvēka, kuram būtu konstatēts Covid-19. 

Īsumā:
Poliklīnikas apmeklētājiem mērīs temperatūru
Gaidāms, ka palielināsies pacientu plūsma stacionārā
Bērnudārzos strādās dežurgrupiņas
Darbiniekus, kuri pārkāps attālinātā darba režīmu – sodīs
Pilsētas autobusi kursēs pēc svētdienas grafika, skolēnu kartes nebūs derīgas no 17.marta
Valsts policijas iecirkņu inspektori apmeklētājus nepieņems
Policija kontrolēs, lai skolēni neklaiņotu
Pašizolācijas neievērošana pielīdzināma ārkārtas situācijas ierobežojumu pārkāpšanai un sodāma

Dezinfekcijas līdzekļu, cimdu un aizsargmasku apjoms ir nepietiekams
Senioriem - godprātīgajiem maksātājiem par kavējumu soda procentus neuzrēķinās

Atbildīgie darbinieki un iestāžu vadītāji informēja par noteiktajiem ierobežojumiem.

Poliklīnikas apmeklētājiem mērīs temperatūru

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova sacīja, ka slimnīca un poliklīnika turpina  strādāt, bet būs izmaiņas pacientu pieņemšanā. Jaunums, ka no pirmdienas, vēlākais otrdienas uzsāks pacientu attālinātu temperatūras mērīšanu visiem poliklīnikas apmeklētājiem. Šobrīd tiek meklētas iespējas, lai iepirktu šādus temperatūras mērīšanas aparātus, kas ir bezkontakta. Pacientiem būtu jāņem vērā: “Ja ir pieraksts un  jūs nākat uz poliklīniku, jums ir jābūt pārliecinātram, ka pēdējo 14 dienu laikā neesat bijis ārpus Latvijas, jums nav elpceļu slimību simptomi un jums nav temperatūras. Es ieteiktu jau sākotnēji mājās mērīt temperatūru, ja temperatūra ir paaugstināta, palikt mājās, savukārt, ja nav, pacients var nākt uz konkrēto pierakstu, nevis pusstundu stundu iepriekš, bet tieši uz to laiku, kad ir pieraksts. Pie  ieejas poliklīnikā ikvienam tiks mērīta temperatūra, ja pacientam būs temperatūra, viņam būs jāatgriežas mājās, ja temperatūra būs normāla, viņš varēs doties uz pieņemšanu pie ārsta,” skaidro Margarita Meļņikova. 

Gaidāms, ka palielināsies pacientu plūsma stacionārā

Viņa arī sacīja, ka atbilstoši jaunākajam hospitalizācijas plānam paredzēts, ka uz Jēkabpils reģionālo slimnīcu netiks vests neviens Covid-19 pacients. Šādus pacientus sākotnēji sūta uz Latvijas infektoloģijas centru un uz piecām reģionālajām slimnīcām. Margarita Meļņikova uzsvēra, ka atbilstoši jaunajam hospitalizācijas plānam, universitātes slimnīcās neuzņems piecas pacientu grupas. Tie būs onkoloģiskie pacienti, kuriem nav akūta ārstēšana, hroniskie pacienti, pacienti no sociālajiem dienestiem, arī pacienti, kuriem zināma spondiloze ar radikulopātīju vai zināms bronhiālās astmas vai HOPS paasinājums, šie pacienti tiks nogādāti uz ceturtā trešā un arī otrā līmeņa ārstniecības iestādēm. Tas nozīmē, ka šos pacientus vedīs arī uz Jēkabpils reģionālo slimnīcu. Tas var palielināt kopējo pacientu plūsmu stacionārā. Margarita Meļņikova norādīja, ka paliek spēkā karantīnas ierobežojums, kas neļauj piederīgo apmeklējumus pie slimnīcā guļošajiem tuviniekiem. Slimnīcā ir ierīkota poga pie nodaļām, lai izņēmuma gadījumos varētu sazināties ar nodaļas personālu.

Jēkabpils slimnīcas vadītāja sacīja, ka dzemdības tiks nodrošinātas atbilstoši plānam un bez izmaiņām. Vienīgi, ja dzemdētāja pēdējo 14 dienu laikā bijusi ārpus Latvijas vai viņai ir kādi iespējamās saslimšanas simptomi, tad šīm dzemdētājām lūgums iepriekš sazvanīties ar dežūrginekologu, tālrunis pieejams slimnīcas mājaslapā.  Šīm pacientēm dzemdības tiks nodrošinātas pēc citas pacientu plūsmas. 

