2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils pašvaldības policija aiztur vīrieti, kas nepilngadīgajiem pērk smēķēšanas ierīces un alkoholu

Jēkabpils pašvaldības policija aiztur vīrieti, kas nepilngadīgajiem pērk smēķēšanas ierīces un alkoholu

27.septembrī plkst. 16.15 Jēkabpils novada pašvaldības policijas darbinieki konstatēja, ka pie veikala “Maxima” Brīvības ielā 108, Jēkabpilī, pilngadīga persona nodod lietošanā nepilngadīgai personai elektronisko smēķēšanas ierīci un uzpildes šķidrumu iepakojumus, portālu Radio1.lv infiormēja  Jēkabpils novada pašvaldības policijas priekšnieka vietniece Inga Ostrovska.

Viņa norāda, ka 2001.gadā dzimušais vīrietis atzina, ka esot nopircis nepazīstamam jaunietim, kurš ar viņu sazinājies telefoniski un vienojies par tikšanās vietu pie veikala “Maxima”, elektronisko smēķēšanas ierīci un šķidrumu. No jaunieša saņemti 50,00 euro. Iegādātās preces vīrietis nodeva nepilngadīgajam par “padarīto darbu”, no jaunieša saņemot 1,00 euro.

Inga Ostrovska piebilst, ka Jēkabpils novada pašvaldības policija veica mērķtiecīgas darbības šīs personas noskaidrošanā,  pārbaudot informāciju, kas saņemta no jauniešiem, kuru paziņas bija iegādājušies no šīs pilngadīgās personas ne tikai smēķēšanas ierīces, bet arī alkoholiskos dzērienus. Jau kopš šī gada vasaras sākuma policijas darbinieki pastiprināti kontrolēja veikala “Maxima” un  Kena parka apkārtni, kā rezultātā mērķis tika sasniegts, un vainīgā persona noskaidrota. 

Jēkabpils novada pašvaldības policijā uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība. Par pārkāpumu paredzēta administratīva atbildība pēc “Bērnu tiesību aizsardzības likums” 48.panta ceturtās daļas, kur noteikts, ka  (..) par bērna iesaistīšanu alkoholisko un enerģijas dzērienu vai bezdūmu tabakas izstrādājumu lietošanā, kā arī smēķēšanā uzskatāma arī alkoholisko un enerģijas dzērienu vai tabakas izstrādājumu vai citu smēķēšanai paredzētu izstrādājumu vai ierīču, vai to uzpildes tvertņu nodošana bērna rīcībā.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 79.panta otrā daļa nosaka, ka par bērna iesaistīšanu smēķēšanā, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanā piemēro naudas sodu no septiņām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām.

Lieta izskatīšanai tiks nodota Jēkabpils novada pašvaldības Administratīvajai komisijai soda piemērošanai. Jāpiebilst, ka vīrietim jau agrāk ir piemērots naudas sods par analoģiska rakstura pārkāpumu.

Inga Ostrovska informē, ka arī attiecībā pret nepilngadīgo personu, kura lūgusi iegādāties vīrietim smēķēšanas ierīci un šķidrumu, ir uzsākta administratīvā lietvedība. Viņa darbībās saskatāms “Bērnu tiesību aizsardzības likums” 78.panta 2.daļas paredzētais pārkāpums “par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu iegādāšanos vai glabāšanu, ja to izdarījis bērns”, kur nepilngadīgajam paredzēts sods  - brīdinājums vai naudas sods līdz trim naudas soda vienībām.

Komentāri (0-1/1)

  • anonimi
    29.09.2023 11:27
    Bravo, pilsēta ir drošībā!!!!

Atstājiet komentāru