2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Smaidi, joki un eksperimenti, atklājot telpas bērniem (FOTO)

Smaidi, joki un eksperimenti, atklājot telpas bērniem (FOTO)

Piektdien, 17. oktobrī, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā lielie un mazie pulcējās uz bērnu pētnieciskā centra „GUDRO.LV" atklāšanas pasākumu. Šoreiz, mazliet atkāpjoties no svinīgo pasākumu plašajām pateicības runām, klātesošos gaidīja eksperimenti, demonstrējot centra apmeklētāju ikdienas nodarbes.

Vispirms, uzkāpjot ēkas 2. stāvā, tika svinīgi pārgriezta lenta, ko paveica Vita Talla, palīdzot Bērnu un jauniešu centra direktoram Oskaram Elksnim. Jaunajā nodarbību telpā sanākušos viesus gaidīja viena no bērnu nodarbību vadītājām Anda Ozoliņa – Krūmiņa kopā ar bērniem. Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāvji, pārējo ar projektu saistīto organizāciju pārstāvji un bērnu vecāki noskatījās dažādu eksperimentu demonstrācijā un vēlāk piedalījās viktorīnā, pārbaudot savas zināšanas par dažādiem faktiem.

Centrs sastāv no trīs telpām. Pirmā ir domāta eksperimentiem, tajā norisinājās lielākā daļa atklāšanas pasākuma ar demonstrējumiem, paldies vārdiem un dāvanām, otrajā apmeklētājus gaidīja kūka un limonāde, taču centra ikdienas gaitās tā domāta radošām izpausmēm, telpā ir mākslas darbnīca, kur var gleznot un iepazīt pasauli caur zīmējumiem. Savukārt trešo telpu klāj biezi paklāji – tā ir atpūtas telpa, kurā bērniem atvilkt elpu pēc zināšanu apguves. Tās grīdu sedz biezs paklājs. Kopumā telpas ir gaišas un siltas. Vietām tās rotā bērnu zīmējumi. Viscaur plauktos izvietoti dažādi ikdienas darbam atbilstoši un nepieciešami priekšmeti.

Viena no bērnu nodarbību vadītājām Vita Talla nodarbību būtību centrā apraksta kā aktīvu procesu, kas palīdz labāk izprast to, ar ko saskaramies ikdienā: „Eksperimenti bieži vien saistās ar ļoti sarežģītām norisēm, bet šeit pamatdoma ir iepazīt apkārtējo vidi un saprast vienkāršas lietas, kas šķiet pašsaprotamas ikdienā. Tā ir radoša metode, jo šeit ir aktīvi jādarbojas, viss jāpamēģina pašam."

Lilija Ražinska, Bērnu jauniešu centra direktora vietniece un idejas iniciatore, stāsta par centra rašanos un attīstību: „Pagājušajā gadā es biju iesaistījusies vienā projektā, kuru organizēja fonds „ASNI" Rīgā un mūsu Izglītības iniciatīvu centrs ar Daigu Zaķi vadībā. Šajā projektā man bija iespēja paskatīties no citas puses uz to kā mēs mācam bērnus skolā un interešu izglītībā. Tāpat aizdomāties par to, ka skatījums uz to varētu būt daudz plašāks. Piemēram, ka bērns, mācoties par kokiem, var ne tikai gleznot un uzzināt kādi ir šie koki, bet arī salīdzināt, pētīt, mācību procesā izmantot mikroskopu. Tā radās ideja, ka varētu būt šāda izglītības interešu programma un centrs. Sākumā plānojām, ka nodarbībām būs atvēlēts viens kabinets, taču beigās izlēmām izveidot vairākas telpas. Tad Rietumu Bankas labdarības fonds izsludināja projektu konkursu, un tā bija mūsu iespēja iegūt finansiālo atbalstu. Tā sākām darboties - rakstījām projektu, vācām parakstus, pirkām materiālus, vasarā noorganizējām nometni „3x9 eksperimenti" un rakstījām programmu. Šādi šī ideja realizējās un 1. septembrī sākās nodarbības."

Ražinska informē, ka šobrīd centra nodarbības apmeklē gandrīz 20 bērni, kas sadalīti divos līmeņos 1. un 2. klasē. Nodarbības sākas piektdienās plkst.13.00 un ilgst līdz vakaram plkst. 20.00.

Direktora vietniece vēlas, lai centrs kļūtu lielāks: „Nākotnes ideja ir paplašināties. Rakstīt jaunu programmu, lai pēc gada, kad bērni iziet programmu, viņi var turpināt sevi pilnveidot un lai viņu prasmes attīstītos. Tātad, lai programma ir pieejama arī 3. un 4. klasē nākamajā grūtības līmenī."
 
Kā jau ziņots, bērnu pētnieciski eksperimentālais centrs "GUDRO.LV" tapis ar RBLF (Rietumu Bankas labdarības fonda) un Jēkabpils pilsētas pašvaldības atbalstu. Idejas atbalstītāji fonds "ASNI" (Bērnu ētiskās un estētiskās attīstības fonds), Rīgā un IIC ( Izglītības iniciatīvu centrs), Jēkabpilī.

Atstājiet komentāru