2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Aktīvisti un speciālisti rosina rīkoties un izveidot Dvēseļu dārzu Jēkabpilī

Aktīvisti un speciālisti rosina rīkoties un izveidot Dvēseļu dārzu Jēkabpilī

13. septembrī Jēkabpils reģionālā slimnīcā Bērnu slimnīcas fonda, Bērnu slimnīcas Vecāku mājas, Stradiņu garīgās aprūpes dienesta un iniciatīvas Zvaigžņu bērns komanda informēja par jaunākajiem un esošajiem atbalsta pasākumiem vecākiem. Tāpat viņi mudināja uz Dvēseļu dārza izveidi Jēkabpilī.
 

Uzklausīt un diskutēt bija ieradušies mediķi, arī no intensīvās terpatijas un dzemdību nodaļas. Tāpat pēc informatīvās daļas diskusijā aktīvi iesaistījās biedrības „Jēkabpils NVO resursu centrs'' pārstāvji, kuri ir arī Jēkabpils slimnīcas kapelas veidošanas iniciatori.
 

Atbraukušie pārstāvji mediķiem stāstīja par atbalsta resursiem tiem vecākiem, kuru bērniņš nonācis dzīvības briesmās un vecākiem, kuri bērnu ir zaudējuši. Tāpat  informāciju sniedzapar iniciatīvu Zvaigžņu bērni, kuras mērķis ir atbalstīt tos vecākus, kuru bērns iet bojā grūtniecības laikā vai drīz pēc piedzimšanas.
 

Kādas ir pieejas vecāku atbalstam? Tiek piedāvāti divi informatīvie materiāli: buklets "Ceļā kopā ar bērnu", kas domāts jaundzimušo bērnu vecākiem, kuru bērni pēc piedzimšanas turpina ārstēšanos Bērnu slimnīcā, un buklets "Bērnu zaudējot", kas domāts vecākiem, kuru jaundzimušais bērns nomirst dzemdībās vai drīz pēc tam.
 

Informatīvais materiāls "Ceļā kopā ar bērnu" ir izveidots kā psihosociāla un garīga atbalsta resurss vecākiem jaundzimušā bērna slimības laikā, kurā vismaz vienam no vecākiem ir nedēļām, bieži mēnešiem ilgi jāuzturas kopā ar bērnu slimnīcā. Bukletā apkopota visa nepieciešama informācija, kas palīdzēs vecākiem orientēties bērna slimības izraisītajā situācijā, kura bieži ģimeni ir pārsteiguši pēkšņi, kā arī sniegs ieteikumus, kā būt kopā ar bērnu intensīvās terapijas nodaļas apstākļos.
 

Savukārt, informatīvais buklets "Bērnu zaudējot" veidots kā psiholoģiska un garīga atbalsta resurss sērojošajiem vecākiem un citiem ģimenes locekļiem - gan pieaugušajiem, gan bērniem, piedzīvojot mazā ģimenes locekļa zaudējumu. Buklets pievērš uzmanību sērojošo vecāku un citu ģimenes locekļu izjūtām un pieredzei, sniedz iejūtīgus ieteikumus, kā pret sērojošajiem vecākiem izturēties draugiem un paziņām tā, lai vēl vairāk viņus nesāpinātu. Bukletā apkopota arī praktiska informācija, kura noderēs pirmajās dienās pēc piedzīvotā zaudējuma.
 
 
Kāpēc bukleti kļūst noderīgi vecākiem? Kā tika skaidrots prezentācijā, tiem ir ne tikai informatīva nozīme, bet to emocionālā daļa palīdz vecākiem pārdomāt un pārdzīvot situācijas, ar kurām viņi saskaras. Ne vienmēr šiem cilvēkiem ir blakus, kāds, kas var sniegt mierinājumu. Diskusijas laikā arī daži mediķi izteicās, ka šāda veida padomi, kas apkopoti bukletos, ir bieži nepieciešami, taču ne vienmēr ir iespējams informēt un mierināt visus vecākus vai būt blakus īstajā mirklī.
 
 
Savukārt no iniciatīvas Zvaigžņu bērns bija ieradusies viena pārstāve - Žanete Drone. Lai saprastu šīs iniciatīvas nozīmi, jāielūkojas tās nosaukuma nozīmē. Zvaigžņu bērni ir no Vācijas aizgūts vārdu salikums, ar kādu pieņemts apzīmēt grūtniecības, dzemdību laikā un drīz pēc dzimšanas mirušus bērnus. Kā viņa komentē: „Vecākiem šāda informācija ir svarīga, lai gan kādam varētu likties, ka tas nav nekas īpašs. Latvijā grūti runāt par šiem bērniem, tāpēc vārdu salikums zvaigžņu bērns palīdz."
 

