2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils uzņēmēji seminārā gūst atbildes uz jautājumiem par eiro

Jēkabpils uzņēmēji seminārā gūst atbildes uz jautājumiem par eiro

Arī Jēkabpils uzņēmējiem, tāpat kā komersantiem citviet Latvijā, saistībā ar gaidāmo eiro ieviešanu visvairāk rūp praktiskas dabas jautājumi – kā pareizi sagatavot cenu zīmes, lai atspoguļotu cenas gan latos, gan eiro pārejas periodā, kā sagatavot grāmatvedības pārskatus utml. Šie un citi jautājumi izskanēja otrdien Finanšu ministrijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Jēkabpilī rīkotajā seminārā.

 

Seminārā piedalījās uzņēmēji no tekstila, grāmatu tirdzniecības, eksporta, komunālo pakalpojumu, metālapstrāde u.c. jomām gan no Jēkabpils, gan apkārtējiem novadiem, kā arī iedzīvotāji un pašvadības darbinieki, kopumā ap 30 cilvēku.

 

Uzzina būtisku informāciju

 

„Man seminārs bija ļoti noderīgs un interesants, jo līdz šim par eiro biju dzirdējusi tikai no preses. Uzzināju būtisku informāciju, kā tehniski sagatavoties eiro ieviešanai. Lai līdz gada nogalei pagūtu paveikt visus darbus, jau tagad ir aktīvi jāstrādā un jāgatavojas,” pēc semināra atzina SIA „Jēkabpils grāmata” valdes priekšsēdētāja Ināra Janvāre.

 

„Eiro ieviešana uzņēmējiem ir liels un svarīgs notikums, kas jāizprot visās ninansēs. Šādi semināri ar iespēju uzdot neskaidros jautājumus kompetentākajiem eiro ekspertiem valstī ir labākais veids, kā kliedēt bažas un neskaidrības par eiro ieviešanu,” seminārā dzirdēto novērtēja Inese Vītola, Europe Direct informācijas centra koordinatore Jēkabpilī.

 

Semināra ievadā finanšu ministra padomnieks Jānis Platais informēja par eiro ieviešanas progresu un aktualitātēm. Savukārt uzņēmēju diskusijā Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta nodaļas vadītājas vietniece Arta Priede skaidroja grāmatvedības uzskaites un valūtas kursu piemērošanas vadlīnijas. Finanšu ministrijas konsultante nodokļu likumdošanas koordinācijas jautājumos Daina Robežniece sniedza ieskatu nodokļu maksājumu vadlīnijās, bet par cenu atspoguļošanas vadlīnijām stāstīja Maija Ziediņa-Brigmane, Ekonomikas ministrijas Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vecākā referente.

 

Atbalsts pamazām aug

 

Statistikas dati liecina, ka iedzīvotāju atbalsts latu nomaiņai ar eiro Latvijā pamazām turpina pieaugt. Aprīlī Latvijā bija par 10 procentpunktiem vairāk pozitīvi noskaņotu iedzīvotāju nekā iepriekš, liecina TNS dati. Šā gada aprīlī par pāreju uz eiro Latvijā pozitīvi noskaņoti kopumā bija 36% iedzīvotāju.Savukārt maijā, saskaņā ar jaunākajiem Factum pētījuma rezultātiem, eiro ieviešanu atbalstīja 38% valsts iedzīvotāju. Eiro biežāk atbalsta gados jaunāki ekonomiski aktīvie valsts iedzīvotāji, kā arī cilvēki ar labu izglītību.

Vienlaikus pieaug arī uzņēmēju atbalsts eiro ieviešanai. Latvijas pāreju uz eiro valstī atbalsta jau 44,9% uzņēmēju, savukārt pagājušā gada decembrī tie bija 41,2% uzņēmēju, liecina Citadele Index veiktā uzņēmēju aptauja šā gada martā. Uzņēmēju vidū mazinājies arī eiroskeptiķu skaits. Šogad 1. ceturksnī eiro drīzāk neatbalstīja 12,8% uzņēmumu vadītāju, bet 2012.gada decembrī - 15,7%.

