2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpilī ārkārtējās situācijas laikā transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā palielinājusies par 41 procentu

Jēkabpilī ārkārtējās situācijas laikā transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā palielinājusies par 41 procentu

No 12. marta,  kad Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija un noteikti gan ierobežojumi, gan aizliegumi, gan arī pasākumi, kas sabiedrībai jāievēro saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, līdz 7. maijam Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) apkalpojamā teritorijā noziedzības līmenis nav būtiski mainījies.

Šogad, salīdzinājumā ar 2019. gadu, Jelgavas iecirkņa apkalpojamā teritorijā par 55% ir samazinājušies sadzīves konflikti ārpus ģimenes, taču ģimenes konfliktu skaits ir palielinājies par 15%. Jānorāda, ka izsaukumi uz ģimenes konfliktu tiek reģistrēti ne tikai kā notikumi, kas saistīti ar vardarbību ģimenē, - lielu daļu no minētajiem notikumiem sastāda arī sadzīviska rakstura konflikti, kur vardarbība nav pielietota, un citi tamlīdzīgi gadījumi. Pozitīvi vērtējama tendence - minētajā laika posmā Jelgavas iecirkņa apkalpojamā teritorijā ir samazinājušās automašīnu zādzības, kā arī zādzības no mājokļa un tirdzniecības objektiem. Ņemot vērā mazāk intensīvo satiksmi, ir samazinājušies arī reģistrētie notikumi par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā (par 28% mazāk) un ceļu satiksmes negadījumu skaits (par 50% mazāk). 

Runājot par par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā un ceļu satiksmes negadījumu skaitu, līdzīgi ir arī VP ZRP Aizkraukles iecirkņa apkalpojamā teritorijā – ārkārtējās situācijas laikā ir samazinājies sastādīto protokolu skaits par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā (par 53% mazāk), kā arī ceļu satiksmes negadījumu skaits (par 12% mazāk), taču ģimenes konfliktu skaits ir palielinājies par 19% un, salīdzinājumā ar 2019. gadu, par 4% vairāk ir reģistrētas dažādas zādzības. 

VP ZRP Jēkabpils iecirkņa apkalpojamā teritorijā ārkārtējās situācijas laikā transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā ir palielinājusies par 41%, salīdzinājumā ar 2019. gadu. Minētajā laika posmā par 33% ir samazinājušās zādzības no tirdzniecības vietām. Lai arī izsaukumi par ģimenes konfliktiem ir saņemti tikpat daudz kā iepriekšējā gadā, šogad ievērojami mazāk – par 83% - ir bijis nepieciešams pieņemt lēmumus par pagaidu aizsardzību. 

Kopējais noziedzības līmenis ir samazinājies arī VP ZRP Tukuma iecirkņa apkalpojamā teritorijā, un līdzīgi kā citur Zemgalē ir samazinājušies reģistrētie notikumi par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā (par 22% mazāk) un ceļu satiksmes negadījumu skaits sarucis par vienu trešdaļu. Ģimenes konfliktu skaits ir palielinājies par 28%, kā arī, salīdzinājumā ar 2019. gadu, par ceturtdaļu ir audzis zādzību skaits, iekļūstot telpās, vai vērtīgu mantu zādzības. 

 Līdzīga situācija ir novērojama arī VP ZRP Dobeles iecirkņa apkalpojamā teritorijā, kur kopumā ārkārtējās situācijas laiks īpaši neatšķiras no iepriekšējā gada. Šogad ievērojami mazāk autovadītāju brauc pie stūres alkohola reibumā. 2019. gadā par minēto pārkāpumu tika sodītas 43 personas, taču šogad – 16. Mazākas intensitātes satiksme ietekmē arī to, ka arī ceļu satiksmes negadījumu skaits ir samazinājies - par 16% mazāk nekā aizvadītajā gadā.  Atšķirībā no citiem iecirkņiem, Dobeles iecirkņa apkalpojamā teritorijā ir arī samazinājies ģimenes konfliktu skaits un dažādu zādzību skaits. 

VP ZRP Bauskas iecirknī arī ārkārtējās situācijas laikā ir samazinājies reģistrēto ceļu satiksmes negadījumu skaits – par 23% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bet transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā samazinājusies par 31%. Ārkārtējā situācija nav nelabvēlīgi ietekmējusi attiecības ģimenē, jo Bauskas iecirkņa apkalpojamā teritorijā izsaukumi uz ģimenes konfliktiem ir samazinājušies par vairāk nekā 40%. Krietni vien mazāk ir reģistrētas zādzības no mājokļiem – šogad no 12.marta līdz 7.maijam bijušas tikai četras zādzības no mājokļiem, bet pērn attiecīgajā laika posmā – 11, taču zādzību skaits no tirdzniecības objektiem gan ir palielinājies – par 23%. 

Rūpējoties par sabiedrības veselību un drošību, kā arī pildot Ministru kabineta rīkojumu Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, policisti katru dienu strādā paaugstinātas gatavības režīmā, veic preventīvus pasākumus un skaidrojošo darbu. Līdz ceturtdienai, 7. maijam, VP ZRP apkalpojamā teritorijā pavisam kopā reģistrēti 397 ārkārtējās situācijas stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpumi tajā skaitā Aizkraukles iecirkņa apkalpojamā teritorijā - 40, Bauskas – 80, Dobeles – 30, Jelgavas – 109, Jēkabpils – 41 un Tukuma - 97. 

Līdz šim lielākā daļa konstatēto pārkāpumu bijuši saistīti ar pulcēšanās ierobežojumu, tostarp divu metru distances neievērošanu.  Par fiziskās distancēšanās, pulcēšanās un citu ārkārtējā situācijā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpumiem ir izteikti brīdinājumi un arī piemēroti naudas sodi 10 līdz 300 eiro apmērā. 

Dace Kalniņa,
Valsts policijas
Zemgales reģiona pārvaldes
vecākā speciāliste

Komentāri (0-1/1)

  • Es!
    11.05.2020 12:00
    Takš nervi vairs netur šo visu ārkārtas stāvokli :)))

Atstājiet komentāru