2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Līvānu uzņēmēja Zukula krimināllietas par cilvēku tirdzniecību iztiesāšanu turpinās aprīļa vidū

Līvānu uzņēmēja Zukula krimināllietas par cilvēku tirdzniecību iztiesāšanu turpinās aprīļa vidū

Krimināllietu, kurā par cilvēku tirdzniecību organizētā grupā apsūdzētas trīs personas, tai skaitā saldumu biznesa uzņēmējs Jāzeps Zukuls, Daugavpils tiesa plāno turpināt skatīt 14.aprīlī plkst.11, informēja tiesā.

Tiesā tiks nopratināti liecinieki. Tiesā aģentūru LETA informēja, ka tiesas sēdes lietā ir rezervētas līdz novembra beigām.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka par iespējamās cilvēktirdzniecības upuriem kļuvuši ne mazāk kā septiņi Indijas pilsoņi.

Krimināllikums par cilvēku tirdzniecību paredz brīvības atņemšanu no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Policija bija saņēmusi informāciju no kādas ārvalsts vēstniecības par to, ka vairāki Latgalē bāzēta konditorejas uzņēmuma darbinieki ziņojuši par piespiedu darbu.

Reaģējot uz saņemto informāciju, 2020.gada aprīlī policijā sākts kriminālprocess par cilvēku tirdzniecību organizētā grupā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu organizētā grupā un par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu.

Policija norāda, ka Latgalē bāzētajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi, nemaksājot viņiem algu par darbu pilnā apmērā. Strādniekiem atņemtas pases, pret viņiem pielietota fiziska vardarbība un draudēts ar izraidīšanu no valsts gadījumā, ja viņi neievēros visas noziedzīgā grupējuma izvirzītās prasības.

Policija 2020.gada 10.novembrī veica kratīšanas Jaunjelgavas novadā, Līvānos, Aizkrauklē, Daugavpilī un Ķekavā. Kopumā tika pārmeklēti 22 objekti, un kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda - apmēram 15 000 eiro, dārglietas, munīcija un citi priekšmeti.

Policisti aizturēja trīs vīriešu grupu - 1955.gadā dzimušo Zukulu, kā arī 1974. un 1986.gadā dzimušos līdzdalībniekus. Lietā apsūdzēti arī Vitālijs Jefimovs un Mārcis Baltmanis, liecina ieraksts tiesu kalendārā.

Izmeklēšanā iegūta informācija arī par citiem noziedzīgiem nodarījumiem, ko, iespējams, ir izdarījuši organizētās grupas dalībnieki.

Visiem trim aizdomās turētajiem 2020.gada novembrī tika noteikts apcietinājums. Zukuls apcietinājumā pabija līdz 2021.gada februārim, jo tiesa noteica uzņēmējam 50 000 eiro drošības naudu, ko viņš arī samaksāja. Abi pārējie šajā lietā aizdomās turētie jau iepriekš samaksāja 5000 un 10 000 eiro lielu drošības naudu, līdz ar to no apcietinājuma tika atbrīvoti.

Valsts policija iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka grupas līderis ir pazīstams noziedzīgajā vidē Latgalē, turklāt viņam esot plaši sakari arī politiskajās aprindās reģionā. Minētā persona jau iepriekš bija nonākusi tiesībsargājošo institūciju redzeslokā par dažādiem noziegumiem - izvairīšanos no nodokļu nomaksas, vides piesārņošanu, noziedzīgiem nodarījumiem pret pārvaldības kārtību un citiem pārkāpumiem. Savukārt pārējie divi aizdomās turētie vīrieši iepriekš nebija nonākuši policijas redzeslokā.

Zukula uzņēmuma "Adugs Production" advokāte Viktorija Jarkina aģentūrai LETA iepriekš pauda versiju, ka notiekošais varētu būt reiderisma mēģinājums un konkurentu cīņa par iespēju piegādāt preces lielveikaliem "Maxima" un "Rimi". Tāpat viņa neizslēdza iespēju par nepatiesa ziņojuma sniegšanu un centieniem Indijas pilsoņiem ilgāk palikt Latvijā.

Vienlaikus advokāte minēja, ka, pēc viņas rīcībā esošas informācijas, darbinieki vairākkārt ir kavējuši darbu, kā arī bijuši gadījumi, kad viņi atteikušies strādāt. Tāpat konstatēti gadījumi, kad darbinieki no Indijas bojājuši uzņēmuma īpašumu, par ko sastādīti attiecīgie akti un veikti ieturējumi.

Uzņēmums inkriminējamo nodarījumu kategoriski noliedz, un atzīst, ka pastāvēja strīds starp darba devēju un darba ņēmējiem par disciplīnas jautājumiem un kaitējuma nodarīšanu uzņēmumiem. Vienādas higiēnas, drošības un disciplīnas prasības esot pret visiem nodarbinātajiem. Ar Indijas viesstrādniekiem ticis noslēgti darba līgumi, aprēķinātas un izmaksātas darba algas un nodokļi saskaņā ar normatīviem, kā arī nokārtotas uzturēšanās atļaujas, klāstīja advokāte.

Valsts darba inspekcija (VDI) iepriekš arī veica uzņēmumā pārbaudi, kuras mērķis bija pārbaudīt saņemto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem. Pārbaudes gaitā darba devējam tika pieprasīti gan konkrēti dokumenti, gan paskaidrojumi.

VDI pārbaudē konstatēja Darba likuma pārkāpumus attiecībā uz ieturējumu veikšanas kārtību un apmēru, proti, ieturējumi nebija veikti atbilstoši Darba likumā noteiktajai kārtībai. Secināts, ka uzņēmums veicis ieturējumus no tādām darbiniekiem izmaksājamās darba samaksas daļām, no kurām normatīvie akti aizliedz veikt ieturējumus.

Turklāt ieturējumu apjoms ir pārsniedzis normatīvajos aktos noteikto augstāko ieturējumu līmeni 20% apmērā no darbiniekam izmaksājamās mēneša darba samaksas, neizmaksājot pat noteikto minimālo darba algu un atstājot darbiniekus bez iztikas līdzekļiem.

Inspekcija piemēroja 1000 eiro sodu par nepamatotu ieturējumu veikšanu no saviem darbiniekiem un viņu atstāšanu bez iztikas līdzekļiem, taču "Adugs Production" lēmumu par sodu pārsūdzējis.

Pēc "Firmas.lv" datiem, Zukuls ir pastarpināts īpašnieks kompānijās "Adugs Production", SIA "Adugs Latvija", SIA "Adugs", SIA "Astar", SIA "Ražošanas komercfirma "Vidzus"", SIA "Debess ūdens zeme" un SIA "Asond". Tostarp lielākā kompānija ir konditorejas izstrādājumu ražotājs "Adugs Production", kuras apgrozījums 2020.gadā bija 13,08 miljoni eiro un peļņa sasniedza 240 000 eiro. Pirms tam, 2019.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 12,842 miljoni eiro, bet zaudējumi bija 523 134 eiro.

Tikmēr 2021.gadā uzņēmums piedzīvoja apgrozījuma samazināšanos līdz 10,2 miljoniem eiro un cieta 268 671 eiro zaudējumus.

Foto: db.lv

Atstājiet komentāru