2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Jēkabpilī - piektais reģionālais Andele Mandele tirdziņš (FOTO)

Jēkabpilī - piektais reģionālais Andele Mandele tirdziņš (FOTO)

11. oktobrī, sestdien, Jēkabpilī pirmo reizi notika reģionālais Andele Mandele drēbju tirdziņš. To varēja apmeklēt kluba „Luiize" telpās, sastopot tirgotājus un tirgotājas no tuvākām un tālākām pilsētām. Pusdienlaikā telpas bija diezgan klusas – tajās bija ieradies mazāk pircēju, nekā gaidīts.

Arī puse gaidīto tirgotāju neieradās. Savukārt klātesošie andelētāji bija atbraukuši no Rīgas, Jēkabpils, Ikšķiles, Kokneses, Preiļiem un Lielvārdes. Kopumā abos kluba stāvos dienu aizvadīja aptuveni 24 - 25 apģērbu, rotaslietu un apavu pārdevēji. Jaunos īpašniekus gaidot, pārdošanai domātās lietas bija novietotas uz galdiņiem, sarindotas uz apģērbu statīviem vai iekārtotas stendos. Daudzviet tirgoja arī bērnu drēbītes.

Tirgotāju domas par apmeklētāju daudzumu un pārdošanas iespējām dalās. Vieni stāsta, ka gaidījuši daudz lielāku cilvēku atsaucību, otri - noskaņoti par labu veiksmei un pircēju pieplūdumam kuru katru mirkli. Tāpat daudzi ir gatavi kaulēties par apģērbu cenām. Dažviet cenu vietā nolikti plakātiņi ar aicinājumu.

Andeles Mandeles koordinatore Ieva Mikijanska skaidro, ka: „Apmeklētāju nav daudz, bet nav arī maz. Ja viss atrastos vienā telpā, tad būtu savādāka sajūta. Alūksnē, bija līdzīgs dalībnieku skaits, bet telpa kompaktāka. Šķita, ka ir liela cilvēku burzma. Taču šeit meitenes ir izretinājušās divās telpās. Lai nu kā, mēs mācāmies. Šis ir tikai piektais reģions, kurā tirgojamies."

Kā stāsta Ieva, reģionālo tirdziņu organizēšana uzsākta šogad maijā. Ideja radās, ievērojot, ka Rīgā Andeli Mandeli apmeklē daudzas sievietes no citām pilsētām. Līdz šim tirgošanās notikusi pagaidām četrās vietās. Par pirmo tirgošanās vietu kļuva Cēsis, arī mazā klubiņā. Tas organizatorus pamudināja rīkot pasākumus arī tālākās Latvijas pilsētās. Pēc tam sekoja Valmiera, Jelgava un Alūksne un tagad arī Jēkabpils. Pilsēta pēc organizatoru domām ir šī reģiona sirds.

Uz jautājumu, kā parasti tiek uzmeklēta atbilstoša tirgošanās vieta Ieva atbild, ka: „Izvēlamies tādu vietu, kur ir atsaucīgi cilvēki, kur iespējams atskaņot mūziku un justies omulīgi, teiksim, pasūtīt kafiju. Lielākoties tam atbilst vietējie bāriņi. No sākuma Jēkabpilī domājām par Kultūras namu, tomēr beigās nolēmām par labu vietai ar mājīgu noskaņu."

Tāpat tirdziņa pārdevēji Andeles Mandeles laikā mēdz ziedot drēbes labdarībai. Piemēram, reģionos, kā stāsta Mikijanska, organizatori mēdz sazināties ar vietējiem, lai noskaidrotu, kam nepieciešami apģērbi. Savukārt lielajās Andelēs vienmēr ir atvēlēta sava daļa labdarībai.

Kā jau Radio1 ziņu portālu informēja idejas autore Līva Jaunozola, Andele Mandele galvenā ideja ir atbrīvoties no lietām, kas vairs neder vai ir morāli nokalpojušas, tā citām pērļu medniecēm sagādājot īstus atradumus. Tā radās pirms vairāk nekā astoņiem gadiem. Ieva atklāj, ka viss sākās ar tirgošanos draugu lokā, kas šobrīd ir izvērties daudz plašāk. Tikpat populāra ir apģērbu pārdošana arī sociālajā tīklā „Facebook''. Viņa piedalās no pašiem Andeles pirmsākumiem.

„Galvenais, lai cilvēki vēlas šādu tirgošanos, īpaši, vietējie. Ja būs atsaucība, tad rīkosim vēlreiz! Tas ir interesanti," dzīvespriecīgi saka Ieva.

Komentāri (0-10/11)

  • VIneta
    02.07.2018 18:20
    zināt zināju , bet netiku ,jo strādāju! Vajadzētu atkārtot bet darba dienas vakarā!!!
  • Sasa
    02.07.2018 18:20
    vajadzēja izvietos reklāmas, afišas lai cilvēki zinātu :)
  • vizstra
    02.07.2018 18:20
    Arī es nezināju. Būtu noteikti apmeklējusi ar visu ģimeni
  • Evita
    02.07.2018 18:20
    ++ nezināju, noteikti ar ģimeni būtu apmeklējuši. Tiešām žēl!
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    Es arī nezināju būtu atnākuši vājag kaut kur dot ziņu par tadam lietam un cilvēki butu atnakuši
  • INESE
    02.07.2018 18:20
    Arī par šo uzzinu tikai šodien.Žēl...
  • Santa
    02.07.2018 18:20
    es ar nezināju, ka kaut kas tāds notiekās. noteikti būtu aizgājusi....
  • Jēkabs
    02.07.2018 18:20
    Tā ir ļoti raksturīga situācija Jēkabpilij pēdējos 10 gados. Pēc notikuma mēs uzzinām , ka bija notikums.
    Tas ir visās jomās.
  • Daina
    02.07.2018 18:20
    Es nezināju,būtu apmeklējusi.
  • kiii
    02.07.2018 18:20
    Es pat nezināju ka kaut kas tāds notiks:(
12

Atstājiet komentāru