Sabiedriskā iniciatīvu Zvaigžņu bērns veido mirušo bērnu vecāki, profesionāļi, kas ikdienā sniedz ar bērnus zaudējušiem vecākiem, kuri zaudē bērnus un mediķi. Šāda darbība nepieciešama, jo liels skaits grūtniecību pārtrūkst, bērni dzimst nedzīvi vai mirst drīz pēc dzemdībām. Saskaņā ar Nacionālā Veselības Dienesta datiem, no vecākiem neatkarīgu iemeslu dēļ Latvijā gadā vidēji pārtrūkst ap 3300 grūtniecību jeb katra septītā – astotā. Lielākā daļa – agrīnā laikā – līdz 3.mēnesim, bet ap 170 pārtrūkst no 4. – 6.mēnesim, un vēl 170 – no 6. – 9.mēnesim vai arī bērns iet bojā drīz pēc dzemdībām. Saskaņā ar 2013.gadā portālā draugiem.lv veikto sabiedrības aptauju – 80% cilvēki zina kādu, kurš zaudējis bērnu šādā veidā vai ir starp tiem, kas piedzīvojuši šo traģēdiju paši.
 
 
Galvenā problēma, ko iniciatīva izšķīrusi par vienu no saviem mērķiem, ir izmaiņas tiesiskajā regulējumā, no kura izriet daudzi svarīgi punkti. Respektīvi, noteikt, ka vecākiem ir tiesības izvēlēties cieņpilni atvadīties un apbedīt savu mirušo bērnu neatkarīgi no grūtniecības laika, kurā viņš zaudēts. Tāpat iniciatīva vēlas panākt, ka slimnīcām ir pienākums atsevišķi no medicīnas atkritumiem apbedīt visu bērnu mirstīgās atliekas, neatkarīgi no grūtniecības ilguma, kurā viņš zaudēts. Trešā problēma, kuras risinājumu vēlas panāk Zvaigznes bērns ir sociālās garantijas - pabalstus un atveseļošanās atvaļinājumu - mātēm, kuras piedzīvo bērna zaudējumu, atkarībā no grūtniecības ilguma, kurā viņa zaudējusi bērnu.
 
Šobrīd šādas tiesības ir tikai to bērnu vecākiem, kuri zaudē bērnu pēc 22.grūtniecības nedēļas un ja bērna svars sasniedzis 500 g.
 
 
Tātad apkopojot, ja grūtniecībā pārtrūkst un trūkst šie divi kritēriji:
 
- vecākiem, ja viņi to vēlētos, tiek liegta iespēja cieņpilni atvadīties no sava zaudētā bērna.
- medicīnas iestādēs tie tiek likvidēti kā medicīnas atkritumi
 
 
- mātēm nepienākas atveseļošanās atvaļinājums, nedz arī pabalsts.
 
- medicīnas personāls spiests darboties pelēkajā zonā.
 
Vecāki ir ieinteresēti šajos jautājumos, un tā varētu būt problēma, par kuru jādomā, kā liecina 2013.gadā portālā draugiem.lv veiktais pētījums, 40% bērnu zaudējušo vecāku vēlētos uzzināt par bērna apglabāšanas un atvadu iespējām. Aptuveni 80% no aptaujātajiem atzīst, ka vecākiem ir jādod iespēja apglabāt savu zaudēto bērnu neatkarīgi no grūtniecības laika, kurā viņš zaudēts. Turklāt 70% stingri iebilst pret to, ka šādi zaudēti bērni var tikt utilizēti kopā ar medicīniskajiem atkritumiem.
 
Viena no iniciatīvas aktivitātēm šobrīd realizēta netālu no P. Stradiņa slimnīcas. Rīgas Sv.Alberta draudzes Romas katoļu baznīcas dārzā kopīgi izveidots Dvēseļu dārzs. Tas domāts grūtniecības laikā zaudētu, nedzīvi dzimušu un drīz pēc dzemdībām mirušu bērnu piemiņas un apbedīšanas vietu veidošanu visā Latvijā. Idejas autore ir P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Stradiņa slimnīcas kapelāne Lelde Titava, kuru, saskaroties ar šādiem gadījumiem, uzrunāja vecāku vēlme saglabāt atmiņas par bērna eksistenci.
 

