2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Vienas dienas laikā Jēkabpilī izņem 41 460 cigaretes un 25 litrus alkohola

Vienas dienas laikā Jēkabpilī izņem 41 460 cigaretes un 25 litrus alkohola

Turpinot aktīvu darbu saistībā ar akcizēto preču nelikumīgu apriti, šī gada 23. martā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas un Kriminālpolicijas biroja Jēkabpils reģionālās nodaļas darbinieki veica  kontrolpirkumu, kā arī veica kratīšanu iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros un kopumā izņēma 41 460 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām un 25 litrus alkohola. Policijā abos gadījumos ir uzsākti kriminālprocesi, portāla radio1.lv redakciju informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa.   

 Otrdien, 23. janvārī, Jēkabpils tirgus teritorijā kontrolpirkuma laikā 1970. gadā dzimis vīrietis likumsargiem pārdeva 200 cigaretes „Winston” ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām. Tajā pašā dienā, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Jēkabpils reģionālās nodaļas darbiniekiem veicot sankcionētu kratīšanu vīrietim piederošā garāžā, tika izņemtas 30 000 cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām. Policijā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.6 panta. Jāpiebilst, ka šis vīrietis jau vairākkārt ir saukts gan pie administratīvās, gan kriminālatbildības par analogiem pārkāpumiem. 

Tajā pašā dienā, veicot operatīvo darbu saistībā ar akcizēto preču nelikumīgu tirdzniecību, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas darbinieki veica sankcionētu kratīšanu kādā dzīvoklī, kur tika izņemtas 11 260 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām, kā arī 25 litri bezkrāsaina šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaku. Par notikušo tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.6 un 221.1 panta, kā arī nopratināta 1974. gadā dzimusi sieviete un 1980. gadā dzimis vīrietis. Katrai personai kriminālprocesa ietvaros ir piemērots statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess. 

Atbilstoši Krimināllikuma 221.6 pantam par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai tādu tabakas izstrādājumu, kuri nav marķēti ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām, izņemot normatīvajos aktos paredzētos gadījumus, vai tādu bezdūmu tabakas izstrādājumu, kuru laišana tirgū ir aizliegta, realizāciju nelielā apmērā, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods. Savukārt, 221.1 pantā noteikts, ka par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai viltotu alkoholisko dzērienu vai spirtu saturošu šķidrumu, kuri nav alkoholiskie dzērieni, bet kurus piedāvā kā alkoholiskos dzērienus (nelikumīgi alkoholiskie dzērieni), realizāciju, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Lai arī Valsts policija mērķtiecīgi un aktīvi strādā nelikumīgu akcīzes preču aprites jomā, joprojām ir iedzīvotāji, kuri izvēlas šo nodarbošanos, tāpēc likumsargi aicina informēt policiju par nelegālo akcizēto preču pārvietošanu, tirdzniecību vai uzglabāšanu, zvanot pa tālruni 110, vai arī nosūtot iesniegumu pa pastu vai e-pastu tuvākajam policijas iecirknim.

Atstājiet komentāru