2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Zobu higiēna - Svarīga jebkura vecuma cilvēkiem, lai zobi būtu laimīgi un mēs paši smaidīgi!

Zobu higiēna - Svarīga jebkura vecuma cilvēkiem, lai zobi būtu laimīgi un mēs paši smaidīgi!

Lai kā arī ikdienā necenstos izvairīties no dažādiem produktiem, kas var ietekmēt dabisko zobu krāsu, tas nebūt nav tik vienkārši – kafija, tēja, tabaka, dažāda pārtika – ir lietas, no kurām izvairīties nemaz nav iespējams, tāpēc, ja vēlamies, lai zobi būtu patiešām balti, smaids skaists – pievēršam lielākas rūpes un uzmanību zobu higiēnai.

Zobārsti allaž mēdz uzsvērt zobu higiēnas nozīmīgumu, vēlreiz un vēlreiz atgādinot – zobu higiēnas nozīme un vērtība zobārstniecībā ir neatsverama! Pirmais solis ceļā uz veseliem, baltiem zobiem un skaistu smaidu ir pareizas un rūpīgas zobu higiēnas ievērošana ikdienā.

Tad kādēļ zobu higiēna ir tik būtiska? Zobārsti tai pat atvēlējuši veselu mēnesi – parasti novembri pasludinot par zobu higiēnas mēnesi, lai vērstu papildu uzmanību uz to, cik ļoti šīs ikdienas procedūras ir vērtīgas un nepieciešamas. Ikviens no mums zina, ka zobi jātīra no rīta un vakarā, rūpīgi, kārtīgi un vismaz divas minūtes. Pēc ēdienreizēm mēdzam ķerties pie košļenēm, kas palīdz atbrīvot zobus no ēdiena pārpalikumiem. Bet vai tas ir viss ko varam darīt zobu higiēnas labā? Nebūt ne!

Ikdienas zobu higiēnas procedūrās zobu tīrīšanai ir ļoti liela nozīme, protams, bet tās ietver arī zobu diega lietošanu, ko aizmirst noteikti nevajadzētu. Zobu diegs palīdz atbrīvoties no sakrājušā aplikuma tajās zobu daļās, kur birstītei piekļūt grūtāk. Savukārt arī ar zobu diegu vien viss nav beidzies. Dažas mutes dobuma daļas ir grūti aizsniedzamas ar birstīti, savukārt ar zobu diegu pavisam nebūt iespējams piekļūt, tāpēc arī šādās, grūti aizsniedzamās zonās sakrājas aplikums, rodas aplikuma baktērijas un tās tad ar laiku veicina zobu bojāšanos. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc jāapmeklē zobu higiēnists vismaz divas reizes gadā. Tieši zobu higiēnists, ar zobārstniecības instrumentu palīdzību, spēs pilnībā likvidēt mutes dobumā esošās zobu aplikuma baktērijas un sakrājušos zobakmeni. Ja zobi ir veselīgi un nav bojāti, vismaz vienu reizi gadā ieteicams apmeklēt zobu higiēnistu – profilaktiskos nolūkos, jo šāds apmeklējums ļauj nodrošināt labu zobu veselību un veselas smaganas, un kalpo kā lieliska zobu profilakse, jo sniedz iespēju speciālista uzraudzībā pārbaudīt zobu veselību, kā arī ierobežot nepieciešamību doties pie zobārsta ar sāpošiem un cauriem zobiem.

Un lai gan pieaugušie apzinās nepieciešamību regulāri tīrīt un diegot zobus, doties pie zobu higiēnista un rūpēties par mutes un zobu veselību, tad bērniem visas šīs lietas ir jāiemāca. Turklāt rūpīgi pastāstot, kāpēc īsti nepieciešamas šādas procedūras, jo bērniem tās var nelikties īsti vērtīgas. Vecākiem, kopā ar bērnu, vajadzētu apmeklēt zobu higiēnistu jau no ļoti agras bērnības – sākot no divu gadu vecuma, lai bērns pierastu pie procedūru nepieciešamības un nebaidītos no tām vēlāk. Zobu higiēnists veic ļoti nozīmīgu zobu profilakses procedūru, jo ļauj gan regulāri pārbaudīt mazā pacienta zobus, gan veicināt bērna uzticēšanos zobārstam jau agrā bērnībā.

Arī senioriem “draudzēšanās” ar zobu higiēnistu ir būtiska – patiešām – šādas procedūras nepieciešamas jebkurā vecumā. Cilvēkiem ar zobu protēzēm vai implantiem šai procedūrai ir tikpat būtiska nozīme kā cilvēkiem ar dabīgiem zobiem. Ap mākslīgi atjaunotiem zobu kroņiem veidojas zobu aplikums, kas var veicināt smaganu atkāpšanos un periodontīta attīstību. Lai saglabātu smaganu veselību un nodrošinātu kvalitatīvu zobu protēžu un zobu implantu funkcionēšanu, vajadzētu regulāri apmeklēt zobu higiēnistu.

Tikpat būtiskas rūpes par mutes dobuma higiēnu un zobu veselību ir topošajām māmiņām. Zobu higiēnists grūtniecības laikā būtu jāapmeklē vismaz divas reizes. Tādi faktori kā ēšanas paradumu maiņa un hormonu līmeņa paaugstināšanās, kas parasti vērojami grūtniecības laikā, pastiprināti veicina zobu aplikuma veidošanos.

Ja ikdienā mēdzam smēķēt, slimot ar sirds darbības traucējumiem, cukura diabētu – zobu higiēnistu vajadzētu apmeklēt vēl biežāk – vismaz divas reizes gadā, ja ne trīs. Smēķētājiem un cilvēkiem ar iepriekšminētajām saslimšanām ir jutīgākas smaganas un pastiprināti veidojas zobu aplikums imūnsistēmas izmaiņu dēļ, tādēļ biežākas vizītes pie higiēnista ir ļoti nozīmīgas labas mutes dobuma veselības uzturēšanai.

Rakstu sagatavoja: Adenta zobārstniecības klīnika

Atstājiet komentāru