Bērnudārzos strādās dežurgrupiņas

Aktuāls jautājums ir kā Jēkabpilī strādās pirmsskolas izglītības iestādes jeb bērnudārzi. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka saskaņā ar ministru kabineta lēmumu pirmsskolas izglītības iestādēm jānodrošina dežūrgrupiņu darbs. Bērnu pieskatīšana jānodrošina tikai tajos gadījumos, kas vecāki nevar to izdarīt darba dēļ. Tas ir vienīgais nosacījums, kad ārkārtas situācijas laikā vecāki var vest bērnus uz bērnudārzu. No pirmdienas bērnudārzu darbinieki apzinās vecākus un maksimāli samazināts bērnu skaits, kurus ved uz bērnudārzu. Tāpēc uz ārkārtas situācijas laiku tiks samazināts bērnudārzu darbinieku skaits. Guntars Gogulis norādīja, ka bērnudārzi strādās dežūrgrupu režīmā. Pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem ir dotas pilnvaras kritiski izvērtēt šos jautājumus un neuzņemt bērnus, ja zināms, ka vecāki tos var pieskatīt. Guntars Gogulis norādīja: “Ir neformāla informācija, ka daudziem bērniem vecāki nestrādā algotu darbu, bet bērni uz bērnudārzu tiek vesti, lai uz dienu dabūtu tos prom no mājām. Šādus gadījumi šajā situācijā netiks atbalstīti,  šajos gadījumos vecākiem jānodarbojas ar savu konstitucionālo pienākumu - bērnu audzināšanu.” 

Darbiniekus, kuri pārkāps attālinātā darba režīmu - sodīs

Guntars Gogulis arī uzsvēra, ka no piektdienas pašvaldība aizvēra visas iestādes un atcēla visus publiskos pasākumus. Lielāko daļu darbinieku, ko bija iespējams, novirzīja attālinātai darba veikšanai. “Šeit es gribētu nodot informāciju attālinātā darba veicējiem, uzsverot, ka attālinātā darba veikšanas brīdī darbiniekam jāatrodas adresē, kuru viņš ir norādījis, ja viņš atradīsies ārpus šīs adreses lielveikalā, uz ielas vai kur citur un tiks pieķerts, tas tiks uzskatīts par darba kārtības pārkāpumu un tiks sodīts,” sacīja Guntars Gogulis. 

Pilsētas autobusi kursēs pēc svētdienas grafika, skolēnu kartes nebūs derīgas no 17.marta

SIA “Jēkabpils autobusu parks” direktors Jānis ščerbickis sacīja, svētdien pieņemts lēmums, no 17.marta pilsētā kursēs tikai 3., 5. un 8.maršruta autobusi pēc svētdienas grafika. Savukārt 1., 2. un 7. maršruta autobusi no 17.marta līdz 14.aprīlim nekursēs. Tā kā skolēnu centralizētie eksāmeni pārcelti uz maiju, tad jau no 17.marta līdz 14.aprīlim skolēnu kartes braukšanai Jēkabpils pilsētas autobusos nebūs derīgas. 

Valsts policijas iecirkņu inspektori apmeklētājus nepieņems

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils npolicijas iecirkņa priekšnieks Rolands Bērziņš sacīja, ka valsts policija šajā laikā strādās pilnā apjomā, taču iecirkņu inspektoriem līdz 14.aprīlim nebūs pieņemšanas laiku, saziņa ar policiju notiks telefoniski vai elektroniski. Iedzīvotāji aicināti izvērtēt gadījumus, kad tiek izsaukta policija. Rolands Bērziņš uzsvēra, ka, viennozīmīgi, policija sniegs palīdzību, ja izsaukums saistīts ar klienta drošību vai draudiem cilvēka dzīvībai, bet ja, tie ir mantiskie noziegumi, piemēram, zādzības, tad lūgums iesniegumus sūtīt elektroniski vai ziņot telefoniski. Viņš piebilda, ka visi ziņojumi un iesniegumi likumā noteiktajā kārtībā tiks izskatīti. Valsts policija kontrolēs, lai nepieļautu publiskos pasākumus, tāpat arī naktsklubu darbību pēc pulksten 23.00, tie, kas šos noteikumus pārkāps tiks saukti pie administratīvās atbildības. Ārkārtas situācijas laikā nenotiks arī dievkalpojumi pilsētas dievnamos.

Policija kontrolēs, lai skolēni neklaiņotu

Aivars Kraps sacīja, ka atbildīgo dienestu sanāksmē pārrunāta situācija, kāda Jēkabpilī bija novērota piektdien, kad skolēniem bija jāmācās no mājām. Tā vietā pilsēta bija pilna ar bērniem un jauniešiem, kas pastaigājhās ielās, drūzmējās lielveikalos, pulcējās kompānijās. Viņš norādīja, ka ārkārtas situācija attiecas uz visiem un, ja ir lūgts atrasties mājās un lieki nestaigāt apkārt, tadas arī ir jādara. Turpmāk gan valsts, gan pašvaldības policija kontrolēs situāciju, bērniem netiks ļauts atrasties publiskās vietās, pulcēties. 

