2024.gada 12. maijs

Ina, Ināra, Inārs, Valija

Tikai 22,8 aptaujāto jēkabpiliešu nēsā atstarotājus (FOTO)

Tikai 22,8 aptaujāto jēkabpiliešu nēsā atstarotājus (FOTO)

Šoruden, aicinot cilvēkus rūpēties par savu drošību diennakts tumšajā laikā, AAS „Gjensidige Baltic" dāvina vairāk nekā 2000 atstarotājus deviņās Latvijas pilsētās. Kampaņas mērķis ir atgādināt par atstarotāju nepieciešamību gada tumšajā laikā.
 

77,2% Brīvības ielas „Maxima" veikala apkārtnē sastapto jēkabpiliešu atklāja, ka ikdienā nenēsā atstarotājus. Kā iemeslu cilvēki min to, ka nav aizdomājušies par tāda nepieciešamību, vai vienkārši aizmirsuši uzlikt. Turklāt nebija neviena vīrieša, no tiem, kas piedalījās aptaujā, kurš atzītu, ka nēsā atstarotāju. Taču daudzi no viņiem pastāstīja, ka ikdienā pārvietojas ar automašīnu un atstarojošā veste viņu transporta līdzeklī gan ir.
 

Tie aptaujas dalībnieki, kuri ikdienā nēsā atstarotājus, uzsvēra, ka to dara tieši pašu drošības dēļ. Lielākā daļa arī atzīmēja, ka atstarotāji ir piestiprināti pie vairākām somām, lai vienmēr būtu līdzi.
 

Lielākā daļa aptaujāto, kuriem ir bērni, pastāstīja, ka savām atvasēm māca nēsāt atstarotājus, kā arī bērni paši prasa, lai viņiem tādus iegādājas, vai arī atstarotāji ir iedoti skolā. Vecāki ar maziem bērniem uzsvēra, ka cenšas iegādāties apģērbu, apavus vai mugursomas jau ar iestrādātiem atstarojošiem elementiem.
 

Praktiski visi jeb 95,4% aptaujāto zināja arī par jaunajām likuma izmaiņām, ka tumšajā diennakts laikā ārpus apdzīvotām vietām un arī apdzīvotajās vietās, tumšos ielu posmos obligāti ir jānēsā atstarojošās vestes.
 

Jānis Raščevskis, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos: "Jēkabpils pilsētas pašvaldība uzskata, ka cilvēks ir pati lielākā vērtība. Tādēļ ir ļoti skumji, ja cilvēki iet bojā tāpēc, ka tumšajā diennakts laikā nelieto atstarojošos elementus. Akcijas rīko gan CSDD, gan citas organizācijas, un tas ir ļoti svarīgi. Jēkabpils pilsētas pašvaldība šogad dāvināja pilsētas skolu jaunāko klašu audzēkņiem atstarojošās vestes. Uzskatu, ka katra iniciatīva šajā virzienā ir apsveicama, ļoti labi, ka dažādas organizācijas iesaistās un dod savu artavu, palīdzot pasargāt cilvēkus no negadījumiem."
 

Anita Krūmiņa, AAS „Gjensidige Baltic" Jēkabpils filiāles vadītāja: „Īpaši gada tumšajā periodā ir svarīgi, lai mēs visi apzināmies riskus, kas mums draud, ja uz ceļa neesam pamanāmi. Tumšā lietus un miglas laikā, cilvēku, kurš iet gar ceļmalu, pamanīt ir praktiski neiespējami. Labākajā gadījumā tiks gūtas smagas traumas, būs jārēķinās ar lieliem finanšu tēriņi, bet jāapzinās, ka kājāmgājējam šis var būt arī beidzamais gājiens. Autovadītājs pārdzīvos, iespējams mašīnai būs kāda bukte, bet dzīvību var zaudēt gājējs. Atstarotājs ir mazs ikdienas sīkums, taču tas var izglābt dzīvību."
 

Dārta Daneviča, aktrise: „Esmu ļoti priecīga, ka manā pilsētā notiek šāda akcija- atceros, kad pati darbojos Jēkabpils Jauniešu domē, arī es kopā ar citiem jauniešiem dalīju pilsētas iedzīvotājiem atstarotājus, kurus izmantot gada tumšajā laikā. Uzskatu, ka ir būtiski gan katram pašam atcerēties, gan pievērst uzmanību saviem tuviniekiem un arī četrkājainajiem mājas mīluļiem- vai visiem, izejot no mājas, pie apģērba ir kāds atstarojošs elements- par tā nepieciešamību viegli pārliecināties, pašam esot pie auto stūres, kad gājēji nav redzami pat, atrodoties gana mazā atstatumā. Šis ir tas gadījums, kad ar nelieliem, pat rotaļīgiem līdzekļiem var pasargāt savu un tuvinieku dzīvību. Lai jums nekad nenāktos sevi šaustīt par šī mazā un vienkāršā "darba" neizdarīšanu neatgriezeniskā situācijā, kad jau ir par vēlu ko labot. Lai visiem gaišs šis laiks!"
 

Pēc Valsts policijas datiem, šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, uz ceļa bojāgājušo skaits palielinājies par 20%. Ikdienā būtu jānēsā atstarotāji, bet tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās, bet slikti izgaismotās vietās galvenais gājējiem un velosipēdistiem ir lietot atstarojošu apģērbu - vislabāk vesti.
 
 
 

Atstājiet komentāru