2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Problēmas ar kurām jāsaskaras, ieviešot bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītu savākšanu

Problēmas ar kurām jāsaskaras, ieviešot bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītu savākšanu

Eiropas Komisijas direktīva paredz, ka pašvaldībām no 2023.gada jānodrošina sistēma bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanai. Sākotnēji bija paredzēts, ka šī sistēma jāievieš jau no 2021.gada, taču pašvaldību iebildumu dēļ, termiņš tika atlikts. Kā pirmajās šī sistēma tika ieviesta pašvaldībās, kas sadzīves atkritumus nogādā Getliņu poligonā. Savukārt no šī gada sistēma ieviešama visā Latvijā.

SIA “Vidusdaugavas SPAAO” valdes loceklis Jānis Bisenieks informē, ka atbilstoši Eiropas prasībām bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu savākšana jānodrošina arī visā  Jēkabpils novadā. 

“Apmēram pirms diviem gadiem pirmos bioloģiski noārdāmo produktu savākšanas konteinerus sāka izvietot Jēkabpilī. Vispirms tie parādījās Bebru ielas mikrorajonā, pēc tam jau visa pilsētā visos mikrorajonos, kopumā patlaban Jēkabpilī ir uzstādīti 28 BIO konteineri,” saka Jānis Bisenieks.

Viņš norāda, ka ir jāizvertē, cik jēgpilni ir izvietot šādus bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu konteinerus mazpilsētās, jo paredzams, ka izdevumi konteineru izvietošanā, savākšanā un to apsaimniekošanā būs lielāki, nekā ieguvums. Jānis Bisenieks sacīja, ka nelielā līdzšinējā Jēkabpils pieredze bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu savākšanā liecina, ka no pilsētā izvietotajiem konteineriem nedēļā tiek iegūts no 800 kg līdz vienai tonnai bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu. Turklāt visa šī masa vēl ir jāattīra, jo iedzīvotāji uz konteineriem bioloģiskos atkritumus, piemēram, mizas nes plastmasas maisiņos, nevis papīra, kā tas būtu jādara, un ar plastmasas maisiņiem arī iemet konteinerā. Līdz ar to šāda masa bez vēlreizējas šķirošanas nav kompostējama. Rezultātā no nedēļā savāktās tonnas bioloģiski pārstrādājamo sadzīves atkritumu, kā bioloģiskā masa ir apmēram puse, kas ir mazs apjoms. Paredzams, ka mazpilsētās šo atkritumu būs vēl mazāk. Turklāt ar bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu konteineriem ir problēmas ziemā, kad tajos iemestais saturs sasalst, līdz ar to tie biežāk jāizved, ko Jēkabpilī varētu realizēt, bet apsaimniekojot šādus konteinerus no Jēkabpils Aknīstē un Viesītē, tās būtu lielas izmaksas degvielas ziņā. Tāpat arī šie konteineri regulāri jāmazgā. Tāpēc pie maza apjoma bioloģiski noārdāmo sadzīves atkritumu, šīs sistēmas izveidošana un bioloģisko atkritumu apsaimniekošana ir dārga un neefektīva.

“Šķirot bioloģisko atkritumu un plastmasas maisiņu masu nav viegli, lai to mainītu, šim nolūkam būtu nepieciešami savādāki konteineri savākšanai, bet sadzīves atkritumu savākšanas poligonā ir jāuzstāda iekārtas, kas to visu šķiro. Piemēram,  Igaunijā pie Tallinas nupat ir uzbūvēta šāda šķirošanas rūpnīca. Šādā veidā var pārstrādāt arī pārtikas produktus, kuriem ir beidzies derīguma termiņš. Iekārtā tos laiž iekšā ar visu iepakojumu, bet laukā nāk dalīta masa – pa vienu galu bioloģiskā, pa otru - atdalītais iepakojums un no pārstrādātās bioloģiskās masas varētu tikt ražots komposts un biogāze,” skaidro Jānis Bisenieks.

Viņš piebilst, ja gribam šādu pakalpojumu, proti, dalīto bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanu nodrošināt arī Viesītē un Aknīstē, tad ir jāmeklē alternatīvas metodes. Piemēram, jāpopularizē komposta kaudzes veidošana pie mājām, kur rezultātā būtu izlietoti gan BIO atkritumi, gan iegūts komposts mazdārziņam. 

Saskaņā ar atkritumu apsaimniekošanas likuma 37.pantu Bioloģiskie atkritumi ir bioloģiski noārdāmi dārzu vai parku atkritumi, mājsaimniecību, restorānu, sabiedriskās ēdināšanas iestāžu un mazumtirdzniecības telpu pārtikas un virtuves atkritumi un citi tiem pielīdzināmi pārtikas ražošanas atkritumi. Piemēram, virtuves pārtikas atkritumi, dārzeņu un augļu atkritumi, tējas, kafijas biezumi, veci augi, puķes, nopļauta zāle, koka lapas, zariņi. Latvijā aptuveni puse no sadzīves atkritumiem ir bioloģiski sadalāmie sadzīves atkritumi. Tie ir organiskie atkritumi, kuru sadalīšanās procesus dabā nodrošina mikroorganismu darbība. Bioloģisko atkritumu masu var pārstrādāt arī izmantojot kontrolējamos biotehnoloģiskos paņēmienus. Bioloģiskos atkritumus kompostē sadzīves atkritumu poligonos vai vietās, kuras speciāli ierīkotas bioloģisko atkritumu kompostēšanai.

Foto: jekabpils-pakalpojumi.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Spaao
    23.02.2023 15:47
    SPAAO ievieš Jēkabpilī bioloģisko atkritumu savākšanu??? Papildus Jēkabpils pakalpojumiem???

Atstājiet komentāru