2024.gada 11. maijs

Karmena, Manfreds, Milda

Jēkabpili apmeklēs Ukrainas pilsētas Mirgorodas delegācija

Jēkabpili apmeklēs Ukrainas pilsētas Mirgorodas delegācija

Atsaucoties uz Latvijas vēstnieces Ukrainā Dr. Argitas Daudzes aicinājumu Latvijas Pašvaldību savienībai attīstīt Latvijas pašvaldību sadarbību ar Poltavas apgabalu Ukrainā, Jēkabpils pilsētas pašvaldība 2013. gada nogalē uzsāka sarunas ar Poltavas apgabala Mirgorodas pilsētu par sadarbības nodibināšanu.


18. novembrī Mirgorodas pašvaldības delegācija viesosies Jēkabpilī un iepazīs pilsētu, tiksies ar Jēkabpils Ukraiņu biedrības pārstāvjiem, kā arī apmeklēs Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītos pasākumus. Mirgorodas delegācijas sastāvā būs pilsētas mērs Sergejs Solomaha, mēra vietniece Antoņina Ņikitčenko, domes sekretārs Konstatntīns Kiprosenko un uzņēmējs Boriss Barišpoļec.


Savukārt 19.novembrī tiks parakstīts Jēkabpils un Mirgorodas sadraudzības līgums, kas paredz sadarbību kultūras un pašdarbības, vēstures mantojuma saglabāšanas, tūrisma, ekonomisko sakaru un citu jomu veicināšanā. 19. novembrī tiks apmeklēta arī Krustpils pils, Jēkabpils 3.vidusskola, pirmskolas izglītības iestāde "Zvaniņš", kā arī uzņēmumi SIA "Gaujas koks" un SIA "Sedumi".


Poltavas apgabals ir viens no vadošajiem reģioniem Ukrainā. Tā sastāvā ietilpst 25 rajoni, 5 apgabala nozīmes pilsētas, 10 rajona nozīmes pilsētas un vairāk kā 2000 mazāku apdzīvotu vietu. Reģionā ir attīstīta mašīnbūve, metālapstrāde, elektrorūpniecība, vieglā rūpniecība, pārtikas rūpniecība un naftas pārstrāde. Poltava tiek uzskatīta par Ukraiņu literārās valodas dzimteni.


Mirgoroda ir viena no apgabala nozīmes pilsētām. Tā atrodas dzelzceļa līnijas Kijeva – Harkova vidusdaļā, Horolas upes krastā. Pilsētā dzīvo vairāk nekā 42 tūkstoši iedzīvotāju. Pirmās asociācijas par pilsētu saistās ar ārstniecisko minerālūdeni un sanatorijām, kas vienlaicīgi var uzņemt vairāk nekā 5000 cilvēkus veselības uzlabošanai un ārstēšanai. Kūrortpilsētas slava Mirgorodai ir jau no 20.gadsimta sākuma.


Tiek uzskatīts, ka Mirgoroda dibināta 12. vai 13. gadsimtā kā viens no Kijevas Krievzemes robežposteņiem. Atrodoties dažādu tautu saskarsmes vietā, ticis izmantots kā miera pārrunu vieta, no kurienes arī cēlies nosaukums. Rakstos Mirgorodas kā pilsētas vārds minēts 1575. gadā, kad Polijas karalis Stefans Batorijs to nozīmē par kazaku pulka centru.


Līdz šim Mirgorodai ir noslēgti sadraudzības līgumi ar Barbi pilsētu Vācijā, Mārdu Igaunijā, Zgožeļecu Polijā, Rečicu Baltkrievijā un Gorna Orjahovitsu Bulgārijā.


Laura Afanasjeva
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Atstājiet komentāru