2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Pakaļdzīšanās Rēzeknē: operatīvi aizturēts dzērajšoferis

  • 05 junijs 2019 --

Pirmdien, 3.jūnijā ap plkst. 22.53, Valsts policijas Rēzeknes iecirkņa policisti, veicot dienesta pienākumus ceļu satiksmes uzraudzībā, netālu no Rēzeknes pilsētas centra  pamanīja  aizdomīgu Audi markas automašīnu, kas ieraugot likumsargus, strauji palielināja kustības ātrumu. Policijas darbinieki mēģināja apturēt minēto transportlīdzekli, lai veiktu ierasto pārbaudi, taču automašīnas vadītājs nereaģēja uz vairākkārtēju likumsargu aicinājumu apstāties, un metās bēgt. Ieslēdzot bākugunis un speciālo skaņas signālu, ceļu policijas norīkojums nekavējoties sāka sekot pārkāpējam, un pēc apmēram triju minūšu garās pakaļdzīšanās, vadītājs savu transportlīdzekli tomēr apstādinājis, taču mēģinājis no notikuma vietas aizbēgt. Pēc brīža vīrietis tika panākts un operatīvi aizturēts.

Kā tika noskaidrots, automašīnas vadītājs ir kāds 1994.gadā dzimis vietējais iedzīvotājs, kurš transportlīdzekli vadījis 1,81 promiles stiprā alkohola reibumā. Saistībā ar notikušo vīrietim tika sastādīts administratīvo pārkāpumu protokols, ka arī draud administratīvā atbildība par mašīnas vadīšanu atrodoties alkohola reibumā, bēgšanu no policijas un agresīvo braukšanu. 
Pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.5 panta 5.daļas, par nepakļaušanos tādas personas atkārtotai vai vairākkārtējai prasībai apturēt transportlīdzekli (par bēgšanu), kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus, — piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no tūkstoš divsimt līdz tūkstoš četrsimt euro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem. Saskaņā ar LAPK 149.4 pantu, par agresīvu braukšanu, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no septiņdesmit līdz divsimt astoņdesmit euro. Savukārt LAPK 149.15 panta 4. daļa nosaka, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, — transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no tūkstoš divsimt līdz tūkstoš četrsimt euro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Atgādinām, ka alkohols un jebkāda veida transportlīdzekļa vadīšana ir divas nesavienojamas lietas, turklāt pieredze liecina, ka iereibis transportlīdzekļa vadītājs apdraud ne tikai pats savu veselību un dzīvību, bet arī rada draudus citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Ksenija Belova
VP Latgales reģiona pārvaldes
Vecākais speciālists

Atstājiet komentāru