2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Psihosociālās rehabilitācijas nometnes cilvēkiem, kuri saskārušies ar diagnozi vēzis

Psihosociālās rehabilitācijas nometnes cilvēkiem, kuri saskārušies ar diagnozi vēzis

 

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” jau sesto gadu nodrošina psihosociālās rehabilitācijas nometnes „Spēka Avots” cilvēkiem, kuri zina, ko nozīmē diagnoze „vēzis”! Psihosociālā rehabilitācija ir pasākumu kopums, kas ļauj rast sevī spēku, lai pilnvērtīgi turpinātu dzīvi. Tāpēc ikviens, kas saskāries ar diagnozi onkoloģisku saslimšanu, tiek aicināts pieteikties uz kādu no rehabilitācijas nometnēm „Spēka Avots”. Nometņu laiki: 29.jūnijs-4.jūlijs; 20. -25.jūlijs; 10.- 15.augusts.

Pieteikšanās elektroniski biedrības mājaslapā: www.dzivibaskoks.lv “Atklājam pieteikšanos vasaras nometnēm”

Kāpēc tas ir svarīgi?

- Ikviens zina, ka izdzirdot diagnozi „ļaundabīgais audzējs”, sabrūk ierastā dzīves kārtība, mainās vērtības un attieksme pret dzīvi. Īpaši smagi ir tad, kad akūtās ārstēšanas periods ir beidzies - pēc operācijas, staru vai ķīmijterapijām aizvērušās slimnīcas durvis, un cilvēks paliek viens ar savām domām, bailēm, pārdzīvoto šoku. Rehabilitācijas mērķis ir veicināt izpratni, ko diagnoze mainījusi, kā nezaudēt dzīves kvalitāti, kā kvalitatīvi dzīvot un strādāt turpmāk.  Psihosociālās rehabilitācijas programmu „Spēka Avots” „Dzīvības koks” izstrādāts, par paraugu ņemot pieredzi un programmu, kas izveidota Norvēģijas psihosociālās rehabilitācijas centrā „Montebello centrs”.

Psihosociālā rehabilitācija- tā ir spraiga rehabilitācijas programma, kur speciālistu vadībā notiek grupu terapijas, mākslas terapijas nodarbības, kā arī tiek sniegta ļoti svarīga informācija par fizioterapiju, uzturu, dzīvesveidu un slimību kopumā. Šobrīd Latvijā cilvēkiem pēc onkoloģiskas saslimšanas nav nekādas valsts atbalstītas rehabilitācijas. Līdz šim „Dzīvības koks” nometnes organizēja, pateicoties uzņēmumu un sabiedrības ziedojumiem. Visi ziedotāju līdzekļi tiek novirzīti psihosociālās rehabilitācijas centra izveidei Dignājā, Jēkabpils novadā. Centra izveide ļaus rehabilitācijas pakalpojums saņemt vairāk nekā 1000 cilvēkiem, kas būtu ļoti svarīgi, īpaši, ja ņemam vērā, ka Latvijā ik gadu pirmreizēju diagnozi „ļaundabīgais audzējs” izdzird apmēram 12 000 cilvēku, pavisam reģistrēti vairāk nekā 70 tūkstoši onkoloģisko pacientu. Pētījumi liecina, ka katram trešajam cilvēkam pēc onkoloģiskas slimības ārstēšanas ir nepieciešama psihosociālā rehabilitācija.

Šovasar paredzētas vēl 3 nometnes un 2015.gada vasarā – vēl 3.


Plašāka informācija ir pieejama www.jekabpils.lv sadaļā sabiedrība-veselība.

 

Atstājiet komentāru