2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils pašvaldībā labā vai apmierinošā stāvoklī ir mazāk nekā trešdaļa tiltu

Jēkabpils pašvaldībā labā vai apmierinošā stāvoklī ir mazāk nekā trešdaļa tiltu

Jēkabpils pašvaldībā mazāk nekā trešdaļa tiltu ir labā vai apmierinošā stāvoklī, liecina pēc Jēkabpils novada pašvaldības pasūtījuma veiktā visu 50 novadā esošo pašvaldības tiltu inspekcija. To veica SIA “Inženierbūve” par līgumcenu – vairāk nekā 24 tūkstoši eiro.

Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns informē, ka pēc inspekcijas atzinuma kopumā pašvaldībai piederošie tilti ir apmierinošā stāvoklī. Tikai trīs tilti ir labā un ļoti labā stāvoklī, apmierinošā stāvoklī ir 11 tilti.

Pašvaldībā 15 tilti ir sliktā stāvoklī ar bojājumiem, kas 10 gadu laikā progresēs līdz kritiskam līmenim. Tilti ar kritiskiem bojājumiem, kas ietekmē tiltu nestspēju un/vai satiksmes drošību, ir astoņi, bet pieciem tiltiem nepieciešams ieviest satiksmes ierobežojumus: bet tiltam Rogas - Ķesteri šobrīd ekspluatāciju nepieciešams paredzēt vieglajam transportam līdz 2,5 tonnām, pārējiem četriem - līdz 30 tonnām.

Pēc inspekcijas veikšanas ir secināts, ka astoņiem pašvaldības tiltiem būtu jāplāno veikt speciālo inspekciju, kas sevī ietver ģeotehnisko izpēti, pārbaudīt tilta konstrukcijas ar slodžu modeļiem, noteikt, ar kādu kopējo transportlīdzekļa masu tonnās un maksimālo ass slodzi iespējama tālāka tilta ekspluatācija.



Diemžēl līdzekļu trūkuma dēļ tilti pašvaldībā tiek uzturēti minimālā apjomā, piemēram, veicot bedrīšu lāpīšanu vai veicot tikai sīkus remontdarbus, lai nepasliktinātu tilta stāvokli, skaidro pašvaldībā.

“Situācija ar tiltiem diemžēl ne tikai Jēkabpils novadā, bet visā valstī ir slikta, bet neteiksim, ka kritiska,” tiekoties preses konferencē ar vietējo mediju žurnālistiem sacīja Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers. “Inspekcija ir veikta, ir konstatēti būtiskākie trūkumi, kas jānovērš, lai uzlabotu satiksmes drošību. Attiecīgie speciālisti ir par to domājuši un izveidos plānu, saskaņā ar kuru tie darbi tiks veikti, tikai jāpasaka uzreiz, ka mēs viena gada laikā to nevaram novērst.”

Iemesls tiltu uzturēšanas atstāšanai novārtā ir līdzekļu trūkums, jo tiltu atjaunošanas vai remontdarbu izmaksas ir lielas un pašvaldībai nav iespējas rast līdzekļus visu tiltu atjaunošanai vai remontēšanai, apgalvo vietvarā. Pēc inspekcijas veikšanas ir apkopotas arī izmaksas, lai zinātu, cik nepieciešami līdzekļi tiltu atjaunošanai minimālajā programmā un cik lielas būtu izmaksas, ja tiltus savestu kārtībā un atjaunotu pilnībā.

“Ja mēs, piemēram, ķersimies klāt kādam tiltam, kuram jau nepieciešams ieviest satiksmes ierobežojumus, mēs nevaram to sataisīt bez projekta,” žurnālistiem skaidroja Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP). “Projekts maksās naudu, un neviens projektētājs netaisīs “pa vājo”, jo viņš ar savu sertifikātu atbild par šī tilta drošību nākošos gadus. Viņš prasīs pārtaisīt gandrīz visu.”

Lai visus pašvaldības tiltus atjaunotu pēc minimālās programmas, būtu nepieciešami 1,3 miljoni eiro, bet, lai atjaunotu un pilnīgi savestu tos kārtībā, būtu nepieciešami vairāk nekā 11 miljoni eiro. Tādu līdzekļu pašvaldībai tiltu atjaunošanai nav, tādēļ tilti tiks remontēti prioritārā secībā un atbilstoši pieejamajam finansējumam.

Pašvaldībā secina, - ja valsts neradīs risinājumus un finansiālu atbalstu tiltu salīdzinoši straujai sakārtošanai, var sagaidīt sekas, kas sāpīgi skars gan iedzīvotāju mobilitāti, gan drošību, gan tautsaimniecību kopumā.

Tiltu inspekcijas rezultāti:





Atstājiet komentāru