2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodaļā piedāvā “smieklu gāzi”

Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodaļā piedāvā “smieklu gāzi”

SIA "Jēkabpils reģionālās slimnīcas" dzemdību nodaļā decembrī klientēm, pēc viņu vēlēšanās, dzemdību sāpju mazināšanai bez maksas piedāvā izmantot slāpekļa oksidulu jeb "smieklu gāzi" (jautrības gāzi).
 
 
Slimnīcas dzemdību nodaļas galvenā vecmāte Agita Ciemiņa stāsta, ka šis nav jauns pakalpojums nedz Jēkabpils, nedz Latvijas slimnīcās, taču to, dārgo izmaksu dēļ, izmanto tikai nedaudzas dzemdētājas. Šāds pakalpojums maksā 50 eiro. Jēkabpils slimnīcā to piedāvā jau gadu, kad tika iegādāts slāpekļa oksidula gāzes aparāts, kas maksājot ļoti dārgi, tāpēc arī pakalpojums nav lēts.
 
 
"Tāpēc šīs iespējas popularizēšanai, decembrī šo pakalpojumu piedāvājam bez maksas ikvienai klientei, kas to vēlas un pēc tam paredzēts maksu samazināt, lai "smieklu gāzes" izmantošana kļūtu pieejamāka plašākam klientu lokam," saka Agita Ciemiņa.
 
 
Viņa stāsta, ka "smieklu gāze" rada vieglu reiboni un palīdz sievietei atslābināties, līdz ar to dzemdību sāpes vairs tik asi netiek izjustas un ir vieglāk panesamas.
 
 
"Ir sievietes, kurām ieelpojot šī gāze nepatīk un viņas no šāda pakalpojuma atsakās, taču tādu ir mazākums. Lielākajai daļai patīk un palīdz. "Smieklu gāzes" ietekme ir īslaicīga un nekaitē nedz sievietes, nedz bērna veselībai, ja pretsāpju līdzekļi organismā, kamēr izvadās, cirkulē pat dažas dienas, tad gāzes ietekme beidzas līdz ar mazuļa piedzimšanu," skaidro Agita Ciemiņa.
 
 
Viņa norāda, ka panākums ir dzemdēt veselīgu bērnu, nevis „uzvarēt" dzemdību izaicinajumā. "Smieklu gāze" jeb dislāpekļa oksīds ir slāpekļa un skābekļa savienojums, kas ir ar patīkamu saldenu smaržu, bezkrāsains, nedegošs, taču to ielpojot, rada reibinošu efektu, tāpēc tiek dēvēts par "jautrības jeb smieklu" gāzi. Pie mums Latvijā šo gāzi izmanto dzemdību sāpju mazināšanai kopš 2009.gada, lai gan citur pasaulē dzemdniecībā to pielieto jau krietni senāk.
 
 
Pasaules pieredze liecina, ka smieklu gāze ir uzticamākā nomierināšanas, kā arī atsāpināšanas palīgmetode, kas pasaulē jau pazīstama kopš 19. gadsimta, kad to ieviesa Horacijs Velšs un ilgu laiku tā bija vienīgā atsāpināšanas iespēja.
 
 
Jēkabpils reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā klientēm piedāvā arī citus pakalpojumus, piemēram, dienesta viesnīcu jeb telpu, kur dzemdētāja var uzturēties kopā ar savu vīru līdz un pēc mazuļa piedzimšanas. Telpa aprīkota ar divguļamu gultu, dušu un tualeti, bērna pārtinamo galdiņu. Ja vīrs uzturas kopā ar sievu, tad viņam slimnīcā pienākas arī ēdināšana. Par šādu iespēju jāmaksā 25, 85 eiro diennaktī. Lai abi vecāki būtu kopā bērniņa piedzimšanas brīdī, mūsu valstī tēviem šim nolūkam pieškir speciālu atvaļinājumu.
 
 
Tāpat arī Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodalā ir iespēja, izrakstoties no slimnīcas, saņemt bērna dzimšanas apliecību.
 
 
Šogad līdz decembrim Jēkabpils slimnīcā pasaulē nākuši 566 mazuļi. Šeit ierodas topošās māmiņas ne tikai no Jēkabpils, bet arī no apkārtējiem novadiem, kā arī no Kokneses, Aizkraukles un Pļaviņām.
 
 
Attēlā: Agita Ciemiņa ar "smieklu gāzes" aparātu.
 

Komentāri (0-4/4)

  • ha
    02.07.2018 18:21
    Normāli, sagaidīt savu mazuli stulbā reibumā :D un ko darīt, ja reibums neatiet ? Psihuška?
  • Zelma
    02.07.2018 18:21
    Ko dod šī "smieklu gāze", ja nav paša galvenā šajā nodaļā - iejūtības un cilvēcīguma.
  • M 30...
    02.07.2018 18:21
    Si "Smiekliga Gaze" nemaz nav tik smiekliga,ta ir inde,pec kuras lietosanas cilveki nonak slimnica,un vispar ka var dot "Gazi" elpot toposam maminam?Daudz ko nedrigst lietot grutniecibas laika,bet elpot kaut-kadu "Smiekligu Gazi" pat rekomende,un vel bezmaksas,lai tik elpo!Miljas grutnieces,nekada gadijuma nedariet to,neelpojiet to indi!Dzemdibam jabut istam,nevis caur "Smieklu Gazi"!!!
  • Dzemdeetaaja
    02.07.2018 18:21
    Manam viiram Nebija eedinaasanas. Mums bija panemta dienestu viesniica. Protams, bez liiguma. Toposaas maaminjas!!! Visur parakstat liigumus. Dzemdiibu nodaljaa straadaa arii negodiigi aarsti....

Atstājiet komentāru