2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Lai šķērsotu tiltu pār Daugavu Jēkabpilī, gājējiem jāpārvar vairāki bīstami šķēršļi (FOTO AR KOMENTĀRIEM)

Lai šķērsotu tiltu pār Daugavu Jēkabpilī, gājējiem jāpārvar vairāki bīstami šķēršļi (FOTO AR KOMENTĀRIEM)

Sākoties tilta remontam pār Daugavu Jēkabpilī – pilsētas domes speciālisti un būvnieki preses konferencē informēja par kārtību, kāda veidā būs iespējams šķērsot tiltu pār Daugavu. Tika norādīts, ka sākotnēji gājējiem būs atvērta labās puses ietve, ja šķērsojam tiltu no Jēkabpils puses uz Krustpils pusi, pēc tam kreisā. Tāpat arī vēlāk tika atsūtītas papildus shēmas, kā droši šķērsot tiltu un pārvietoties, ejot uz centru no Zīlānu ielas puses.
 
 
Diemžēl šī drošība vairāk vai mazāk ir uz papīra, savukārt, kā šķērsot tiltu un palikt dzīvam, tas katra gājēja ziņā, jo situācija uz tilta ir mainīga. Dažubrīd, iespējams, tiltu šķērsot bez problēmām, citubrīd jāraugās, lai tiktu pāri bez bīstamiem piedzīvojumiem. Radio1.lv ir saņēmis daudzas gājēju sūdzības, ka nav iespējams pārvietoties pa tiem atvēlēto ietvi, jo nereti traucē uz tās salikti dažādi šķēršļi vai līdzas notiekošie būvdarbi, piemēram asfalta frēzēšana, kad putekļi un šķembas iet pa gaisu un viegli var trāpīt garām ejošajiem gājējiem. Vai metināšanas darbi līdzās gājēju ietvei, kur metinātājam ir sejas aizsargs, bet gājējiem un, jo īpaši bērniem, ir jādomā, kur likt acis, lai nesaķertu "zaķīšus" no metināmās uguns. Savukārt sievietēm, ejot garām jāsarga apģērbs un zeķubikses, jo pat mazākā dzirkstelīte var to sabojāt, izdedzinot caurumu. Arī tilta vienā un otrā galā ir jāķer moments, kad tikt pāri brauktuvei.
 
 
Apgrūtināta iešana ir arī gājējiem, kas uz Jēkabpils Krustpils daļas centru dodas no Zīlānu ielas puses. Patlaban šajā vietā, kur top aplis norit intensīvi darbi un gājējiem jācenšas sveikiem un veseliem izlaipot starp kravas automašīnām un ekskavatoriem darba režīmā.
 
 
Kāpēc gājējiem izveidojusies tik sarežģīta situācija, jautājām Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodalas vadītājai Anitai Vanagai.
 
 
"Situācija uz tilta mums ir zināma un jau ceturtdien notika sanāksme, kurā kopīgi ar uzņēmuma "Rīgas tilti" pārstāvi izrunājām visas problēmsituācijas. Celtnieki solīja, ka tiks maksimāli domāts par gājēju drošību un šodien jau visi pārkāpumi novērsti. Šāda situācija, kad remontdarbi notiek gan vienā, gan otrā tilta pusē izveidojusies tamdēļ, ka celtnieki vēlas mēnesi ātrāk pabeigt darbus uz tilta, lai atvieglotu pārvietošanos gan transporta līdzekļiem, gan gājējiem," skaidroja Anita Vanaga un piebilda, ka gājējiem jāpārvietojas tikai pa ietvi un šķērsot tiltu pa brauktuvi, kur notiek būvdarbi nedrīkst.
 
 
Portāls Radio1.lv ceturtdien, 22.maijā, pārliecinājās, ka situācija uz tilta gājiem nebija labvēlīga un redzēto piefiksēja fotoattēlos. Tā kā Anita Vanaga solīja, ka situācija krasi mainīsies, tad jācer, ka turpmāk tilta šķērsošana vairs nesagādās tik lielas problēmas, kā līdz šim. Labā ziņa ir arī tā, ka celtnieki apņēmušies par mēnesi ātrāk pabeigt tilta remontu un tas nozīmē, ka uz Līgo svētkiem rindu pie tilta, iespējams, nebūs.
 
tilts
Automašīnu rindas joprojām ir garas un lai nokļūtu uz tilta no Zīlānu ielas, nereti rindā jāstāv līdz pusstundai.
tilts1a
 
