2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Jēkabpils pareizticīgie svin Pokrova svētkus (FOTO)

Jēkabpils pareizticīgie svin Pokrova svētkus (FOTO)

14.oktobrī Pareizticīgo baznīca svin Visusvētās Dievmātes Patvēruma jeb Pokrova svētkus. Svinības neizpalika arī šodien, kad pareizticīgie devās svinīgā gājienā no Svētā Gara klostera uz Visusvētās Dievmātes baznīcu, kur notika svētkiem veltīts dievkalpojms.
 
 
Senāk Krievijā tie bija ne tikai svarīgi baznīcas svētki, bet arī īpaša diena zemnieku kalendārā, jo, pēc tautas ticējumiem, Pokrova svētki sākas ziema, tādēļ zemnieki centās līdz šai dienai pabeigt visus lauku darbus. Šī diena ir īpaša arī visiem pareizticīgajiem Jēkabpils iedzīvotājiem, jo Jēkabpilī atrodas Visusvētās Dievmātes Patvēruma draudzes dievnams, kas tautā plašāk pazīstams kā uniātu baznīca.
 
 
Šos svētkus ieviesa Pareizticīgā baznīca piemiņai par Dievmātes brīnumaino parādīšanos pareizticīgās Bizantijas impērijas galvaspilsētas Konstantinopoles Vlahernas dievnamā X gadsimtā. Tolaik pilsētai draudēja musulmaņu uzbrukums. Vlahernas dievnamā cilvēki visu nakti lūdza Dievu pasargāt viņus no briesmām. Dievlūdzēju skaitā bija arī svētīgais Andrejs kopā ar savu mācekli Epifanu. Pacēlis skatu uz debesīm, svētīgais Andrejs pēkšņi ieraudzīja Jaunavu Mariju peldam pa gaisu. Viņai apkārt bija eņģeļi un svētie. Nometusies ceļos, Dievmāte ilgi lūdzās, tad noņēma no galvas seģeni ("pokrovu") un izplēta dievnamā virs apmeklētājiem, ar to dodot aizstāvību un patvērumu kristīgajai pasaulei pret redzamiem un neredzamiem ienaidniekiem.
 
 
Pārsteigti par šādu vīziju, svētīgais Andrejs un Epifans paziņoja par to visai tautai. Dievmātes palīdzība nepalika bez sekām: ienaidnieki bez jebkādas asinsizliešanas atkāpās un atstāja pilsētu. Piemiņai par to arī tika ieviesti Visusvētās Dievmātes Pokrova svētki. Tie atgādina mums par Jaunavas Marijas pastāvīgo aizbildniecību, aizstāvot mūs Sava Dēla un Dieva priekšā; tieši tāpēc Dievmātes Pokrova svētki ir vieni no visiemīļotākajiem pareizticīgo svētkiem.
 
pokrova2

Atstājiet komentāru