2024.gada 19. marts

Jāzeps

Alfons Žuks: Par notikušo negadījumu  JVĢ stadiona basketbola laukumā pilna atbildība jāuzņemas ģimnāzijas direktoram

Alfons Žuks: Par notikušo negadījumu JVĢ stadiona basketbola laukumā pilna atbildība jāuzņemas ģimnāzijas direktoram

Radio1.lv tiekoties ar Jēkabpils novada domes vadību preses konferencē, jautāja vai ir noskaidrots, kura iestāde ir atbildīga par stadionu – futbola laukumu pie Jēkabpils valsts ģimnāzijas, jo domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un izglītības jautājumos Alfons Žuks (Apvienība “Iedzīvotāji”), iepriekš sacīja, ka rast atbildi uz šo jautājumu uzticēts Attīstības pārvaldei.

Alfons Žuks žurnālistus iepazīstināja ar pamatlīdzekļu uzskaites kartīti, kurā norādīts, ka stadions, tajā skaitā basketbola groza konstrukcijas, ir Jēkabpils Valsts ģimnāzijas bilancē un atbildība par tā uzturēšanu un uzraudzību ir skolas ziņā, neatkarīgi no tā, ka stadionu atļauts izmantot visiem pašvaldības iedzīvotājiem.

“Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktoram Valerjanim Vizulim jānes par notikušo pilna atbildība,” sacīja Alfons Žuks.

Radio1.lv jautāja vai tādā gadījumā  stadionā ir kāds darbinieks, kas seko līdzi notiekošajam un iekārtu stāvoklim, Uz šo jautājumu sarunai pievienojās Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis(LZP) atbildot, ka ir sporta laukuma dežurants, kas vakarā apseko, vai nav kādas nekārtības, bet nav tādas personas, kas visu laiku sekotu, kas tur notiek un ko katrs dara. 

“Tur tad ar vienu personu nepietiktu, bet vajadzētu uz katru iekārtu savu cilvēku, lai to nodrošinātu, jo stadionā ir futbola un basketbola laukums, trenažieri.  Tagad nav skaidrs, kas tur notika, un kāpēc kāds mainīja groza augstumu. Pret tiešu cilvēka darbību jebkura konstrukcija būs bezspēcīga. Kamēr skaidri nezinām, kas tur notika, nevaram izlemt, ko darīt, lai nekas tāds vairs neatkārtotos. Konstrukcija ir domāta groza augstuma mainīšanai un salikšanai un pārvietošanai, bet jautājums, kas to dara - vai tie ir bērni, kuri nevar noturēt atsvaru,” skaidroja Raivis Ragainis.

Uz jautājumu, vai negadījuma brīdī dežurants bija stadionā, Raivis Ragainis atbildēja, ka tobrīd viņš neesot bijis klāt. Un neviens taču bērnus neapsaukšot, lai stāv mierā sporta laukumā. 

Raivis Ragainis sacīja, ka patlaban situācijas noskaidrošanai nevarot izmantot stadiona novērošanas kameras, jo elektroenerģija piegāde tām ir no skolas ēkas, un remontdarbu laikā to nevar nodrošināt.

“Sākotnējā versija ir, ka bērni tur ir dauzījušies ap groza konstrukciju un karājušies ar rokām basketbola grozā, un tad pēkšņi vienā brīdī konstrukcija ir apgāzusies. Bet nesaprotam, kā tas ir iespējams. Visi atsvari tur ir vietā. Parunājām ar aculieciniekiem un sapratām, ka konstrukcija faktiski nav apgāzusies, bet salikusies kopā pārvietošanas pozīcijā un tad kritusi uz aizmuguri. Tas ir pārvietojams basketbola grozs, ar saliekamu konstrukciju. Var arī mainīt groza augstumu, un notikuma brīdī kāds grozu bija nolaidis zemāk. Tātad bērni vai kāds cits to bija izdarījuši. Cik saprotu, tur visu var regulēt ar noteiktas konstrukcijas atbrīvošanu un salikt pārvietošanai. Jautājums, kāpēc tā konstrukcija tajā brīdī salikās un krita uz aizmuguri? Esam uzdevuši pārbaudīt visas šāda tipa basketbola grozu konstrukcijas, kur tās mums novadā ir, lai nebūtu iespējams tur katram nākt un kaut ko izdarīt. Es pieļauju, ka tas tā notika negadījuma vietā. Taču neviens pieaugušais aculiecinieks man nav varējis precīzi pateikt, kā tas notika. Bērni tur bija, spēlējās, varbūt arī darīja kaut ko tādu, ko tur nevajadzēja darīt, bet tas neattaisno to, ka šī konstrukcija salikās, jo tā tas nedrīkstētu būt.  JVĢ stadiona basketbola laukumā katru vakaru spēlē pieaugušie, un pat dankojot (triec bumbu grozā no augšas, nereti pieturoties pie stīpas) nav bijis tā, ka grozs apgāztos. Tātad bērna svars vai fiziska aktivitāte nevarēja būt par iemeslu, lai groza konstrukcija gāztos. Tas ir šausmīgs nelaimes gadījums. Tagad tas ir kriminālprocess, kura laikā izvērtēs, kas un  kādā veidā tur ir noticis. No aculieciniekiem dzirdētā informācija ir ļoti atšķirīga. Ļausim policijai izvērtēt visus apstākļus, atrast lieciniekus, kas tur bija, lai viņi pastāsta, kā  tas notika,” sacīja Raivis Ragainis. 

