2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Reskājs rosinās atsākt vērtēt enerģijas dzērienu tirgošanas liegumu nepilngadīgajiem, jo nav saņemti EK iebildumi

Reskājs rosinās atsākt vērtēt enerģijas dzērienu tirgošanas liegumu nepilngadīgajiem, jo nav saņemti EK iebildumi

Eiropas Komisija (EK) nav sniegusi iebildumus par Enerģijas dzērienu aprites likumu, kas paredz aizliegt pārdot enerģijas dzērienus personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Ņemot vērā enerģijas dzērienu negatīvo ietekmi uz jauniešu veselību, īpaši, lietojot tos pārmērīgos apjomos, Saeimas deputāts Vladimirs Reskājs (LA) rosinās likumprojektu Saeimā skatīt nekavējoties,  informēja partijas "Latvijas attīstībai" komunikācijas konsultante Elīna Dobulāne.
 
 
Latvija var kļūt par vienu no pirmajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurā tiek aizliegta enerģijas dzērienu tirgošana nepilngadīgajiem, norāda Reskājs, kurš ir attiecīgā likumprojekta autors.
 
 
"Divus gadus ilgušajai birokrātiskajai cīņai par iespēju aizliegt enerģijas dzērienu tirgošanu nepilngadīgajiem šonedēļ faktiski tika pielikts punkts. No EK dienesta pārstāvja tika saņemta atbilde, ka Latvijā izstrādāto likumprojektu var uzskatīt par saskaņotu. Latvija, iespējams, ir pirmā ES dalībvalsts, kurai izdevās panākt pozitīvu rezultātu sarunās ar EK līdzīga rakstura ierobežojumu ievešanai. Domāju, ka tas atstās būtisku iespaidu uz ES kopējo politiku un Latvija var kļūt par nepieciešamo precedentu, uz kuru varēs atsaukties pārējās dalībvalstis, lemjot par enerģijas dzērienu pārdošanas ierobežošanu," uzsver deputāts.
 
 
Sagatavotais Enerģijas dzērienu aprites likuma projekts paredz, ka mazumtirgotājam būs pienākums pieprasīt pircējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par pircēja vecumu. Tāpat likumā nostiprināta norma, kura paredz aizliegumu enerģijas dzērienu mazumtirdzniecībai izglītības iestāžu telpās un teritorijā. Likumprojekts arī paredz, ka enerģijas dzērienus mazumtirdzniecības vietās pārdošanai novieto savrup no citiem pārtikas produktiem tādā veidā, lai tie būtu viegli identificējami un tirdzniecības vietā izvieto norādi "Augsts kofeīna saturs. Nav ieteicams grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti".
 
 
Enerģijas dzērienu aprites likums jau vairāk nekā gadu atrodas Saeimas Tautsaimniecības komisijā. Vairāku frakciju deputātu parakstītais likumprojekts tika atbalstīts pirmajā lasījumā pagājušā gada 25.aprīlī. Kārtība paredz, ka tālāku izmaiņu virzīšanai bija nepieciešams apstiprinājums no EK, kas šonedēļ tika saņemts, norāda Dobulāne.
 
 
Kā ziņots, Enerģijas dzērienu aprites likuma projektu Saeimā iesniedza deputāti Reskājs, Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Viktors Valainis, Gunārs Igaunis (RP), Raimonds Vējonis (ZZS) un Kārlis Seržants (ZZS).
 
 
Likumprojekts paredz arī reklāmas ierobežojumus. Deputāti piedāvāja aizliegt enerģijas dzērienu reklāmu adresēt jauniešiem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem, kā arī izvietot to plašsaziņas līdzekļos, kuru auditorijā ir vairāk nekā 35% jauniešu līdz 18 gadiem.
 
Likumprojekta iesniedzēji arī rosina enerģijas dzērienu reklāmā ietvert informāciju, kas brīdina sabiedrību par enerģijas dzērienu pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi. Likumprojekta iesniedzēji uzskata, ka šādai informācijai atvēlami vismaz 10% no konkrētās reklāmas apjoma.
 
 
Tāpat likumprojektā ir iekļauta enerģijas dzērienu definīcija.
 
 
Likumprojekta anotācijā uzsvērts, ka tas izstrādāts, lai regulētu enerģijas dzērienu izplatīšanu un reklamēšanu, tostarp lai ierobežotu enerģijas dzērienu tirdzniecību personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, ar mērķi pasargāt šīs iedzīvotāju grupas veselību.
 
 
Pērn sagatavotā likumprojekta anotācijā norādīts, ka nevienā Eiropas Savienības (ES) valstī nepastāv pilnīgs enerģijas dzērienu tirdzniecības aizliegums, taču vairākās valstīs - Vācijā, Bulgārijā, Dānijā, Lietuvā, Igaunijā, Ungārijā, Islandē, Slovākijā, Austrijā, Somijā, Zviedrijā - ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi vai papildu prasības šo produktu marķēšanai vai arī ir bijuši mēģinājumi veikt šādas izmaiņas.
 
 
Galvenā ar enerģijas dzērienu lietošanu saistītā problēma ir pārmērīgs enerģijas dzērienu patēriņš, kā arī enerģijas dzērienu lietošana kopā ar alkoholu, norāda likumprojekta iesniedzēji. Saskaņā ar Amerikas Atkarību medicīnas apvienības publikāciju kofeīns pēc narkotisko vielu lietošanas standarta diagnožu kritērijiem tiek uzskatīts par atkarību izraisošu narkotiku, un kofeīns ir psihoaktīva viela, kura bērnu un pusaudžu uzturā nav vēlama.
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA
Foto: la.lv

Atstājiet komentāru