tilts2a
Lai nokļūtu uz tiltu ātrāk nereti notiek automašīnu drūzmēšanās un braukšana dubultās rindās.
tilts3a
Lūk, ietve, kas ved no Zīlānu ielas uz Krustpils centru. To aizšķērso smagais kravas auto un ekskavators un gribot negribot nākas laipot starp transporta līdzekļiem.
tilts4a
tilts5a
Šādai intensīvai būvdarbu zonai jātiek garām tiem gājējiem, kas vēlas nokļūt līdz veikaliem Rīgas ielā.
tilts6a
Un gājēji laipo kā māk.
tilts8a
Arī velosipēdistiem jādomā, kā pārvietoties.
tilts9a
Tika solīts regulāri laistīt būvdarbu zonu. Brīžiem laista, brīžiem putekļi pa gaisu.
tilts10a
Kā pāriet ielu pie tilta, tas katra paša ziņā.
tilts11
Vizuāli izskatās, ka jaunās tilta margas, iespējams, ir zemākas par līdzšinējām. Jācer, ka gājēju drošību tās tomēr sargās.
tilts12
tilts13
Uz tilta līdzās gājēju ietvei norit būvdarbi.
tilts14
tilts15
tilts16
Šķērslis uz gājējiem domātās ietves. Anita Vanaga norāda, ka iet pa brauktuvi aizliegts. Bet kā tikt garām škērslim?
tilts17
tilts18
Nav cita varianta, kā iet un braukt pa brauktuvi pa kuru iet gājējiem un braukt velosipēdistiem ir aizliegts. Turklāt to izdarīt māmiņai ar maza bērna ratiņiem irļoti  sarežgīti, jo kaut kā ir jātiek pāri arī betona apmalēm.
tilts19
tilts20
Līdzās ietvei notiek metināšanas darbi.
tilts21
Lai nesaķertu "zaķīšus" ir jādomā kur slēpt acis no metināmās uguns un jāsargā no dzirkstelēm apģērbs.
tilts22
tilts23
Lai šķērsotu brauktuvi gājējiem jāķer momenti gan vienā, gan otrā tilta galā.
tilts25
Rindas, rindas, rindas....
tilts26
 

Komentāri (0-10/10)

  • Ināra
    02.07.2018 18:16
    Velns nav tik melns kā to mālē.
    Nu nav parasti ilgāk par 30 minūtēm bijis jāgaida rindā, par cik braucu katru rītu pāri tiltam, tad zinu, ko runāju.
    Un uzskatu, ka labāk jau, ka vispār remontē nevis iebāž naudu kabatā tāpat.
  • *
    02.07.2018 18:16
    Pa nedēļu gajējiem nekas nav mainijies, paliek arvien sliktāk, par ko lēma tajā domes sēdē, nav saprotams.
  • Niks
    02.07.2018 18:16
    Remonts nav dāvana Jēkabpiliešiem! Remonti un pilsētas uzturēšana ir vietējās varas PIENĀKUMS!!!!! Ja tilts brūk - tad varbūt tōmēr savā ziņā tā ir domes neizdarība, ka neuzturēja, nelaboja kamēr nebij par vēlu utt???? Un remontu laikā pilsētas paralizēšana NAV NORMĀLA!!! Ja remontē - nodrošini gājējiem drošību! Tas ir būvobjekts - un būvniekam ir likumā uzlikti pienākumi! Ja tos nepilda un kāds to aizrāda - tā nav čīkstēšana, bet norādīšana uz pārkāpumu!
  • LOL?
    02.07.2018 18:16
    Nevienam nepatīk viss nesmukais, piemēram, ceļi.. Bet kad tos sāk remontēt, tad sākas diršanās par to, ka rodas sastrēgumi un tā tālāk.. Labāk turētu muti :)
  • *tas pats
    02.07.2018 18:16
    domes cerības uz situācijas uzlabošanos ir daudz devušas :)
    ja fotoreportāža būtu taisīta 28.05. ap 9 no rīta: 1)viens strādnieks k-ko griež ar fleksi, dzirksteles pa visu ietvi un brauktuvi, 2)pēc gabaliņa k-ko metina, dzirksteļu tobrīd nav, bet ietve ciet ar gāzes baloniem, gumijas caurulēm, 3)vēl pēc pāris m ekskavators rok, starp gājēju un kausu mazāk par 50cm, nu neticu, ka vadītājs tik filigrāni māk kontrolēt to verķi, lai neapdraudētu cilvēku drošību, 4)vēl tālāk stāv tas pats zilais agregāts, tikai šoreiz tuvāk margām. māmiņai ar ratiem nav izredžu.
    toties no Oāzes puses uzlikta zīme, ka gājējiem pārvietošanās aizliegta un dzīvē nerealizēta shēma, kā būvdarbus apiet. varbūt žurnāliste, gatavojot šādu reportāžu, varēja palasīt LR normatīvos aktus un noskaidrot, vai šādos gadījumos nav obligāta kāda pagaidu ietve vai vismaz nožogojumi, lai remontdarbi neapdraudētu cilvēkus
  • :D
    02.07.2018 18:16
    Jaunais Jēkabpils moto: "Mazliet jāpaciešas!"
  • izbaudītais
    02.07.2018 18:16
    Un kā to paciest,ja jāstāv 1,5 stundas rinda lai tiktu pāri?????????????????????????????????????????????????????????
  • marga
    02.07.2018 18:16
    Ir nu gan žurnāliste,uz aci nosaka margu augstumu :-) man gan izskatās ka būs identiska augstuma jaunās margas :-)
  • Guest
    02.07.2018 18:16
    Čīkstuļi-pīkstuļi! Pacietieties mēnesi un varēsiet dragāt no vienas puses uz otru, cik tik uziet!
  • Chalis
    02.07.2018 18:16
    Par tilta margu augstumu. Acīmredzami, ka tur ir skrūvcaurumi, pie kuriem, ticamāk, tiks piestiprināta vēl kāda detaļa. Šaubos, vai kāds liktu margas ir tik neloģiski augstiem stabiem.

Atstājiet komentāru