2024.gada 14. maijs

Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

Simts gadi kā simts mirkļi mūža vainagā (FOTO)

Simts gadi kā simts mirkļi mūža vainagā (FOTO)

Šodien 100.dzimšanas dienu svin jēkabpiliete Marfa Jegorova. Par godu šai nozīmīgajai jubilejai mājīgajā dzīvoklī smaržoja milzīga lauku torte un gaviļnieci sveikt bija ieradušies Jēkabpils pilsētas domes pārstāvji.

 

Stāstnieka lomu šodien uzņēmusies mazmeita Larisa, kura pa drusiņai vien vākusi un lasījusi kopā vecmāmiņas atmiņas, tā pamazām veidojot viņas dzīvesstāstu.

 

“Vecāmamma piedzima vēl pirms Pirmā pasaules kara, dzīvoja Novgorodas apgabala Beļajuščinas ciemā,. Viņas tēvs nebija no trūcīgajiem: ģimenei bijis pat zirgs, kas tiem laikiem bija diezgan liela Bagātība. pēc tam apprecējās un pārcēlās uz Demjanskas rajonu, Boļšije Luki ciemu. Visu savu dzīvi ir aizvadījusi tur. Viens no viņas brāļiem gāja bojā tā sauktā Somu kara laikā 1939.gadā. Tad sākās Otrais pasaules karš, vīramāsu aizveda uz Vāciju, no kurienes viņa vēlāk atgriezās Latvijā. un sādžā divarpus gadus dzīvoja vācieši,” stāsta Larisa.

 

Visu dzīvi Marfa Jegorova smagi strādāja lauku brigādē un citos lauku darbos, kopa vienīgo padomju laikos atļauto gotiņu un pāris kazas, bet kad pienāca pensijas gadi, devās uz latviju, kur jau dzīvoja abas viņas meitas un apmetās pie meitas Nadeždas Jēkabpilī, kur dzīvo arī patlaban.

 

Tā nu ir iznācis, ka simtgadniecei bijis lemts kļūt par sākotni lielam dzimtas atzaram: no pieciem viņas bēniem bija palikušas tikai divas meitas, trīs dēlēni gāja bojā dažādos apstākļos. Bez tam viņai ir trīs mazbērni: Larisa, Valērijs un Valentīns, kā arī trīs mazmazbērni un divi mazmazmazbērni.

 

Veselība Marfas kundzei, ņemot vērā gadus, ir diezgan laba, jo, kā norāda mazmeita, viņa visu mūžu centusies pārtitk no pašu dārzā izaudzētā – uzturā visu laiku lietoti veselīgi lauku produkti.

 

Vēl pirms dažiem gadiem viņai bijusi arī laba atmiņa, vienīgi šogad viss vairs nav tik skaidri palicis prātā, turklāt, kā jau tas vecumā mēdz būt – viņa labāk atceras tālas pagātnes notikumus nekā to, kas noticis dažas dienas iepriekš.

 

Vēl pirms gada Marfas kundzei ikdienas nodarbošanās bijusi mazgāšanās piederumu izgatavošana no parastajiem plastmasas maisiņiem, kas tika darināti ar lielu rūpību. Mazmeita larisa viesiem arī parādīja šos darinājumus.

 

Jubilāri dzimšanas dienā sveica arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, un šis apsveikums nolikts dzīvoklī goda vietā. Dāvanu gaviļniecei pasniedza arī Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis, bet Jēkabpils Sociālā dienesta vadītājs Juris Tužikovs pasniedza arī naudas balvu – 100 latu.

 

Svinīgās runas bija šodien, bet rīt sabrauks radi, un tie būs svētki visai ģimenei godinot tos 100 gadus, kas aizritējuši gluži kā 100 mirkļi.

 

Māra Grīnberga

 

marfaa2

 

marfaa3

 

marfaa4

 

marfaa5

 

marfaa6

 

 

Atstājiet komentāru