2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

VPD Jēkabpils teritoriālās struktūrvienības darbinieki tiekas ar darba devējiem (FOTO)

VPD Jēkabpils teritoriālās struktūrvienības darbinieki tiekas ar darba devējiem (FOTO)

Pagājušajā nedēļas nogalē Valsts probācijas dienesta (VPD) Jēkabpils teritoriāla struktūrvienība (TSV) rīkoja semināru darba devējiem ar kuriem izveidojusies cieša sadarbība, nodrošinot piespiedu darba izpildi dienesta klientiem.
 
 
Atklājot semināru Jēkabpils TSV vadītāja Iveta Vilcāne norādīja, ka iepriekšējos gados uz semināru aicināja darba devējus ar kuriem noris visaktīvākā sadarbība, šogad bija uzaicināti visi, lai dalītos pozitīvajā un negatīvajā pieredzē, izteiktu priekšlikumu sadarbības uzlabošanai. Darba devējam ir liela loma probācijas dienesta izpildē, jo piespiedu darbs ir sabiedrībā izciešams sods. Tā ir mijiedarbība, kur iegūst abas puses – sabiedrībai tiek atlīdzināts nodarītais kaitējums, savukārt dienesta klientam ir iespēja sodu izciest, nenonākot ieslodzījumā.
 
 
Seminārā piedalījās arī pārstāve no Valsts probācijas dienesta Piespiedu un sabiedriskā darba departamenta vecākā referente Karīna Gromova. Viņa prezentācijā iepazīstināja ar likumdošanu un probācijas dienesta uzdevumiem, nodrošinot piespiedu darba izpildi.
 
 
Karīna Gromova uzsvēra, ka saskaņā ar Krimināllikumu soda, tātad arī kriminālsoda - piespiedu darba mērķis ir: aizsargāt sabiedrības drošību; atjaunot taisnīgumu; sodīt vainīgo personu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu; resocializēt sodīto personu; panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.
 
 
Karīna Gromova iepazīstināja dalībniekus ar statistikas datiem:
 
 
2013.gadā 2007 klientiem piespriestas 100-199 piespiedu darba stundas, 1926 klientiem - līdz 99 stundām, 943 klientiem - vairāk par 200 stundām;
 
2014.gada pirmajos astoņos mēnešos 1560 klientiem - 100-199 piespiedu darba stundas, 1399 klientiem - līdz 99 stundām, 821 klientam - vairāk par 200 stundām.
 
Piespiedu darbu izpildes laikā VPD klients veic sabiedrībai nepieciešamus darbus savas dzīvesvietas apvidū, no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā un bez atlīdzības.
 
 
Karīna Gromova iepazīstināja arī ar VPD klientu skaita dinamiku piespiedu darba jomā no 2005.gada līdz 2014.gadam. Visstraujāk klientu skaits pieaudzis 2013.gadā. Visbiežāk (24%) piespiedu darbs tiek piemērots par zādzību, krāpšanu un piesavināšanos nelielā apmērā, tam seko transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē (15%).
 
 
Pārstāve no Rīgas iepazīstināja arī ar piespiedu darba izpildes organizēšanas procesu, ar sabiedrības daļu, kas iesaistās tā izpildē. Tās ir valsts un pašvaldību iestādes, kapitālsabiedrības, aģentūras; biedrības, nodibinājumi (NVO); reliģiskās organizācijas. VPD kopumā noslēgti 1481 līgums par klientu nodarbināšanu. Darba devēja pienākumi:
 
1) piedalīties probācijas klienta darba grafika sastādīšanā;
2) ierādīt probācijas klientam konkrētu darbu;
3) nodrošināt darba aizsardzības prasībām atbilstošus darba apstākļus un iepazīstināt probācijas klientus ar darba devēja darba aizsardzības un darba kārtības noteikumiem;
4) nodrošināt probācijas klientu ar darba veikšanai nepieciešamajiem darbarīkiem un instrumentiem un aizsardzības līdzekļiem;
5) uzraudzīt, lai probācijas klients ierādīto darbu veiktu saskaņā ar sastādīto darba grafiku;
6) pēc teritoriālās struktūrvienības pieprasījuma sniegt informāciju par probācijas klienta nostrādāto stundu skaitu;
7) sniegt informāciju par kontaktpersonu, kura uzrauga, kā probācijas klients veic darbu;
8) informēt teritoriālo struktūrvienību par probācijas klienta neierašanos piespiedu darba izpildes vietā vai soda izpildes nosacījumu un kārtības neievērošanu;
9) pēc sastādītā darba grafika termiņa beigām ar savu parakstu apliecināt, ka probācijas klients noteiktā laikā ir veicis piespiedu darbu.
 
