2024.gada 17. aprīlis

Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

Jēkabpilī ugunsdzēsēji mācībās likvidē ugunsgrēku graudu un rapšu pirmapstrādes kompleksā (FOTO)

Trešdien Jēkabpilī, LPKS „LATRAPS” graudu un rapšu pirmapstrādes kompleksā notika ugunsdzēsības praktiskās mācības.

VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste Radio1.lv informēja, ka mācību scenārijs paredz, ka uzņēmuma cokolstāva tehniskajā telpā zem graudu torņa izceļas ugunsgrēks. Pārslodzes rezultātā žāvēšanas kamerā 18 metru augstumā aizdegas arī elektromotors un liesmas turpina strauji  izplatīties. Uzņēmuma darbinieki, nostrādājot ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmai, par notikušo ziņo, zvanot uz 112, un veic pirmos pasākumus, lai ierobežotu liesmu izplatīšanos. 

Viktorija Gribuste informē, ka praktisko mācību mērķis bija pārbaudīt ugunsdzēsēju glābēju iemaņas, kā arī praktizēties ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu vadīšanā un veikšanā sarežģītos objektos. Viktorija Gribuste piebilda, ka mācības katrai VUGD daļai notiek reizi gadā, un objekti, kur tās notiek, pēc to funkcijām  un citiem kritērijiem ir dažādi. 

Ugunsdzēsējiem šajās mācībās bija jādemonstrē ne vien ugunsgrēku dzēšanas prasmes, bet arī iemaņas cilvēku glābšanā. Šim nolūkam tika izmantots manekens. Uzdevumu sarežģīja situācija, ka cietušais atradās nevis telpā, kur izcēlās ugunsgrēks, bet citā vietā. Viktorija Gribuste atzīst, ka tas bija  bija labs treniņš arī graudu kompleksa administrācijai un darbiniekiem, parādot, kā viņi reaģē šādā ārkārtējā situācijā un, cik rezultatīvi var sadarboties ar ugunsdzēsējiem glābējiem. Speciāliste norāda, ka uzsākot dzēšanu, glābējiem ļoti svarīga ir pirmā informācija par ugunsgrēka izcelšanās apstākļiem, kā arī ziņas par objekta plānojumu, ražošanas specifiku un citas notikuma vietas detaļas. Šo mācību scenārijs bija  ar vairākiem pārsteiguma momentiem, kas ļāva vērtēt glābēju spēju pielāgoties  konkrētiem apstākļiem un izvēlēties pareizo taktiku. Viktorija Gribuste atzīst, ka mācības noritēja veiksmīgi.

Mācībās piedalījās Jēkabpils, Līvānu, Pļaviņu un Viesītes ugunsdzēsēji glābēji.

Foto: Jūlija Ferčuka

Atstājiet komentāru