Pašizolācijas neievērošana pielīdzināma ārkārtas situācijas ierobežojumu pārkāpšanai un sodāma

Žurnālisti jautāja, ko darīt situācijās, kad ir zināms, ka kaimiņš vai kāds cits paziņa ir šajās dienās atgriezies no Covid-19 skartajām valstīm un neievēro pašizolāciju (palikšanu mājās), nepaliek mājās noteiktās 14 dienas, bet iet sabiedrībā, brauc ar sabiedrisko transportu, iet uz veikaliem. Kam ziņot par šādiem gadījumiem un, kāds sods pienākas tiem, kuri pārkāpj pašizolāciju?

Rolands Bērziņš sacīja, ja par šādiem gadījumiem tiks ziņots valsts policijai, policija šo cilvēku sauks uz pārrunām, aicinot ievērot ārkārtas situācijas noteikumus.

Guntars gogulis uzsvēra, ka pašizolācija ir katra cilvēka pienākums, ko uzliek ārkārtējā situācija. Tāpēc šādus gadījumus var vērtēt, ka  cilvēki nav ievērojuši ārkārtējās situācijas noteikumus un, ja tas ir ierakstīts ministru kabineta rīkojumā, tad pašizolācijas pārkāpumu var uzskatīt kā ārkārtas situācijas ierobežojumu pārkāpumu. Tāpēc policijai ir tiesības sodīt šos cilvēkus, kā ārkārtējās situācijas pārkāpējus. Pat ja sodus par pašizolācijas pārkāpumu neparedz Administratīvo pārkāpumu kodekss un Krimināllikums, šo pārkāpumu noteikti var interpretēt tādā veidā, ka “tas ir ierakstīts ārkārtas situācijas obligāto pasākumu sarakstā, ja tu to nedari – tu esi pārkāpis ārkārtējās situācijas noteikumus. Tas dod iespēju piemērot administratīvo atbildību un gadījumos, ja nodarīts kaitējums cita cilvēka veselībai un dzīvībai arī kriminālatbildību. Cilvēki, mīļie, tas ir sodāms pasākums, apzināti nepārkāpiet,” uzsvēra Guntars Gogulis.

Dezinfekcijas līdzekļu, cimdu un aizsargmasku apjoms ir nepietiekams

Mediji arī jautāja, vai pašvaldības dienesti, kuriem ir regulāra saskarsme ar cilvēkiem, kā arī valsts policija ir pietiekamā daudzumā apgādāti ar dezinfekcijas līdzekļiem, cimdiem, aizsargmaskām. Vai civilās aizsardzības dienesta rīcībā ir pietiekams šo līdzekļu apjoms?

Jēkabpils mērs Aivars Kraps atzina, ka civilās aizsardzības komisijai nav nekā, viss kas ir bijis aizvests uz noliktavu Rīgā, ko var dabūt, bet tie ir krājumi plūdu gadījumos - laivas, zābaki, lukturi, bet nav nekā no dezinfekcijas, aizsargmaskām un tamlīdzīgiem līdzekļiem.

Jēkabpils mēra vietniece Kristīne Ozola sacīja, ka Sociālais dienests arī iepriekš strādāja ar sociālā riska grupām un dienesta rīcībā tādas elementāras lietas, kā cimdi, dezinfekcijas līdzekļi jau bija. Šajā situācijā bijusi vēlme krājumus papildināt, bet šobrīd ir ierobežotas iespējas šos līdzekļus iegādāties. Taču cimdi un dezinfekcijas līdzekļi Sociālajam dienestam esot. Turklāt ārkārtas situācijas laikā sociālais dienests maksimāli norobežosies no tieša konrtakta ar klientiem. Maksimāli samazināta klientu plūsmu gan uz sociālo dienestu, gan klientu apsekošana mājās. Kristīne Ozola uzsvēra, ka “Sejas aizsargmaskas jāliek personām, kurām ir aizdomas, ka ir inficējies, lai neinficētu citus, visiem pārējiem maskas nav vajadzīgas.” 

SIA “Jēkabpils autobusu parks” direktors Jānis Ščerbickis sacīja, ka visi autobusi vakaros pēc reisiem tiek dezinfikcēti. Pirmdien, autovadītāji saņemšot rīkojumu, kādām niansēm viņiem jāpievērš uzmanība, īpaši maršrutu galapunktos, tāpat arī autovadītājiem tiks izdalītas dezinficējošās salvetes. Viņi varēs dezinfikcēt sev rokas. Jānis Ščerbickis atzina, ka ir problēmas ar dezinfekcijas materiāliem, tos nav iespējams iegādāties, jo būtībā viss ir izpirkts. Tāpēc uzņēmums izmanto krājumus, kas vēl ir vai darbinieki izmanto tos dezinfecijas līdzekļus, paši ir dabūjuši. 

