2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Šogad Zemgalē visvairāk pārkāpumu par agresīvu braukšanu reģistrēts Jēkabpilī

Šogad Zemgalē visvairāk pārkāpumu par agresīvu braukšanu reģistrēts Jēkabpilī

Šī gada pirmajos piecos mēnešos Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) apkalpojamā teritorijā par agresīvu braukšanu kopā ir sastādīti 27 administratīvā pārkāpuma protokoli, kas, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgu laika posmu, ir par 8 protokoliem mazāk, portāla Radio1.lv redakciju informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa.

Šogad no janvāra līdz maija beigām vismazāk administratīvā pārkāpuma protokolu par agresīvu braukšanu ir sastādīti VP ZRP Aizkraukles, Bauskas un Dobeles iecirknī  - katrā 2. Salīdzinot ar tādu pašu laika periodu iepriekšējā gadā, Aizkraukles un Bauskas iecirknī pārkāpumu skaits ir samazinājies attiecīgi par 4 un 3 gadījumiem, bet Dobelē – palielinājies par vienu gadījumu. Savukārt, Tukuma iecirknī sastādīto protokolu skaits nav mainījies – 6 šogad un 6 pagājušajā gadā pirmajos piecos mēnešos. 

Situācija Jelgavā ir uzlabojusies, jo 2019. gadā no janvāra līdz maijam VP ZRP Jelgavas iecirkņa policisti sastādīja 12 administratīvā pārkāpuma protokolus par agresīvu braukšanu, bet šogad pirmajos piecos mēnešos – 8. 

Salīdzinājumā ar aizvadīto gadu, vairāk agresīvu transportlīdzekļu vadītāju ir bijis Jēkabpilī – šogad likumsargi sastādījuši 7 administratīvā pārkāpuma protokolus, kas ir par 2 vairāk nekā pērn. 

Agresīva braukšana ir likumpārkāpums, kas ir aktuāls visās sezonās, un var novest pie traģiskām vai arī letālām sekām, turklāt agresīvi transportlīdzekļu vadītāji, radot bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas uz ceļa, apdraud ne tikai sevi, bet arī citu satiksmes dalībniekus. Likumsargi aicina cienīt citam citu un ievērot ceļu satiksmes noteikumus, kā arī atgādina, ka par agresīvu braukšanu transportlīdzekļa vadītājam paredzēts sods no 70 līdz 280 eiro.

Agresīva braukšana izpaužas dažādi: 
ignorējot citu transportlīdzekļu vadītāju intereses (strauju manevru izdarīšana, pagrieziena signālu nerādīšana, vairākkārtēja braukšanas joslu maiņa apsteidzot, vairāku sastrēgumā esošu vai kolonnā braucošu transportlīdzekļu apdzīšana pa pretējā virziena joslu vai apbraukšana pa sabiedriskā transporta joslu, ceļa nomali, ietvi, gājēju ceļu, velosipēdu ceļu vai citām vietām, kas nav paredzētas transportlīdzekļu braukšanai u.tml.);
apzināta sānslīdes radīšana uz ceļiem vai citās vietās, kur iespējama satiksme (laukumi, pagalmi, stāvlaukumi u.tml.);
 braukšana ar mopēdu vai motociklu uz viena riteņa un triciklu vai kvadriciklu uz aizmugurējiem riteņiem uz ceļiem vai citās vietās, kur iespējama satiksme (laukumi, pagalmi, stāvlaukumi u.tml.); 
apzināta strauja bremzēšana, kas rada ceļu satiksmei bīstamu situāciju, ja saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem tā nav nepieciešama ceļu satiksmes drošībai;
ātruma pārsniegšana;
luksofora signālu vai ceļa zīmju prasību neievērošana, piemēram, nedodot priekšroku pa galvenās nozīmes ceļu braucošai mašīnai, braucot pie aizliedzošā (sarkanā) luksofora signāla, neapstājoties pirms gājēju pārejām, ja ceļa braucamo daļu šķērso viena vai vairākas personas.

Lai pievērstu uzmanību bīstamas uzvedības, agresīvu manevru veikšanas riskiem un citiem būtiskiem problēmjautājumiem ceļu satiksmē, Valsts policija 26. maijā atklāja informatīvu kampaņu „Agresīva braukšana atstāj rētas”.

Atstājiet komentāru