 
Darba devēja tiesības:
 
1) pieprasīt un saņemt no teritoriālās struktūrvienības informāciju par kriminālsoda piespiedu darbs – būtību, tā izpildes organizēšanu un citiem ar to saistītiem jautājumiem;
2) pieprasīt un saņemt teritoriālās struktūrvienības sagatavotu norīkojumu par probācijas klienta piespiedu darba veikšanu pie konkrētā darba devēja un kontroles reģistra veidlapu.
 
 
Kopumā no 2005.gada līdz 2013.gadam nostrādātas 2530490 piespiedu darba stundas. Tā kā 2013.gadā vienas stundas tarifa likme bija 1.203 LVL, kopumā ietaupīti 436 103 LVL. 2014.gada pirmajos astoņos mēnešos – 693 887 EUR.
 
 
Ar darba aktualitātēm Jēkabpilī iepazīstināja VPD Jēkabpils TSV vecākā referente Ilze Gregersone. Pērn Jēkabpilī pieaudzis klientu skaits. VPD Jēkabpils TSV visbiežāk piespiedu darbs tiek piemērots par Krimināllikuma 262.panta 2.daļā paredzētajiem pārkāpumiem: transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, par kriminālikuma 180.pantā paredzētajiem pārkāpumiem: zādzība, krāpšana un piesavināšanās nelielā apmērā, kā arī par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu.
 
 
2013.gadā VPD Jēkabpils TSV pilngadīgie klienti nostrādājuši 16 648 piespiedu darba stundas un nepilngadīgie – 366 piespiedu darba stundas, kas kopumā izmaksājušas 20530.80 LVL. Par piespiedu darba izpildes nosacījumu un kārtības pārkāpumiem un izvairīšanos no tā veikšanas pagājušajā gadā Jēkabpils rajona tiesai tika nosūtīti 16 iesniegumi par piespiedu darba aizstāšanu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, salīdzinoši ar iepriekšējo gadu - par septiņiem iesniegumiem vairāk. Visos gadījumos VPD prasības tika apmierinātas.
 
 
Lai piespiedu darbu organizētu, VPD Jēkabpils TSV turpina veiksmīgi sadarboties ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības iestādēm. Joprojām visvairāk piespiedu darba klienti tiek nodarbināti SIA „Pils rajona Namu pārvalde", SIA „Jēkabpils pakalpojum"i, Krustpils pamatskolā, Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu draudzē. Veiksmīga sadarbība turpinās ar novadu pašvaldībām: Salas, Krustpils, Jēkabpils, Aknīstes un Viesītes.
 
 
Ko iegūst darba devēji, nodarbinot probācijas klientus piespiedu darbā? Probācijas klientu darba spējas iespējams izmantot darbos, kuru veikšanai parasti nepietiek līdzekļu vai neatliek laika, probācijas klienti ir papildus darbaspēks, ar kura palīdzību var sakārtot apkārtējo vidi un ietaupītos finanšu līdzekļus darba devējs var novirzīt citu aktuālu darbu veikšanai. Tā ir arī iespēja kā sabiedrības loceklim līdzdarboties soda izpildē.
 
 
Prakse rāda, ka kopumā nepilngadīgo likumpārkāpēju skaits, kuriem tiek piemērots audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis - sabiedriskais darbs – samazinās. Pozitīvi vērtējams, ka VPD Jēkabpils TSV bijušie sabiedriskā darba klienti probācijas dienesta redzeslokā atkārtoti nav nonākuši. Līdz ar to var secināt, ka sabiedriskā darba piemērošana nepilngadīgajiem ir bijusi lietderīga.
 
 
Ilze Gregersone aicināja darba devējus uz sadarbību, kontaktējoties ar VPD gadījumos, ja rodas kādi jautājumi vai problēmsituācijas. Tāpat arī informēt dienestu, ja piespiedu darba veicēji nepilda ierādīto darbu, t.i. negodprātīgi veic uzdoto darbu, kavē darba laika sākumu vai ātrāk aiziet no darba, darbā ierodas acīmredzamā alkohola reibumā vai darba vietā lieto alkoholu.
 