Aivars Kraps sacīja, ka no valdības puses nav bijis piedāvājuma pašvaldībām palīdzet ar dezinfekcijas līdzekļiem un aizsargmaskām. Aivars Kraps sacīja, ka pašvaldība varētu organizēt iepirkumu, bet nav jau ko iepirkt. 

Guntars Gogulis piebilda, ka valsts nodrošina nepieciešamo slimnīcām, attiecībā uz pašvaldībām nekas netiek nodrošināts. Viņš uzsvēra: “Mums ir šie te minimālie ikdienas aizsardzības līdzekļi.  Cik sekoju līdzi informācijai, papildus līdzekļi nav nepieciešami un tiem nav, vismaz zinātniski pierādīta, nekāda efekta. Tiklīdz mediķi pateiks, kas tieši aizsargā no vīrusa tas tiks iepirkts, jo klīst dažādas baumas – gan lampas, gan ķiploki, gan degvīns. Nevaram skriet līdzi visām soctīklu baumām. Mēs klausāmies oficiālo mediķu viedokli un ejam to ceļu.”

Pēc šīm atbildēm nācās secināt, ka pašvaldības dienestiem un uzņēmumiem jāiztiek ar tiem krājumiem, kas iegādātri pirms ārkārtas situācijas un daudzos gadījumos saskarsmē ar klientiem, darbinieki nav pilnībā aizsargāti un tiem jāpaļaujas pašiem uz sevi, ievērojot noteiktos kontaktu ierobežojumus saistībā ar Covid-19. 

Senioriem - godprātīgajiem maksātājiem par kavējumu soda procentus neuzrēķinās

Domes vadībai tika jautāts vai ir domāts par tiem pensionāriem, kuriem mājās nav datora un interneta un, kuri ik mēnesi izdrukāt rēķinus un maksāt par komunālajiem pakalpojumiem devās uz bibliotēku, NVO resursu centru vai sociālo dienestu. Ārkārtas situācijas laikā šādas iespējas nav, tāpēc daļai senioru rēķinu apmaksa var kavēties. Vai šajos gadījumos netiks uzrēķināti soda priocenti?

Kristīne Ozola sacīja, ka šis jautājums ir pārrunāts ar kapitālsabiedrību vadītājiem un atsevišķos gadījumos, cilvēkiem gados, kas līdz šim ir regulāri veikuši maksājumus, šajā mēnesī kavēsies maksājums, jo  nav iespējas izdrukāt un apmaksāt rēķinu, tā kā ir slēgtas visas vietas, kur viņi to varēja izdarīt, sodu par kavējumu neuzrēķinās.

Komentāri (0-3/3)

  • Koko
    18.03.2020 22:45
    Ir jau atšķirība - klaiņo vai pastaigājas svaigā gaisā.
  • Pārstāvu jauniešus
    15.03.2020 22:45
    Tā jau bērniem ir vāja imūnsistēma, svaigs gaiss palīdzētu kaut nedaudz. Jēkabpilī līdz šim nav neviens covid-19 pozitīvs, tad kāpēc ir jāaizliedz pastaigāties? Ne Latvija, ne Jēkabpils nav un nebūs riska grupā, nebūtu arī to 30 personu ar pozitīviem rezultātiem, ja Latvija nebūtu bremzējusi un būtu ātrāk noslēgusi robežas kā to izdarīja Lietuva. Atpakaļ uz sākumu... Pēc plāna šobrīd ir skolēnu brīvlaiks un nemaz nebūtu jābūt uzdotiem mājasdarbiem, neņemot vērā faktu, ka bērni lielākoties mācās vakaros nevis pa dienu. Tā pat ir arī jaunieši kuriem ir savi individuāli treniņi un viņi tos pilda vieni vai grupā līdz 5 cilvēkiem, šis arī ir aizliegts? Apsurdi, bet lai jau tā būtu, bet tad nevajag runāt pēc tam, ka jaunatne ir degradējusies, jūs paši to mums nemanot uzspiežat!
  • Anita
    15.03.2020 21:01
    Kā to saprast- policija kontrolēs, lai bērni neklaiņotu? 1) Visi ārsti iesaka doties ārā- pastaigās; 2) Ir skolēnu brīvdienas un oficiāla karantīna valstī nav izsludināta!
    Saprotu, ka nevajadzētu vazātirs pa t/c, bet pastaigas ārā nevajadzētu liegt!

Atstājiet komentāru