2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Ko ikvienam vajadzētu zināt par finansēm?

Ko ikvienam vajadzētu zināt par finansēm?

Nav nekāds noslēpums, ka mūsdienās daudzi cilvēki īsti neprot rīkoties ar naudu un pārvaldīt savas finanses. Vairums cilvēku dzīvo no algas līdz algai un savus finanšu robus aizlāpa, ņemot ātros kredītus jeb onlain sesxebi, kas ilgtermiņā tikai sagādā vēl lielākas problēmas. Tāpat arī par investīcijām un to nepieciešamību ir informēts vien retais. Tā visa pamatā ir zināšanu trūkums un nepareizi vispārējie uzskati, kas nepārtraukti tiek nodoti tālāk. Uzreiz mainīt savu pārliecību par finansēm ir ļoti grūti, bet ir dažas neapgāžamas patiesības par finansēm, kas būtu jāzina ikvienam, lai nodrošinātu stabilu finansiālo situāciju.

Ir jānopelna vairāk nekā tērējat. Tas ir pats pamata nosacījums, ko vajadzētu zināt un ievērot ikvienam. Diemžēl mūsdienās šāds finanšu pārvaldīšanas veids ir kļuvis visai nepopulārs. Vairums vai nu iztērē tieši tik, cik nopelna, vai pat regulāri aizņemas naudu un visu laiku dzīvo uz parāda. Ja arī jums no ienākumiem nekas nepaliek pāri, un jūs neesat spējīgi ne izveidot iekrājumus, ne investēt naudu, jūsu finansiālā situācija ir vērtējam kā ļoti nestabila. Šādā gadījumā ir jādomā, kā palielināt savus ienākumus vai kā samazināt savus izdevumus.

Ir jāsāk krāt pensijai jau no pirmās darba dienas. Lielākā daļa cilvēku izvēlas vispār neveidot uzkrājumus privātajā pensiju fondā vai arī sāk to darīt tikai tad, kad pensijas vecums ir teju pienācis, bet plānotais pensijas apjoms ir ļoti mazs. Tādā veidā tikai retais var sev nodrošināt pienācīgas vecumdienas. Ir jāsāk noguldīt naudu privātajā pensiju fondā jau no pirmās algas. Šī nauda, kas tiek noguldīta privātajā pensiju fondā, pēc tam tiek investēta fiksētu ienākumu vērtspapīros vai akcijās. Tas nozīmē, ka nauda vairojas pati no sevis. Jo ilgāk šī nauda tiek apgrozīta, jo lielāku labumu jūs gūstat. Ja vēl neesat sākuši uzkrāt naudu privātajā pensiju fondā, tad to vajadzētu sākt darīt, cik ātri vien iespējams.

Lielāka atdeve nozīmē lielāku risku. Ja runa ir par investīcijām, tad jāsaprot, ka investīcijas ar lielāku potenciālo atdevi ir daudz riskantākas un nav piemērotas īstermiņa noguldījumiem. Daudzi pieļauj tieši šādu kļūdu, domājot, ka, izvēloties riskantas investīcijas, izdosies īsā laikā nopelnīt daudz naudas. Patiesībā tā notiek reti. Riskantas investīcijas ir izdevīgas ilgtermiņā. Tas attiecas arī uz jau minētajiem, privātajiem pensiju fondiem. Jo tuvāk pensionēšanās vecumam esat, jo konservatīvāku noguldījumu plānu jums vajadzētu izvēlēties.

Ienākumu diversifikācija ir obligāta. Noteikti būsit dzirdējuši teicienu, ka nevajag visas olas likt vienā grozā. Tas ir precīzs raksturojums tam, kā vajadzētu gūt un pārvaldīt savu naudu. Pirmkārt, ir jābūt vismaz diviem patstāvīgiem ienākumu avotiem, piemēram, pamata darba un pusslodzes darbam vai pasīvo ienākumu avotiem. Tas jūs pasargās no lielām finanšu grūtībām, ja vienu no ienākumu avotiem pēkšņi zaudēsit. Otrkārt, arī iekrājumus nedrīkst glabāt vai ieguldīt vienā vietā. Ja sadalīsit visus iekrājumus vairākās daļās un glabāsit vai investēsit tos pa daļām, varēsit būt droši, ka visu naudu uzreiz nekad nezaudēsit.

Veidojiet skaidras naudas uzkrājumus nebaltām dienām. Šis ir nosacījums, ko daudzi ļoti labi zina un tam piekrīt, taču tāpat to nedara. Protams, daudz patīkamāk ir dzīvot šai dienai un neknapināties, taču uzkrājumu veidošana ir ļoti nepieciešama. Tas ir vienīgais veids, kā pasargāt sevi gadījumos, ja nonākat negaidītās finanšu grūtībās. Ja nevarat atļauties veidot uzkrājumus, jums ir jādomā par veidiem, kā sakārtot savas finanses, lai to varētu izdarīt. Vēl ir ļoti svarīgi zināt, ka šiem uzkrājumiem ir jābūt brīvi pieejamiem jebkurā brīdī, jo finansiālās problēmas parasti nevar paredzēt iepriekš, līdz ar to naudu, kas ir noguldīta vai investēta, nebūs iespējams iegūt tieši tajā brīdī, kad tā visvairāk nepieciešama.

Sekojiet līdzi savai kredītvēsturei. Daudzi ņem kredītus brīžos, kad tie nemaz īsti nav nepieciešami, piemēram, izklaidēm vai dažādu jaunu lietu iegādei, taču tas nav prātīgi, jo brīdī, kad aizdevums būs patiešām nepieciešams, iepriekš ņemtie kredīti var būt šķērslis jauna kredīta piešķiršanai. Ja nav ārkārtējas vajadzības ņemt aizdevumu, tad labāk to nedarīt. Tas attiecas arī uz bezprocentu kredītiem jeb uprocento sesxebi, jo tos parasti var izmantot tikai ņemot pašu pirmo aizdevumu. Labāk pataupiet šo iespēju brīžiem, kad būsit nonākuši finanšu grūtībās, un kredīts būs patiešām nepieciešams.

Ja ievērosit visus šos nosacījumus, tad jūsu finansiālā situācija pavisam noteikti būs stabila. Protams, lai to visu varētu panākt, ir jābūt lielam gribasspēkam un neatlaidībai, lai ierobežotu savus izdevumus un neļautu tērēt vairāk naudas nekā varat atļauties, bet svarīgākais tomēr ir apzināties, ka finansiālā stabilitāte dzīvē ir ļoti svarīga, un ne viss, ko varam atļauties, ir mums vajadzīgs.

Atstājiet komentāru