 

Cenas saglabājas stabilas

 

12. jūnijā Ekonomikas ministrija publiskos maija cenu monitoringa rezultātus. Līdzšinējie pakalpojumu un preču cenu monitoringa rezultāti liecina par cenu stabilitāti Latvijā. Aprīlī 90,42% preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas, 5,12% preču un pakalpojumu novērots cenu samazinājums, bet 4,45% novēroto cenu konstatēts pieaugums, ko noteikusi sezona un cenu izmaiņas pasaules tirgos. Cenu monitoringu veic EM sadarbībā ar SIA „Aptauju centrs”, lai interesenti var sekot līdzi cenu svārstību dinamikai. Citu valstu pieredze apliecina, ka valūtas nomaiņas procesa dēļ cenas nav augušas vairāk kā par 0.2-0.3%. Arī Latvijā eiro ieviešana neatstās būtisku ietekmi uz cenām. Vairāk informācijas, lūdzu, meklējiet www.em.gov.lv

 

Tāpat 12. jūnijā svinīgi tiks uzsākta memoranda „Godīgs eiro ieviesējs” izstrāde, lai uzņēmēji varētu pievienoties šai iniciatīvai uzreiz pēc 9. jūlija, kad sagaidāms Eiropas Komisijas oficiālais uzaicinājums Latvijai pievienoties eiro zonai.

 

 

Jēkabpils seminārs bija viens no pasākumiem Finanšu ministrijas, LTRK un Europe Direct informācijas centru kopīgi rīkotajā semināru ciklā par eiro ieviešanu uzņēmējiem, iedzīvotājiem un pašvaldību darbiniekiem, kas maijā un jūnijā risinās Latvijas lielākajās pilsētās. Semināros tiek demonstrēta arī dokumentālā filma par eiro „Dzīvot labāk”, pēc kuras iedzīvotāji tiekas ar eiro ekspertiem un uzzināt visu sev aktuālo, bet uzņēmēji un pašvaldību darbinieki - piedalās seminārā par eiro ieviešanas vadlīnijām.

 

Gan filmas noskatīšanās, gan semināri visiem interesentiem tiek piedāvāti bez maksas.

 

Semināru Jēkabpilī vadīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Jēkabpils reģionālās nodaļas vadītāja, Europe Direct informācijas centra Jēkabpilī vadītāja Inese Vītola.


Turpmākie semināri un filma par eiro Latvijas pilsētās

 

Rēzekne, 31.maijs plkst. 11, Rēzeknes augstskola

Daugavpils, 3.jūnijs plkst.15, Daugavpils dome

Liepāja, 8.jūnijs plkst. 15, Jūrmalas parks, Gulbīšu dīķis

Jelgava, 11.jūnijs plkst. 15, viesnīca „Zemgale”

Rīga, 12.jūnijs plkst. 15, LTRK nams K.Valdemāra ielā 35

Valmiera, 18.jūnijs plkst. 12, telpas vēl tiek precizētas

 

Aprīļa beigās finanšu ministrs Andris Vilks svinīgi nodeva lietošanā eiro ieviešanas vadlīnijas uzņēmējiem, pašvaldībām un NVO. Vadlīnijas, kā arī Finanšu ministrijas rīkotie semināri visā valstī ļauj saņemt augstas kvalitātes profesionāļu konsultācijas bez maksas par dažādiem eiro ieviešanas aspektiem, kas maksimāli samazina ar eiro ieviešanu saistītās izmaksas.

 

„Dzīvot labāk” ir dokumentālā filma, ko veidojusi „Platforma Film” un producējis Andrejs Ēķis. Filmas veidotāji tiesības to demonstrēt martā nodeva Finanšu ministrijai. Filma skatītājus aicina uz sarunu par eiro ieviešanas izvēlēm, uzdodot jautājumu - vai dzīve būs labāka pēc eiro ieviešanas? Valsts iedzīvotāji kopā ar sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem - Vairu Vīķi-Freibergu, Ilmāru Rimšēviču, Vili Vītolu un citiem rod atbildes uz valsts iedzīvotājiem būtiskiem jautājumiem, lai šaubas par eiro aizstātu zināšanas.

 

Latvija izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai 2014.gadā. Latvijas valdība cer, ka šā gada 9. jūlijā Eiropas Ministru padome lems par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai, un tad arī plašāka sabiedrība pakāpeniski saņems praktisku informāciju par to, kā lati tiks aizstāti ar eiro.

 

Atbildes uz iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem par eiro, lūdzu, meklēt

www.eiro.lv/saites

 

Ināra Rubene,

Finanšu ministrijas

Eiro komunikācijas biroja vadītāja

 
 
 
 
 
 

Atstājiet komentāru