2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā mājās iztīrīt uzvalku un citas svētku drānas?

Kā mājās iztīrīt uzvalku un citas svētku drānas?

Dodoties uz svētkiem, ir jāpadomā ne tikai par dāvanām vai cienastu, bet arī par savu svētku apģērbu. Ja svētki ir par godu dzimšanas dienai vai kādam citam svarīgam notikumam, tad ir rūpīgi jāpiedomā pie sava ārējā izskata. Iespējams, ka ielūgumā būs norādīts konkrēts ģērbšanās stils, taču, ja tas nav norādīts, tad nekad nevarēsiet nošaut greizi, ja uzvilksiet savu svētku apģērbu.

Vīriešiem ir pieņemts svētkos vilkt uzvalku, savukārt, sievietēm – kleitu. Svētkos nereti gadās nosmērēt savu apģērbu. Lai nenāktos mest laukā savu uzvalku vai kleitu, ir svarīgi zināt, kā iztīrīt šos traipus arī mājas apstākļos. Raksta turpinājumā minēti daži vērtīgi padomi, kā mājās iztīrīt uzvalku vai kādas citas svētku drānas.

Kas jāņem vērā, jā vēlaties mājās iztīrīt svētku apģērbu?

Lai tīrot traipus nesabojātu savas svētku drānas, jāņem vērā vairāki padomi:

- Pārbaudiet apģērbu kopšanas etiķeti pirms liekat to veļasmašīnā – protams, visvieglākais veids, kā iztīrīt traipus, ir konkrēto apģērba gabalu ielikt veļasmašīnā. Tomēr jāņem vērā, ka ne vienmēr pat veļasmašīna var iztīrīt visus traipus. Lai nesabojātu apģērbu, noteikti ir jāizpēta apģērba kopšanas etiķete. Tajā būs norādīta visa kopšanas instrukcija, ko vajadzētu ņemt vērā, lai netiktu sabojāts apģērbs.

- Izmantojiet speciālus maisiņus, kuros ielikt apģērbu – mūsdienās svētku apģērbam tiek izmantoti dažādi mirdzoši elementi un pērlītes, kas bieži vien mazgāšanas laikā nokrīt. Lai veļas mašīnā pēc mazgāšanas nevajadzētu meklēt šos elementus, nepieciešams šo apģērbu mazgāt īpaši rūpīgi. Ieteicams izmantot speciālus maisiņus, kuros ielikt apģērbu, lai tas netiktu sabojāts.

- Apģērba kopšana izmantojot tvaiku – pārāk bieža apģērba mazgāšana var paātrināt auduma dilšanu. Iespējams, ka ne vienmēr ir nepieciešams mazgāt apģērbu veļas mašīnā. Dažkārt pietiek to vienkārši atsvaidzināt, izmantojot tvaiku. Vīriešu uzvalki, it īpaši vīriešu žaketes ir viegli kopjami ar tvaika palīdzību. Šos apģērba gabalus var viegli atsvaidzināt un, ja nav īpašas vajadzības, tad var arī speciāli nemazgāt.

- Ķīmiskās tīrītavas izmantošana – ja tomēr neesat pārliecināti, ka spēsiet paša spēkiem iztīrīt traipu no svētku apģērba, tad apsveriet iespēju šo apģērbu aizvest uz ķīmisko tīrītavu. Tur apģērbu iztīrīs profesionāli un nebūs jāuztraucas, ka tas tiks sabojāts. Protams, jārēķinās ar lielakām izmaksām.

Kā mājās iztīrīt dažādus traipus?

Ja apģērbs ir ticis apliets ar sarkanvīnu, tad traipa vieta uzreiz ir jānokaisa ar sāli. Sāls lieliski absorbēs vīnu un šo traipu būs vieglāk iztīrīt. Savukārt, ja uz apģērba ir uzlijis baltvīns, tad šis traips jāpaberzē ar ledus gabaliņu līdz tas pazūd. Ja gadās apģērbu nosmērēt ar eļļu, tad šo traipu varēs iztīrīt ar trauku mazgājamo līdzekli. Protams, vispirms nepieciešams vēlreiz paskatīties apģērba tīrīšanas etiķeti, lai saprastu vai trauku mazgājamais līdzeklis nesabojās audumu.

Ja uz apģērba ir uzkritusi šokolāde, tad šis apģērba gabals jāieliek saldētavā. Pirms apģērba mazgāšanas ar suku ir jānotīra šokolādes traips. Ja uz apģērba ir uzlijusi kafija, tad pēc iespējas ātrāk šis traips ir jāskalo ar aukstu ūdeni. Pēc tam apģērbu var likt veļas mašīnā un mazgāt atbilstoši norādēm.

Traipi var būt dažādi un katram no tiem ir sava tīrīšanas specifika. Pirms ķerties klāt pie traipu tīrīšanas, nepieciešams noskaidrot kā vislabāk tikt galā ar konkrēto traipu, lai nesabojātu apģērbu.