2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Veiksmīgas budžeta plānošanas principi

Veiksmīgas budžeta plānošanas principi

Budžeta plānošana ir ļoti svarīgs process - tas var palīdzēt kontrolēt finanses, kā arī ietaupīt, lai īstenotu sapņus un mērķus. Tie budžeta plānošanas paņēmieni, kas der vienam, var nederēt citam, tādēļ sākumā galvenais ir atrast sev un savai finansiālajai situācijai piemērotāko pieeju.
Vēlaties iemācīties kontrolēt savas finanses? Iespējams, noderēs kāds no šiem veiksmīgas budžeta plānošanas principiem!

Ienākumu apkopošana

Apkopojot savus ikmēneša ienākumus, piefiksējiet ne tikai pamata darba algu, bet arī jebkurus citus papildu ienākumus, kā piemēram prēmijas, ienākumus no pārdotām lietām, pabalstus. Zinot konkrētus ienākumus un to apjomu, varēsiet vieglāk izvērtēt, cik un kur varat atļauties tērēt.

Izdevumu apkopošana

Apkopojot savus ikmēneša izdevumus, piefiksējiet gan fiksētos maksājumus (mājokļa īre, komunālie maksājumi, kredītsaistības, telefona rēķins), gan mainīgos izdevumus (pārtika, izklaides utt.) Izdevumus vajadzētu sadalīt pa grupām. Zinot konkrēti, cik un kur tērējat, varēsiet vieglāk izvērtēt, kur varat atļauties ietaupīt.
Mērķu noteikšana
Pirms sākat analizēt ievākto finanšu informāciju, nosakiet savus finanšu mērķus! Nostādiet gan īstermiņa (ne ilgāki par gadu), gan ilgtermiņa mērķus (vairāki gadi). Mērķi var būt kādas sen kārotas lietas iegāde, kredīta atmaksa, mājokļa iegāde, studijas bērniem utt. Atcerieties, ka mērķiem nav jābūt kā kaltiem akmenī un ar laiku tie var mainīties (un tā, visticamāk, notiks), tomēr tas palīdzēs noteikt prioritātes un saglabāt motivāciju.

Plāna izveide

Lai spētu ievērot budžetu un kontrolēt finanses, noteikti jāievieš plāns! Viena no efektīvākajām metodēm ir aplokšņu metode jeb 50-30-20 likums, kurā 50% no ienākumiem tiek tērēti vajadzībām, 30% tiek tērēti vēlmēm, savukārt 20% nonāk uzkrājumā. Tāpat varat regulāri, piemēram, katru nedēļu vai mēnesi nolikt malā konkrētu naudas summu – neatkarīgi no tā, kādu pieeju izvēlaties, izdevumi nekādā gadījumā nevar būt lielāki par ienākumiem!

Izvairīšanās no spontāniem pirkumiem

Varētu likties pārsteidzoši, taču daudzos gadījumos lielāko tēriņu daļu sastāda tieši spontāni pirkumi. Kā no tiem izvairīties? Dodoties uz veikalu, izveidojiet iepirkumu sarakstu un izmantojiet tikai skaidru naudu – lietojot kredītkarti, nemanām, ka naudas paliek mazāk. Lieliska pieeja ir katru pirkumu apdomāt vismaz 2 stundas – ja pēc tam sākat par to šaubīties, bez tā pavisam noteikti varat iztikt!


Budžeta analīze

Ģimenes budžeta plānošana nav viegls process, līdz ar to jārēķinās, ka tiks piedzīvotas dažādas neveiksmes, īpaši sākumā. Tas ir tikai normāli! Tādos gadījumos nevajadzētu sevi nosodīt, bet gan censties tās ievērot un pēc iespējas ātrāk novērst, tādēļ katra mēneša beigās vajadzētu veikt budžeta analīzi – cik un kur iztērēts, kur iztērēts par daudz, bez kā varētu nākamajā mēnesī iztikt. Tas palīdzēs kontrolēt finanses un pielāgot budžetu tā, lai nenāktos dzīvot ''no algas līdz algai''.