2024.gada 19. marts

Jāzeps

Viesītes novadā medību laikā tiek nāvējoši sašauts kāds vīrietis (Papildināts)(PIEVIENOTS FOTO)

(Pievienots Latvijas Mednieku asociācijas vadītāja komentārs no 6.rindkopas un papildināts ar jauniem faktiem, kas publicēti portālā medibam.lv.)

26. janvārī Viesītes novadā medību laikā tika sašauts vīrietis, kurš gāja bojā notikuma vietā pirms mediķu ierašanās. Policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess, portāla Radio1.lv redakciju informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa. 

Otrdien, 26. janvārī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes iecirknī tika saņemta informācija, ka Viesītes novada Saukas pagastā pieteiktu medību laikā, neievērojot drošības prasības un ar medību šaujamieroci šaujot pa neskaidri redzamu mērķi, tika sašauts 1958. gadā dzimis vīrietis, kurš notikuma vietā gāja bojā pirms Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku ierašanās. 

Notikuma vietā Kriminālprocesa likuma 264. panta kārtībā likumsargi aizturēja vienu personu. Šobrīd saistībā ar notikušo ir izņemti medību ieroči un munīcija, kā arī nozīmētas ekspertīzes. 

Policijā par notikušo nekavējoties tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikums 123. panta pirmās daļas par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības. Par šādu nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs. Pagaidām izmeklēšanas interesēs cita papildinoša informācija netiks sniegta. 

Valsts policija atkārtoti uzsver, ka atbilstoši Medību noteikumiem šaušana uz neskaidri redzamu mērķi ir aizliegta! 

Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks aģentūrai LETA pauda sašutumu par notikušo. "Šīs nevar nosaukt par likumīgām medībām, jo šāviens raidīts vietā, kur nav noslēgts līgums par medību tiesību izmantošanu. Tas ir viens no rupjākajiem Medību likuma pārkāpumiem. Otrkārt, pilnīgi un totāli ignorēta virkne noteikumos noteikto drošības prasību – šauts uz neskaidri redzamu mērķi, vispār nesaprotot, uz ko šauts. Ir grūti vārdos izteikt to šoku, kas pārņem, uzzinot par šo negadījumu. Šāda rīcība nekādā gadījumā nav attaisnojama! Aicinu vēlreiz un vēlreiz ievērot Medību likumā un Medību noteikumos noteiktās prasības – tās nav rakstītas tāpat vien. Izsaku visdziļāko līdzjūtību bojāgājušā tuviniekiem! Šī nelaime ir prātam neaptverama," uzsvēra Barviks.

Savukārt portāls medibam.lv atklāj traģiskā notikuma detaļas: "Iespējams, ka bojā gājušais vīrietis sev vien zināmu apsvērumu dēļ bija devies uz kādām mājām lauka pretējā pusē nevis pa tuvējo ceļu, bet pāri laukam. Tad atgriezies. Taču netālu no lauka malas, iespējams, paklupis. Tajā brīdī krustojumā iebraukusi automašīna ar diviem vietējā mednieku formējuma “Lone” medniekiem, kuriem bija pieteiktas medības.

Viens no vīriešiem, visticamāk auto gaismās, pamanīja laukā tumšu stāvu un raidīja liktenīgo šāvienu no karabīnes, kas aprīkota ar dienas optisko tēmēkli.

Veicot mērījumus, VMD darbinieki pārliecinājās, ka vietā, kur tika sašauts vīrietis, nebija noslēgts medību tiesību nomas līgums, savukārt šaušanas virzienā ir dzīvojamās ēkas.

Līdz ar to rupji pārkāpts Medību likums un Medību noteikumi – šauts uz neskaidri redzamu mērķi, tēmēts virzienā, kurā atrodas ēkas un cilvēki, mēģināts medīt vietā, kur tas ir kategoriski aizliegts."

Jau ziņots, ka decembra sākumā Viļakas novada Žīguru pagastā medību laikā nošauts 1963.gadā dzimis vīrietis. Arī šajā gadījumā tika secināts, ka nelaime notikusi, jo tikuši pārkāpti medību noteikumi.

Foto: Ilustratīvs attēls un Foto no notikuma vietas, kopublicējis portāls medibam.lv. (Avots: medibam.lv)

Komentāri (0-1/1)

  • Tutks
    28.01.2021 02:44
    Cietumā abus

Atstājiet komentāru