2024.gada 19. marts

Jāzeps

Aivars Kraps: Tas, kas notika, ir 2021.gadam normāli, jo tuvojas pašvaldību vēlēšanas. Nepiekrītu izvirzītajām apsūdzībām

Aivars Kraps: Tas, kas notika, ir 2021.gadam normāli, jo tuvojas pašvaldību vēlēšanas. Nepiekrītu izvirzītajām apsūdzībām

Sestdien, 23.janvārī no rīta ar Radio1.lv  sazinājās Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps (Latvijas Attīstībai), informējot, ka kopš ceturtdienas rīta līdz piektdienas vakaram bija aizturēts. Viņam ir noteikts aizdomās turamā statuss un liegums ieņemt Jēkabpils domes priekšsēdētāja amatu, kā arī liegums tikties ar vairākām personām, izbraukt no valsts un izpaust noteikta satura informāciju. Deputāta pienākumus viņam atļauts pildīt.

Sarunā ar Radio1.lv Aivars Kraps atzina, ka līdz galam nav sapratis savas aizturēšanas un izvirzīto apsūdzību iemeslu, jo lielākā daļa atbilžu uz jautājumiem uz kuriem viņam bijis jāatbild ir pieejamas publiski pašvaldības tīmekļa vietnē jekabpils.lv. Aivars Kraps uzsvēra, ka viņam izvirzītās apsūdzības viņš neatzīst.

“Tas, kas notika ir 2021.gadam normāli, jo tuvojas pašvaldību vēlēšanas un, kadam es šķietu pārāk spēcīgs konkurents cīņā par politisko varu. Man ir nojausma, kas par to parūpējās. Šobrīd esmu lielās pārdomās vai turpināt politisko karjeru. Jau iepriekš esmu teicis, ka brīdī, kad būs jāizšķiras par ģimenes drošību un politisko karjeru, prioritāte būs ģimene. Tāds uzbrukums no politisko konkurentu puses, kā tagad, ir nopietni un es negribētu piedzīvot kaut ko traģiskāku. Es vēlos dzīvot un dzīvot kopā ar saviem mīļajiem,” atzina Aivars Kraps.

Aivars Kraps atklāja, ka nedēļas laikā pieņems lēmumu vai turpināt politisko karjeru vai atkāpties, norādot, ka no sirds strādājis jēkabpiliešu labā un vēl esot daudz ieceru, ko paveikt, bet kādam tas acīmredzot nepaticis un viņš pie varas par jebkuru cenu neturēšoties.  Viņš arī piebilda, ka šobrīd, lai kā arī gribētu atklāt izvirzīto apsūdzību saturu un tās atspēkot, viņš to nedrīkstot, jo ir liegums izpaust informāciju. Aivars Kraps arī sacīja, ka viņa rīcībā ir pietiekami informācijas, kas var nepatikt politiskajiem konkurentiem un, ja uzbrukumi nemitēsies, viņš neklusēšot.

Aivars Kraps piebilda, ka tuvākajā laikā plāno tikties ar domes izpilddirektoru Guntaru Goguli un pārrunāt turpmākās darbības.

Jautāts vai piedalīsies ceturtdien, 28.janvāra domes sēdē, kurā plānots pieņemt šī gada pašvaldības budžetu,  Aivars Kraps atbildēja apstiprinoši. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), sestdien, 22.janvārī, savā tīmekļa vietnē informē, ka iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros š.g. 21. janvārī veica tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības Jēkabpils pilsētas pašvaldībā un tās kapitālsabiedrībā, tai skaitā 24 kratīšanas un sešas izņemšanas. 

Kopumā kriminālprocesā iesaistītas sešas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību. Kriminālprocesuālo darbību laikā KNAB aizturēja četras personas, kuras šobrīd ir atbrīvotas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus: noteiktas nodarbošanās aizliegumu, aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām. Divām personām noteikts statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess, četras personas atzītas par aizdomās turētajām. Publiskas personas institūcijai nodarītos zaudējumus KNAB aprēķinās krimināllietas izmeklēšanas gaitā.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2020. gada 21. septembrī par Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā un 177. panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i. – dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Jēkabpils pilsētas domes un tās kapitālsabiedrības valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā saistībā ar attiecīgās kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem, kā arī izkrāpušas pašvaldības finanšu līdzekļus.

KNAB izmeklēšanas interesēs detalizētāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām šobrīd nevar sniegt.

KNAB atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā. Nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat jebkurai kriminālprocesā iesaistītajai personai ir tiesības uz aizstāvību.

Jau vēstīts, ka starp aizturētajiem bija Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps (Latvijas Attīstībai), Jēkabpils domes deputāts Nikolajs Anuškevičs (Latgales partija) un pašvaldības SIA "Jēkabpils pakalpojumi" vadītājs Guntars Leitāns.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Anuškevičs līdz 2014.gadam bijis Jēkabpils uzņēmuma SIA "Energoterms" 50% kapitāldaļu īpašnieks, savukārt pēc tam līdz 2017.gadam starp uzņēmuma īpašniekiem bijusi kāda Vera Anuškeviča.

Patlaban gan nav zināms vai KNAB kriminālprocess ir saistīts ar "Energoterms" un "Jēkabpils pakalpojumi" sadarbību, tomēr informācija "Jēkabpils pakalpojumu" mājaslapā liecina, ka "Energoterms" uzvarējis vairākos uzņēmuma rīkotos iepirkumos.

Piemēram, pērn jūnijā par minerālmateriālu maisījumu iegādi ar līgumcenu 42 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet martā par tehnikas nomu darbam būvobjektos ar līgumcenu 165 000 eiro bez PVN un ceļu būvmateriālu (šķembas) piegādi par līgumcenu 42 000 eiro bez PVN.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Leitāns "Jēkabpils pakalpojumi" vada kopš 2019.gada 12.jūlija. Kapitālsabiedrības apgrozījums 2019.gadā bija 2,575 miljoni eiro, bet peļņa 273 109 eiro. Dati par pērno gadu vēl nav pieejami.

Leitāns kopā ar Krapu 2017.gada pašvaldību vēlēšanās startēja no partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai" saraksta, bet pērnā gada novembrī Kraps pievienojās "Latvijas attīstībai". Par pašvaldības uzņēmuma vadītāju 2019.gadā Leitāns kļuva, Krapu ievēlot par mēru.