2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kā rūpēties par zelta rotaslietām?

Kā rūpēties par zelta rotaslietām?

Zelta rotaslietas nekad nav bijis tikai aksesuārs – to bieži uzskata par ieguldījumu, un tam gandrīz vienmēr ir arī emocionāla vērtība, jo parasti tas tiek pirkts vai dāvināts īpašos gadījumos. Zelts, kā jau metālu karalis, ir ļoti cimperlīgs, līdz ar to pieprasa rūpīgu kopšanu. Esat iegādājies zelta rotaslietu un vēlaties, lai tā tiktu saglabāta pēc iespējas ilgāk? Lūk, daži noderīgi padomi, kā rūpēties par zelta rotaslietām!

Vizuāla apskate

Lai spētu laicīgi novērst radušos problēmu, ik pa laikam vajadzētu veikt zelta rotaslietu vizuālu apskati – vai nav mainījusies krāsa; vai nav skrāpējumi un citi virsmas bojājumi; vai nav mainījusies forma; vai elementi nav kļuvuši vaļīgi. Līdz ko pamanāt kādu bojājumu, centieties to novērst pēc iespējas ātrāk. Vairumā gadījumu palīdzēs rūpīga notīrīšana, taču, ja saprotat, ka paša spēkiem bojājumu nevarēsiet novērst, noteikti vērsieties pie juveliera, kas palīdzēs!

Tīrīšana

Kad zelts tiek valkāts regulāri, tas tiek pakļauts eļļām, sviedriem, putekļiem, grimam un daudz kam citam, tādēļ, lai saglabātu zelta rotaslietu spīdumu, tās regulāri jātīra. Ņem vērā, ka zelta tīrīšanai nedrīkst izmantot abrazīvus līdzekļus - vislabākais un efektīvākais līdzeklis ir silts ūdens un trauku mazgāšanas līdzeklis attiecībā 10:2. Vēl daži noderīgi tīrīšanas padomi:

Zeltu vajadzētu tīrīt pēc iespējas saudzīgāk, jo tas ir ļoti jutīgs materiāls.
Zelts jātīra tikai tad, kad tas ir acīmredzami netīrs. Nav ieteicams to mazgāt pārāk bieži, pietiks, ja tas tiks notīrīts aptuveni reizi 4-6 mēnešos.
Lai atbrīvotos no netīrumiem, zelta rotaslietas ieteicams mērcēt 2-3 stundas, pēc tam noberzt ar mīkstu suku, piemēram, zobu birsti. Beigās rotaslietas jānoskalo zem tīra ūdens un jānosusina ar drānu.
Papildu spīdumam iespējams izmantot pulēšanas drānu. Nekādā gadījumā nedrīkst lietot papīra dvieli vai audumu, jo tas var saskrāpēt zeltu.
Jārēķinās, ka, jo sarežģītāka rotaslieta, jo lielāku kopšanu tā pieprasa. Mazāku elementu, piemēram, akmentiņu tīrīšanai ieteicams izmantot spirtu. Tomēr jābūt ļoti uzmanīgam – ja elementi ir vaļīgi, tīrīšana var tos sabojāt.

Nēsāšana un noņemšana

Zelts pieder pie mīkstajiem metāliem, līdz ar to tas ir ļoti jutīgs pret triecieniem un skrāpējumiem. Kad ejat dušā vai vannā, nodarbojaties ar fiziskām aktivitātēm, arī, kad veicat saimniecības darbus, zelta rotaslietas vajadzētu noņemt. Pat karstums un ilgstoša gaisma var kaitēt zeltam, tādēļ zelta rotaslietas vajadzētu noņemt arī tad, kad sauļojaties vai ejat pirtī. Izvairieties no jebkādiem ķīmiskiem, termiskiem vai mehāniskiem bojājumiem – zelta lielākais ienaidnieks ir hlors, jo tas vājina rotaslietu struktūru, kā rezultātā rotaslietas var saplīst.

Uzglabāšana

Zelta rotaslietas ieteicams uzglabāt juvelierizstrādājumu kastē, taču, protams, derēs arī jebkura cita kastīte. Galvenais, lai tā ir tīra, sausa un apšūta ar audumu. Lai izvairītos no skrāpējumiem, katru zelta rotaslietu vajadzētu uzglabāt atsevišķā drāniņā. Tā kā rotaslietas mēdz savstarpēji sapīties, vienmēr vajadzētu pārliecināties, lai aizdares ir ciet.

Svarīgi – lai arī rotaslietas jāuzglabā kastītē, ieteicams tās uzglabāt arī piemērotā telpā. Kā jau minējām, zelts ir ļoti cimperlīgs metāls, līdz ar to pat mazākais mitrums var nodarīt tam bojājumus. Vislabākā vieta, kur novietot juvelierizstrādājumu kastīti, ir guļamistaba, konkrēti drēbju skapis.

Nekas nav mūžīgs, tomēr zelta rotaslietas tādas var būt, ja tiek pienācīgi koptas un aprūpētas. Liela loma ir arī tam, kur rotaslietas iegādātas, jo mūsdienās diemžēl ir arī negodprātīgi pārdevēji, kas piedāvā iegādāties viltotu zeltu.

Tuvojas kāds īpašs notikums vai svētki? Ieprieciniet sevi vai kādu sev mīļu cilvēku ar kvalitatīvu zeltu no 220.lv, kur zelta rotaslietas pieejamas plašā izvēlē! Ja nezini, kādām rotām dot priekšroku, ieskatieties šajā rakstā minētajos stila padomos!