2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kā būt produktīvam, strādājot no mājām?

Kā būt produktīvam, strādājot no mājām?

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku sāk strādāt no mājām. Strādāšanai no mājām ir gan savi plusi, gan mīnusi. Ir cilvēki, kuri ļoti priecājas, ka ir iespēja strādāt no mājām, jo tad ir daudz vienkāršāk plānot savu laiku, kā arī ir iespēja būt produktīvākam. Tomēr ir arī tādi cilvēki, kuri neuzskata, ka strādāšana no mājām ir tikpat produktīva kā strādāšana birojā.

Pats svarīgākais, strādājot no mājām, ir mācēt saplānot savu darba laiku un atšķirt darba lietas no savas privātās dzīves. Protams, ne visiem cilvēkiem šis izdodas uzreiz, tomēr tas ir izdarāms. Ja arī Jums sagādā grūtības strādāšana no mājām, tad lasiet raksta turpinājumu. Tajā būs daži vērtīgi padomi, kā padarīt strādāšanu no mājām daudz produktīvāku.

Nepieciešamās tehnikas sagāde

Viens no pirmajiem nosacījumiem, lai varētu strādāt no mājām, ir nepieciešamās tehnikas sagāde. Darbam no mājām noteikti būs nepieciešams dators. Lai arī daudzu iecienīts risinājums ir stacionārais dators, tomēr, kā rāda pieredze, portatīvie datori ir daudz populārāka izvēle, jo tie ir ērti un ar tiem iespējams strādāt dažādās vietās.

Portatīvie datori pieejami 220.lv interneta veikalā. Šajā veikalā pieejami labākie portatīvie datori par izdevīgām cenām. Tomēr, ja Jums ir vēlme iegādāties stacionāro datoru, tad šajā veikalā noteikti atradīsiet arī to. Ja iespējams, tad skatieties tos stacionāros datorus, kam ir 4k monitori. Šādi monitori Jums nodrošinās skaidrāku attēlu un daudz labāku pārredzamību.
Iespējams, ka Jums bez datora ir nepieciešams arī printeris vai vēl kāda ierīce, kas vajadzīga, lai veiktu savus darba pienākumus.

Papildus tehnikas iegādei, noteikti vajag atrast piemērotu darba vietu mājoklī. Vislabāk, ja tā būs izolēta istaba, kur neviens Jūs netraucēs. Jums noteikti vajadzēs darba galdu un piemērotu krēslu. Darba vietu jācenšas iekārtot pēc iespējas ērtāku un patīkamāku.

Liela nozīme ir arī apgaismojumam. Ieteicams ierīkot darba vietu tur, kur ir pietiekami daudz dabīgā apgaismojuma. Tāpat jāatceras par mākslīgo apgaismojumu, kas noderēs dienās, kad nebūs saules vai gada tumšākajos mēnešos.

Regulāra sazināšanās ar kolēģiem

Bieži vien produktivitāti spēj ietekmēt dažādu emociju trūkums, piemēram, sajūtas, ko rada tikšanās un komunicēšana ar kolēģiem. Attālinātajā darbā komunicēšana var šķist sarežģītāka, taču par to nevajadzētu aizmirst. Svarīgi regulāri sazināties gan ar vadītāju, gan kolēģiem, lai pārrunātu izdarītos darbus, kā arī nospraustu jaunus mērķus, uz kuriem tiekties. Saziņas veids šoreiz nav būtiskākais, galvenais, lai savstarpējā saziņa vispār pastāvētu.

Darba dienas sadalīšana pa daļām

Ja Jums darba pienākumos ietilpst dažādas grūtības pakāpes pienākumi, tad sarežģītākos vislabāk ir pildīt no paša rīta. No rīta cilvēka organisms ir daudz možāks, līdz ar to iespējams labāk koncentrēties. Darba dienas beigās labāk atstāt tos uzdevumus, kas neprasa īpašu piepūli.

Lai darbi ritētu pēc iespējas labāk un prātā nāktu arvien jaunas idejas, ir jāatrod laiks arī atpūtas brīžiem. Izmantojiet iespēju pusdienlaikā doties nelielā pastaigā, lai izvēdinātu galvu, kā arī atpūtinātu acis no datora. Nepārtraukta sēdēšana pie datora nenesīs vēlamo produktivitāti, tāpēc ir jāatrod laiks atpūtai.

Veicamo darbu saraksta izveidošana

Ja darba pienākumu ir daudz, tad nereti var gadīties, ka tiek aizmirsts par kādu uzdevumu. Lai šāda situācija neatgadītos, nepieciešams izveidot darāmo darbu sarakstu. Vislabāk šādam mērķim ir iegādāties plānotāju. Tajā varēs sarakstīt darāmos darbus, kas saistīti ar tiešo darbu, gan arī privātās darīšanas.
Tāpat šāds saraksts ļaus Jums atskatīties uz jau paveiktajiem darbiem. Gadījumā, kad kāds no kolēģiem vai arī pats vadītājs jautās par to, kas ir paveikts, Jūs pavisam vienkārši varēsiet ieskatīties savā plānotājā un uzskaitīt visus izdarītos darbus.

Laiks atpūtai

Kā jau iepriekš minēts, laiks atpūtai arī ir nepieciešams, ja vēlaties būt pēc iespējas produktīvāks. Ja cilvēks ilgu laiku dzīvo bez brīvdienām vai arī kaut neilgiem atpūtas brīžiem, darba produktivitāte var piedzīvot ļoti strauju kritumu. Ja tas notiek, tad ir grūti atkal nonākt uz pareizā produktivitātes viļņa.

Ikvienam cilvēkam vajadzētu atcerēties, ka nepietiekama atpūta var novest arī pie fiziskās un garīgās veselības problēmām. Kas jādara, lai izvairītos no šādām problēmām:

-Katru darba dienu ir jāieplāno kaut vai neilgas izkustēšanās pauzes.
-Jāuzņem pietiekami daudz ūdens.
-Jāieplāno laiks kārtīgām pusdienām.
-Jāievēro dienas režīms – jāvelta pietiekami ilgs laiks miegam, jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, jāvelta laiks ģimenes locekļiem, jāvelta laiks saviem iemīļotajiem hobijiem, jāuztur kontakts ar draugiem.

Bieži vien cilvēki pārāk iegrimst savos darba pienākumos, ka aizmirst pat par visvienkāršākajām lietām, kas nepieciešamas ikvienam organismam. Lai nenodarītu sev pāri, nedrīkst darbu nostādīt pirmajā vietā. Vispirms ir jāparūpējas par sevi un tad arī visi darba pienākumi veiksies daudz labāk.