 
Semināra noslēgumā notika diskusija, kurā darba devēji dalījās pieredzē. SIA "Pils rajona namu pārvalde" pārstāvis Aivars Gadzāns izteica pateicību par sadarbību ar VPD Jēkabpils TSV. VPD klienti, kas norīkoti darbā uz SIA "Pils rajona namu pārvalde", paveic lielu darbu. Namu pārvaldē nav daudz štata darba vietu, bet darāmā darba ir ļoti daudz. Ar saviem resursiem to paveikt nebūtu iespējams. Klienti, īpaši tie, kas var strādāt piespiedu darbā savā specialitātē, paveic lielu daļu no nepieciešamajiem darbiem - gan labo traktorus un autobusu, gan remontē mājas, elektroinstalācijas, metina soliņus, strādā gaterī u.c. Aivars Gadzāns uzsvēra, ka piespiedu darbs ir arī kā audzinoša rakstura līdzeklis. Viņš atzina, ka gadās dažādi darbinieki, ar dažādu attieksmi pret pienākumiem, bet vairākumā gadījumu probācijas klienti cenšas godprātīgi nostrādāt piespriestās piespiedu darba stundas. No svara ir arī darba organizācija - mazāk kvalificēti klienti, strādājot kopā ar pieredzējušiem strādniekiem, var paveikt vairāk un strādāt cītīgāk. Aivars Gadzāns uzskata, ka darbinieki ir jāuzrauga - neuzkrītoši, bet radot klātesamības efektu, jo ne visi gatavi strādāt godprātīgi. Ir gadījumi, kad pēc veiksmīgas sadarbības ar VPD klientu, darbiniekam tiek piedāvāts pastāvīgs darbs "Pils rajona namu pārvaldē". Šobrīd šis klients veiksmīgi turpina strādāt uzņēmumā. Sadarbību ar VPD Jēkabpils TSV vērtē pozitīvi - ietaupīti gan darba spēka resursi, gan finanšu līdzekļi, sakārtota apkārtējā vide.
 
 
Krustpils katoļu draudzes pārstāvis Kaspars Vaišlis dalījās pieredzē, nodarbinot VPD klientus. Viņš norādija, ka, protams, klienti mēdzot būt dažādi, bet ar visiem var atrast kopēju valodu. Nodarbinātie veic dažādus darbus: mazgā logus, tīta svečturus, sakopj baznīcas teritoriju - rudenī grābj lapas, ziemā tīra sniegu, slīpē un pārlako durvis u.c. Uz jautājumu, vai baznīca labprāt pieņem darbā VPD klientus, viņš atbildēja apstiprinoši. Sākumā gan bijuši bažīgi, vai klienti nenodarīs vairāk ļaunuma nekā labuma, bet šajos piecos sadarbības gados nekas ļauns nav noticis. Grūtāk esot strādāt ar atkarīgiem klientiem, kā arī ar palīgskolu skolēniem, bet šajos gadījumos lielāka sadarbība veidojas ar viņu vecākiem un visi jautājumi ir atrisināmi. Esot, protams, gadījumi, kad klients atnākot alkohola reibumā vai aizejot no darba pirms tā beigām, tad jākontrolējot stingrāk. Parasti vismaz trīs reizes dienā tiek kontrolēts, vai klients strādā. Ir bijis gadījums, kad darbā ticis norīkots katoļu draudzes locekles dēls, par šo gadījumu ziņots VPD Jēkabpils TSV un viņu norīkoja citviet, lai nerastos interešu konflikts. Iveta.Vilcāne pateicās Kasparam Vaišlim par godprātīgu attieksmi.
 
 
Salas novada SIA "Vīgants" pārstāve Valentīna Stolere piekrita, ka kopumā sadarbība ar VPD Jēkabpils TSV ir veiksmīga, nodarbinātie klienti padara daļu darba, ļaujot ietaupīt uzņēmuma darbaspēka un finanšu resursus. Viņa ierosināja no valsts līdzekļiem segt piemaksas darbu vadītājiem, jo tiek ieguldīts gan laiks, gan darbs, jo tiem, kas strādā ar VPD klientiem ir jāvelta papildus uzmanība nodarbinātajiem. Sevišķi, ja piespiedu darba stundas tiek strādātas sestdienās, kas uzņēmuma darbiniekiem ir brīvdiena. Tāpat jābrauc uz darba vietu kontrolēt, vai darbinieks strādā.
 
