2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Kā veidojas privātpersonas kredītvēsture?

Kā veidojas privātpersonas kredītvēsture?

Ja iepriekš esat interesējies par aizdevumu vai aizņēmies, visticamāk, esat dzirdējis tādu terminu kā kredītvēsture. Kredītvēsture ir cilvēka finansiālo saistību apkopojums, kur parādās gan izpildītās, gan aktīvās saistības, kā arī to detalizēts apraksts, tai skaitā aizdevumu apjoms, aizdevēja nosaukums, maksājumu regularitāte un apjoms. Faktori, kas veido un ietekmē kredītvēsturi, var būt dažādi – šajā rakstā skaidrojam, kā veidojas privātpersonas kredītvēsture, kādēļ ir svarīgi saglabāt labu kredītvēsturi un kā to izdarīt!

Kā veidojas privātpersonas kredītvēsture?

Pozitīvas kredītvēstures veidošana var izklausīties sarežģīti un pat biedējoši, tomēr veidot labu kredītvēsturi patiesībā ir pavisam vienkārši – nepieciešams rūpīgi sekot līdzi saviem kredītmaksājumiem. Līdz ar to tas, vai Jūsu kredītvēsture ir pozitīva vai negatīva, atkarīgs tikai un vienīgi no Jums paša. Privātpersonas kredītvēsture veidojas ne tikai no aizdevumiem, kā piemēram ātrais kredīts vai patēriņa kredīts, bet arī no citām finansiālām saistībām:
  • Auto iegāde;
  • Sadzīves tehnikas iegāde;
  • Maksājumi par mājokli un komunālie maksājumi;
  • Maksājumi par mobilajiem sakariem;
  • Neoficiāli ienākumi.

Varētu šķist, ka, ja iepriekš nav bijušas nekādas finansiālas saistības, kredītvēsture ir pozitīva, tomēr realitātē finanšu iestādes un pakalpojumu sniedzēji par labāko kredītvēsturi uzskata gadījumus, kad cilvēks jau godprātīgi atmaksājis kādu aizdevumu.

Kad sāk veidoties privātpersonas kredītvēsture?

Privātpersonas kredītvēsture sāk veidoties ar mirkli, kad tiek noformēts pirmais aizdevums, tādēļ katru aizdevumu vajadzētu ļoti rūpīgi izvērtēt, apdomājot, vai patiesi spēsiet laicīgi un godprātīgi veikt visus maksājumus. Mirklī, kad kāds maksājums tiek kavēts, privātpersonas kredītvēsture tiek bojāta!

Svarīgi – ja privātpersonai ir aktīvi vairāki aizdevumi un radušās problēmas ar to atmaksu, jācenšas nomaksāt visi aizdevumi, jo finanšu iestāde vai pakalpojuma sniedzējs neņem vērā, ja tiek kavēts tikai viens no visiem maksājumiem.

Meklējiet risinājumus un izrādiet iniciatīvu sadarboties ar aizdevēju! Sākumā būtu svarīgi noskaidrot, kā ir iespējams uzzināt savus parādus - par to informācija šajā rakstā. Pēc tam, kad finansiālā situācija ir pilnīgi skaidra, vērts izskatīt kredītu apvienošanas iespējas. Kredītu apvienošana nozīmē jauna līguma slēgšanu, kas var paredzēt Jums izdevīgākus kredīta atmaksas nosacījumus.

Kādēļ privātpersonai nepieciešama laba kredītvēsture?

Ikvienam dzīvē var pienākt mirklis, kad nepieciešams aizņemties, un šādos mirkļos kredītvēsturei ir ļoti liela nozīme – pozitīva kredītvēsture pierāda finanšu iestādei vai pakalpojuma sniedzējam, ka cilvēks ir zema riska potenciālais klients jeb cilvēkam var uzticēties, piešķirot aizdevumu vai sniedzot pakalpojumu. Ja kredītvēsture ir negatīva, aizdevums un pakalpojums ne vienmēr tiek atteikts, tomēr visbiežāk tā saņemšanai cilvēkam nepieciešams veikt lielāku pirmo iemaksu vai augstākus procentu maksājumus.
Īsāk sakot – jo labāka Jūsu kredītvēsture, jo izdevīgāk aizņemties vai saņemt pakalpojumu un mazāk tiek ietekmēta finansiālā labklājība!

Par laimi, finanšu iestādes un pakalpojumu sniedzēji ņem vērā tikai to laika periodu, kad privātpersonai bijušas problēmas ar kredītsaistību izpildi. Jo senāk šīs problēmas bijušas, jo mazāk tās tiek ņemtas vērā un labvēlīgāks lēmums par aizdevuma piešķiršanu. Informācija par parādiem kredītvēsturē saglabājas piecus gadus pēc tam, kad privātpersona pilnībā izbeigusi parādsaistības vai, ja parādsaistības nav izbeigtas, desmit gadus pēc dienas, kad ticis kavēts pirmais maksājums.

Kā veidot labu kredītvēsturi?

Lai privātpersona spētu izveidot labu kredītvēsturi, jācenšas ieviest veselīgi finanšu paradumi un regulāri jārūpējas par savu finansiālo labklājību. Lūk, pāris noderīgi padomi, kas varētu palīdzēt izveidot labu kredītvēsturi un parūpēties par nākotni:
  • Rūpīgi izvērtējiet katru aizdevumu/preci/pakalpojumu – neaizņemieties, ja Jums nav regulāru, oficiālu un pietiekamu ienākumu, kas varētu apgrūtināt naudas atmaksu! Saistībām nevajadzētu pārsniegt 20-30% no ikmēneša ienākumiem.
  • Vienmēr saglabājiet finanšu iestādē vai pie pakalpojuma sniedzēja noslēgtos līgumus – ja nolemsiet vēl kādreiz aizņemties, tie palīdzēs apliecināt Jūsu kredītvēsturi!
  • Ja Jums ir aktīvs aizdevums, veiciet maksājumus laicīgi! Ja jūtat, ka nevarēsiet to izdarīt, nekavējoties sazinieties ar aizdevēju, lai vienotos par maksājumu grafika maiņu!
  • Centieties nepārsniegt kredītkartes limitu – tas var veicināt pamatīgu pārtērēšanos! Neuzticiet savu kredītkarti citiem cilvēkiem!
  • Neuzņemieties kredītsaistības citas personas vietā, kā arī rūpīgi izvērtējiet situāciju, ja tiekat aicināts kļūt par galvotāju – tas var izveidot situāciju, ka aizdevumu/preci/pakalpojumu izmanto kāds cits, taču par to maksājat Jūs!

Atcerieties – nekad nav par vēlu veidot labu kredītvēsturi! Esiet finansiāli atbildīgs, godprātīgs, un Jums nebūs jāuztraucas par savu nākotni un labklājību!