Klātesošie slimnīcas pārstāvji atklāja, ka arī jēkabpilieši ir izmantojuši iespēju apglabāt savas atvases Dvēseļu dārzā. Tā kā „Jēkabpils NVO resursu centrs'' jaunākā iniciatīva ir kapelas izveide Jēkabpils slimnīcā, tad klātesošajiem biedriem tika ieteikts veidot pašiem savu Dvēseļu dārzu, kas varētu būt nākamais solis un ieguldījums cilvēku atbalstam. Tā atrašanās vieta varētu būt netālu no slimnīcas. Tomēr pagaidām nav zināms, vai šī ideja tiks patiesi apsvērta nākotnē, jo visticamāk jānoslēdzas ziedojumu vākšanai Jēkabpils slimnīcas kapelas izveidei.
 
Šobrīd reģionu iedzīvotājiem iespējams apglabāt un pieminēt mirušos bērnus Rīgā, Dvēseļu dārza kapsētā, ja tas, piemēram, nav iespējams dzimtas kapos vai dažādu citu apstākļu rezultātā. Kā tas izskanēja diskusijas laikā un kā liecina iniciatīvas saskatītās problēmas, apglabāšana un mirstīgo atlieku iegūšana ir dažkārt materiāli vai citādi sarežģīts process.
 
Jautājot vietējo iedzīvotāju viedokli, daudzi nezina, kas ir Dvēseļu dārzs, tāpat citiem nav viedokļa šajā jautājumā. Savukārt pretstatā tam ierindojams ir viedoklis, ka šādas vieta ir nepieciešama, jo tā palīdzētu vecākiem pārdzīvot bērniņa aiziešanu. „Es pazīstu cilvēkus, kas ir nonākuši šādā situācijā. Māmiņas skumst pēc saviem mirušajiem bērniņiem," saka Iluta.
 
Taču cilvēki min, ka arī tā tomēr ir katra personīgā izvēle – apglabāt vai nodot slimnīcai. Piemēram, kā savu viedokli pauž Agnese: „Dažas mammas gribētu šādas kapsētas izveidi, tomēr dažas, nē. Viedokļi ir dažādi."
 
Varbūt tieši tāpēc šī tēma savā ziņā sabiedrībā ir tabu – noklusētā, neskaidrā. Kur varētu slēpties atbilde? Cilvēku domas par bērnu mirstīgajām atliekām šajā Zvaigznes bērna izceltajā vecumā nozīmīgumu ir atšķirīgas. Uzskatu robeža ir neskaidra par to, kad medicīniski dēvētais embrijs, vēlāk auglis kļūst par cilvēku.

Uzziņai:
Jau esošs atbalsta resurss internetā www.dveseludarzs.lv. Mājas lapa dveseludarzs.lv ir vairāku cilvēku kopīgs projekts, kas radīts ar vēlmi atbalstīt vecākus pēc bērna zaudējuma. Šeit savā pieredzē dalās ģimenes vai sievietes, kuras ir piedzīvojušas gan agrīnu grūtniecības zaudējumu, gan arī nedzīvi dzimuša bērniņa zaudējumu, kā arī zaudējušas bērniņu pēc tā dzimšanas. Padomos dalās cilvēki, kuri ir iesaistīti garīgās aprūpes sniegšanā vecākiem pēc bērniņa zaudējuma.
Virtuālās zvaigžņu debesis. Šajā pašā atbalsta resursā atrodamas virtuālas debesis, kurās katrs aicināts iedegt gaismiņu sava zvaigžņu bērna piemiņai.Garīgā aprūpe P.Stradiņa slimnīcā – apliecinājums, ka šī jautājuma sakārtošana ir tikai un vienīgi cilvēciskas gribas jautājums. P.Stradiņa slimnīcas gārīgās aprūpes dienests sniedz profesionālu atbalstu vecākiem/mātēm, kas piedzīvo bērna zaudējumu – atbalstot gan emocionāli, gan praktiski. Mēs aicinām visas slimnīcas, kurās iespējams nonākt sievietei/vecākiem šādā stāvoklī, pārņemt Stradiņu slimnīcas labo praksi.

Komentāri (0-1/1)

  • Atbalsts
    02.07.2018 18:20
    Lai Dievs svētī! Lai izdodas ieceres!

Atstājiet komentāru