2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Jaunieši brīvībā satiekas ar jauniešiem Jēkabpils cietumā

Jaunieši brīvībā satiekas ar jauniešiem Jēkabpils cietumā

Jēkabpils cietumā šī otrdiena dažiem ieslodzītajiem bija atšķirīga no citām. Šajā dienā norisinājās nodarbības apmācību kursā "Šķeļot viļņus-2", kuru laikā cietumā ieradās jaunieši no Madonas un Rīgas, kā arī vietējās preses pārstāvji, to vidū arī Radio1.lv.
 
 
Pie cietuma vārtiem mūs sagaidīja psiholoģe Ilze Peipiņa, izejot cauri visiem kontrolpunktiem, dodamies uz cietuma klubu, kur jau pulcējušies jaunieši no Madonas un Jēkabpils cietuma. Šodien paredzētas interaktīvas un atraktīvas nodarbības, kuru laikā projekta dalībnieki apgūst komunikācijas prasmes – māku sarunāties, dzirdēt savu sarunu biedru, iepazīstināt ar sevi un atraktīvi izspēlēt dažādas situācijas. Nodarbībās viņiem palīdz Madonas improvizāciju teātra režisore Nadežda Niedrīte, Iniciatīvu centra "Kubs" vadītāja Dace Dzilna, supervizore un koučs Lauma Žubule no piedzīvojumorganizācijas "Lūzumpunkts", kā arī psiholoģes Evita Vaivode-Bērzkalna un Ilze Peipiņa.
 
 
Ilze Peipiņa stāsta, ka projektā nodarbības ir desmit pilnas dienas, kuru laikā Jēkabpils cietumā ieslodzītie jaunieši, kas izteica vēlmi piedalīties, iziet resocializācijas programmu. Tādējādi viņi mācās dzīvei brīvībā – prasmi komunicēt, atpazīt emocijas, savas sajūtas, uzticēties sev un citiem. Projektā nodarbībās satiekas vienaudži no brīvības un ieslodzījuma vietas. Projekts norit jau otro gadu un šogad to īsteno Jēkabpils, Jelgavas, Daugavpils un Rīgas Šķirotavas un Centrālcietumā.
 
 
"Brīnumi nenotiks, tomēr ļoti ceru, ka vismaz kaut kas no nodarbībās dzirdētā un apgūtā jauniešiem paliks atmiņā un palīdzēs komunicēt brīvībā. Jaunieši, kas ir šeit ieslodzījumā un, kas iesaistījās šajā projektā nāk no sociāli smagiem apstākļiem. Ceru, ka projekts viņiem palīdzēs," saka Ilze Peipiņa.
 
 
Viņa piebilst, ka galvenie iemesli, kuru dēļ ieslodzījumā esošie jaunieši meklē psihologu ir adaptācijas un ģimenes problēmas.
 
 
Radio1.lv uzrunāja arī pāris projekta dalībniekus, Jēkabpils cietuma ieslodzītos, kas piekrita īsai intervijai.
 
 
"Šādu projektu vērtēju kā ļoti labu. Man tā ir iespēja atslēgties no cietuma subkultūras, kontaktēties ar citiem jauniešiem, satikties un kopā pavadīt dienu. Tas ir ļoti svarīgi, jo satiekot jaunus cilvēkus, iegūsti jaunas zināšanas un vēlāk būs arī iespēja satikties citos apstākļos," saka Juris.
 
 
"Te ir ļoti interesanti, var atslēgties no cietuma ikdienas, interesanti pavadīt laiku un iepazīties ar citiem jauniešiem. No projekta kopumā neko īpašu negaidu, tā ir iespēja iegūt jaunus draugus, apmainīties kontaktiem," atzīst Artūrs.
 
 
Par savām izjūtām stāsta arī projekta īstenotāji, jaunieši no Madonas.
 
 
"Sabiedrībai ir jau izveidojušies noteikti stereotipi par ieslodzītajiem un dzīvi cietumā, par to, kā šeit dzivo jaunieši. Es iesaistījos projektā, lai lauztu gan savus, gan sabiedrības stereotipus par cietuma jauniešiem. Mēs esam jaunieši un arī šeit ir jaunieši un mums bija vēlme sadarboties. Iesaistoties projektā man nebija baiļu vai bažu, ka iet uz cietumu ir bailīgi vai nedroši, vienīgās bažas bija, kā izdosies komunicēt. Taču izrādijās, ka tas ir viegli, te ir pozitīvi atvērti jaunieši, kas spēj komunicēt un sarunāties kā ikviens cits jaunietis," stāsta Kristiāna.
 
 
"Skolotāja, kas vada sporta teātri ieinteresēja mani iesaistīties šajā projektā, aizgāju uz vienu no sanāksmēm paklausījos un man patika tas, ko es dzirdēju un es zināju, ka man šajā projektā jāiesaistās un jāizmēģina kaut kas jauns. Iesaistoties projektā es gribu pastāstīt citiem ,kādi ir cietuma jaunieši. Jāatzīst, ka man bija savi stereotipi par to, kas šeit notiek. Taču jāatzīst, ka tie ir mainījušies. Te sastapām tādus pašus jauniešus, kādi mēs esam, arī te ir atvērti un pozitīvi cilvēki," teic Linda.
 
 
Otrdien pēcpusdienā Jēkabpils cietumā ieradās arī jaunieši no Rīgas vakara vidusskolas, lai piedalītos kopīgās aktivitātēs.
 
 
Jēkabpils cietumā apmācību kurss "Šķeļot viļņus" norisināsies līdz 28.oktobrim, kurā iesaistījušies septiņi ieslodzītie vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Apmācības notiek "Jaunatnes politikas valsts programmas 2014" projektā, ko īsteno Izglītības un Zinātnes ministrijas Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra. Projektu realizē Iniciatīvu centrs "Kubs" no Madonas.
 
 
Apmācību kursa mērķis ir uzlabot sociālās atstumtības riskam pakļauto jauniešu, kas atrodas ieslodzījuma vietās, dzīves kvalitāti, kā arī veicināt to personu, kas strādā ar šiem jauniešiem, prasmju pilnveidošanu sociālās iekļaušanas jomā. Turklāt tā ir vienreizēja iespēja jauniešiem brīvībā satikt jauniešus ieslodzījuma vietās un īstenot kopīgas aktivitātes kopīgu mērķu vārdā.

Atstājiet komentāru