 
Iveta Vilcāne vaicāja, kas ir lielākā motivācija, turpinot strādāt ar šiem klientiem? Valentīna Stolere norādīja, ka tas ir papildus darba spēks uzņēmumā, sakārtota vide, labums pagasta iedzīvotājiem un sabiedrībai kopumā. SIA "Vīgants" visbiežāk strādā pagasta iedzīvotāji, kas sodīti par braukšanu dzērumāē, kas, pēc viņas teiktā, patiesībā ir tādi pat cilvēki kā visi un nav uzskatāmi par uzņēmumam vai sabiedrībai bīstamiem. Valentīna Stolere labprāt ierosinātu piespiedu ārstēšanu no alkohola, tad arī mazāk brauktu dzērumā, mazāk pārkāptu likumu, jo arī zādzības vairumā gadījumu ir izdarītas alkohola ietekmē. Viņa norādija, ka no sadarbības ar VPD klientiem ir daudz pozitīvu piemēru, parasti šie darbinieki godprātīgi veic savu darbu.Piecu gadu laikā bijuši vien pāris gadījumi, kad piespiedu darbs aizstāts ar apcietinājumu.
 
 
Valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes Jēkabpils policijas iecirkņa pārstāvis Juris Miezītis atzina, ka policijai nav pārāk liela pieredze VPD klientu nodarbināšanā. Tas saistīts ar Valsts policijas reorganizēšanu, kārtība nepārtraukti mainās, mainās atbildīgie par piespiedu darba izpildi. Šobrīd ir situācija, kad Jēkabpils iecirknis nevar nodarbināt piespiedu darba klientus, jo nav cilvēku, kas viņu darbu uzraudzītu. Darāmā darba pietiktu un iepriekšējā pieredze ir pozitīva, klienti nāk darbam gatavi, strādā un policijā ne reizi nav ieradušies darbā alkohola reibumā.
 
 
Krustpils novada Krustpils pagasta pārvadniece Andra Munce atzina, ka sadarbība ar VPD Jēkabpils TSV izveidojusies veiksmīga. Lai gan viņa dažreiz pati jūtoties kā notiesāta, jo jākontrolē strādnieki, kas darbu veic sestdienā, kas viņai ir brīvdiena. Kopumā klienti strādājot labi, strikti ievērojot stundu grafiku. Pie pozitīvajiem piemēriem viņa minēja gadījumu, kad klients kapsētā izbūvējis kāpnes un vērojot viņa darbu secināts, ka viņam vairāku uzdevumu izpildē ir profesionālas iemaņas. Tādēl pēc piespiedu darba nostrādāšanas šis cilvēks pieņemts pastāvīgā darbā.
 
 
Diskusijas noslēgumā Iveta Vilcāne atgādināja, ka VPD drīkst lūgt tiesu atbrīvot no turpmākas soda izciešanas personas, kam piespriestas ne mazāk kā 80 piespiedu darba stundas un, kas jau izcietušas ne mazāk kā pusi no šī soda. Vēršoties tiesā, svarīgs ir darba devēju viedoklis, tiesa varētu lūgt darba devējus pamatot, kāpēc klients atbrīvojams, jo godprātīgs darbs šim pamatojumam neder, tādēļ, ka cita attieksme nemaz nevar nebūt. Runājot par iespēju panākt ātrāku atbrīvošanu no piespiedu darba izpildes, semināra dalībnieku vairākums atbalstīja viedokli, ka piespriestais sods jāizcieš pilnībā - godprātīgi veikt darbu ir normāla rīcība un tai īpaša apbalvojuma nevajag. Ja tiesa lēmusi, ka persona ir vainīga un par to sodīta ar piespiedu darbu sabiedrības labā, tad sods jāizcieš pilnībā.
 
 
VPD Jēkabpils TSV ikgadējā seminārā ar dienesta klientu darba devējiem piedalījās pārstāvji no Saukas, Atašienes, Krustpils, Salas, Ābeļu, Elkšņu, Aknīstes, Zasas, Rubenes pagastu pārvaldēm un novadiem, kā arī no Jēkabpils iestādēm un uzņēmumiem.
 
 

Atstājiet komentāru