Radio1.lv jau ziņoja, ka Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadiona basketbola laukumā, 27.maija vakarā notika nelaimes gaidījums, kurā nopietnas traumas guva nepilngadīgs jaunietis. Par notikušo policija ierosinājusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, savukārt Jēkabpils novada sporta jomas, izglītības un pašvaldības amatpersonas sākotnēji apgalvoja, ka neviena no tām nav atbildīga par notikušo, kā arī izrādās, ka tas, kas notiek stadionā nav nevienas no tām atbildības sfērā. Tāpēc pašvaldības Attīstības pārvaldei tika uzdots noskaidrot, kuras iestādes pārziņā ir stadions un, kas atbildīgs par tur notiekošo.


Saistīta ziņa:

Pēc negadījuma JVĢ stadionā, Valsts policija sākusi kriminālprocesu par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību

Komentāri (0-10/11)

  • Cik nožēlojami!
    11.06.2022 11:02
    Ģimnāzija ar direktoru priekšgalā vairāk nekā gadu klusēja kā ūdeni mutē ieņēmuši par nekārtībām ar ievilkušos ģimnāzijas remontu. Tikai pēc vairāk nekā gada "pamanīja", ka skolēniem nav laboratoriju ķīmijas un fizikas mācīšanai. Kur nu! Vietumis nav pat kur rokas normāli nomazgāt, un skolotāji un skolēni skraida no vienas ēkas uz citu. Ja kāda no skolotājām iepīkstējās, direktors lika klusēt, jo domei tak nevar lēkt acīs. Pēc pusotra gada šitā nomuļļājušies ģimnāzijā beidzot saprata, ka remonta un neērtību dēļ sāk iet prom skolēni un jauni nenāk, tie izvēlas citas skolas, un sāka prasīt pašvaldībai, kad tad būs kārtība. Bet prasīja bikli un pieklājīgi. Vismaz direktors. Ar domi tak nevar karot. Bet nu, kad puika sev uzgāž basketbola grozu, tā pati dome smuki uzmet nabaga direktoru, ka tas, redz, vainīgs, jo nav nostiprinājis grozu. Kāda ir šā stāsta morāle?
  • Kurvis
    07.06.2022 22:03
    lasītāja :
    tātad jāatveļ naudiņa jaunai vakancei - par to vajadzēja padomāt iepriekš. Tradicionāls gadījums, kamēr nekas nav noticis - viss iet savu gaitu un visiem labi, kamēr kaut kas atgadās . Ko nu - atbildīgo nav...cietušie gan
    Cik tur tā darba - turpmāk laukumu pieskatīs nevis viens cilvēks, bet gan divi cilvēki. Sporta skolai, kas šos cilvēkus algo, būs mazliet lielāki izdevumi, bet joprojām nekādas atbildības, jo nu negaidiet, ka tie cilvēki tur vienmēr tiešām būs uz vietas un kaut ko sajēgs arī no konstrukciju drošības tehniskās puses.
  • lasītāja
    07.06.2022 20:12
    tātad jāatveļ naudiņa jaunai vakancei - par to vajadzēja padomāt iepriekš. Tradicionāls gadījums, kamēr nekas nav noticis - viss iet savu gaitu un visiem labi, kamēr kaut kas atgadās . Ko nu - atbildīgo nav...cietušie gan
  • Kx199
    07.06.2022 20:01
    Direktors nav vainīgs pie tā
  • Apsix
    07.06.2022 17:35
    Ģimnāzija nevar atbildēt par īpašumu kuru lietot var bez ierobežojumiem VISS NOVADS. Ģimnāzija atbildīga par saviem audzēkņiem!
  • To jautājums
    07.06.2022 16:21
    Nejauc p.. li ar pirkstu. Katra iestāde ir atbildīga par to, kas tajā notiek. Kur ir bērni, tur ir jābūt klāt vienam atbildīgajam.
  • Jautājums
    07.06.2022 16:00
    Un kur paliek vecāku atbildība??? Un ja jau jaunietis, ne bērns, tad arī pašam būtu jānes kaut kāda atbildība! Kāpēc vispār jālien kur nevajag? Tad vieni uz auseklīšu nepabeigtajām mājām rāpjas, citi Daugavai pāri peld vai uz ledus lien....un atbildību meklējam kaut kur citur, ne pašu galvās
  • Anita
    07.06.2022 15:31
    Ģimnāzijas direktoram, Žuk, nav jāstāv klāt katram jaunietim, kurš trenējas stadionā.Direktors nav ne būvnieks, ne celtnieks, ne darba aizsardzības speciālists.Kad vienreiz šis sasaukums beigs ņirgāties par izglītības iestāžu darbiniekiem.Ar tik samilzušu štatu domei sen bija jānorāda atbildīgais attīstības pārvaldes darbinieks, ar atbilstošu izglītību, kas visas konstrukcias apseko, nevis jādeldē bikses kabinetā, jāaudzē vēders un jāsaņem 3000 alga.Par ko tu pats, Žuk, nes atbildību?Cik izglītības iestādes gada laikā pats esi apmeklējis, apsekojis un uzklausījis iestāžu vajadzības????
  • To groza
    07.06.2022 15:12
    Tātad pie katra novada groza, futbola vārtiem, trenažieriem utt.?
  • Grozs
    07.06.2022 13:32
    Skatoties bildē uz groza konstrukciju, kas tie par maisiem aizmugurē zemē? Tie var noturēt groza konstrukciju? Kaut kā apšaubāmi.
12

Atstājiet komentāru