2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Ceļošana pa Latviju ar mugursomu un telti  - Kas jāņem vērā?

Ceļošana pa Latviju ar mugursomu un telti - Kas jāņem vērā?

Šobrīd būt aktīvam dabā ir ļoti populāri, tādēļ nav brīnums, ka brīvā laika inventāra iegāde, it sevišķi sākoties siltam laikam, kļūst tik aktuāla. Divas lietas – guļammaiss un telts, lielā mērā nosaka to, cik veiksmīgs būs šis ceļojums.

Aplūkojot Latvijas ceļojumu maršrutu ilgumu, ko piedāvā aktīvai atpūtai dabā, liela daļa no tiem ir paredzēti divām dienām, kur bez telts un sava guļammaisa neiztikt.
Maršrutu, kas piemēroti kājāmgājējiem, riteņbraucējiem un laivotājiem pie mums netrūkst, un galvenais, ka brīvā laika pavadīšana dabā kļūst par daļu no mūsu dzīvesveida neatkarīgi no gadalaika. Vismaz šajā aspektā sākam
tuvoties Skandināvijai.

Kā sagatavoties savam pirmajam pārgājienam?

Vasara ir labākais gadalaiks, lai izmēģinātu savus fiziskos spēkus un veiktu pirmo garāko pārgājienu. Plānošana un fiziskās aktivitātes pirms pārgājiena ir izdošanās ķīla tā sekmīgai norisei. Diemžēl ļoti bieži iesācēji pārvērtē savus spēkus un nenovērtē to, cik, piemēram, garas distances pastaiga gar jūru, bez iepriekšēja treniņa, var būt nogurdinoša.
Sākumā vajadzētu ieplānot dienā kājām veikt ne vairāk par 15 – 20 kilometriem, lai savlaicīgi sasniegtu nakšņošanai paredzēto nometnes vietu un iekārtotos naktsguļai. Jārēķina, ka papildus slodzi radīs svars, ko nesīsi uz muguras. Braucot ar velosipēdu vai kajakā, tāpat nozīme būs gan svaram, gan izmēram.

Guļammaisa izvēle

Iesācējiem, kas vēl nejūtas tik pārliecināti par savu fizisko sagatavotību un prasmēm, vislabāk noderēs vasaras tipa guļammaisi, kas ir viegli un kompakti.
Izvēloties guļammaisu jāpievērš uzmanība norādītai komforta temperatūrai. Lētākiem vasaras guļammaisiem, piemēram, tā var būt tikai 150 C, kas nozīmē, ka naktij ir jābūt pietiekami siltai, lai baudītu netraucētu miegu. Būtiski atcerēties, ka atšķirības temperatūras uztverē vīriešiem un sievietēm ir aptuveni 5 grādi, proti, sievietes ir salīgākas nekā vīrieši.

Dārgāku vasaras guļammaisu komforta temperatūra var būt 80 C, ekstremālos apstākļos tie spēj saglabāt siltumu pat līdz -13 0C, taču katra ražotāja iztrādājumu parametri atšķiras. Galvenais pirms iegādes pārliecināties, ka guļammaiss spēs nodrošināt jums komfortablu miegu.

Vispopulārākie ir kokona formas guļammaisi. Tiem ir 3D anatomisks formas kājgalis; liela, savelkama kapuce, kurā pietiks vietas arī spilvenam; ar divvirziena rāvējslēdzēju temperatūras regulācijai. Der atcerēties, ka pēc karstas dienas, naktis pie mums var būt dzestras. Tādēļ naktī noderēs silta cepurīte un vilnas zeķes.

Telts izvēle

Nakšņošanai derīgu telti var iegādāties, sākot no 60 eiro, taču tā nesniegs to komforta līmeni, ko mūsdienās var sagaidīt no labākajiem izstrādājumiem šajā produktu grupā.

Visuniversālākās ir teltis, par kurām ražotājs ir norādījis, ka tās izmantojamas trīs gada sezonas. To kvalitātes iegūstamas par lielisku cenu, kas dzīvē atbilst summai no 350 - 450 eiro.
Tā, iespējams, ir divvietīga telts ar divām „D” tipa sānu ieejām un nelieliem priekšnamiem mantu novietošanai. Alumīnija loka konstrukcija, kas ir pārbaudīta uz vēja trieciena spēku, labiem mitrumizturības rādītājiem telts jumtam (3000mm) un grīdai (5000 mm). Telts svars sasaiņotā veidā ir apmēram 2,5 kg, tās iekšējais grīdas laikums vismaz 3 kv.m.

Patīkami sīkumi, kas atvieglos nakšņošanu teltī: apziņa, ka visas telts šuves 100% pārlīmētas un nodrošina ūdens necaurlaidību; atrodamas krāsu atzīmes vieglākai uzstādīšanai; pieejamas iekšējās kabatiņas mantu organizēšanai un īpaši klusi rāvējslēdzēji gadījumam, ja naktī telts nemanāmi jāatstāj.

Atliek izvēlēties sev piemērotāko inventāru un izplānot šīs vasaras pirmo maršrutu. Ceļošanai ar mugursomu un telti Latvijai ir daudz ko piedāvāt!