2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Vīpes pagastā glābēji palīdz izkļūt no meža apmaldījušamies cilvēkam

Vīpes pagastā glābēji palīdz izkļūt no meža apmaldījušamies cilvēkam

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 20. septembra plkst. 6.30 līdz 21. septembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma piecus izsaukumus – trīs uz ugunsgrēku dzēšanu un divus uz glābšanas darbiem, VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Plkst. 16.32 VUGD saņēma informāciju, ka Jēkabpils novada Vīpes pagastā mežā ir apmaldījies cilvēks. sazinoties telefoniski, lai apmainītos ar informāciju un norādījumiem, ieslēdzot autocisternas skaņas signālu, kā arī izmantojot bezpilota gaisa kuģi, ugunsdzēsēji glābēji cilvēku atrada un izveda no meža. Glābšanas darbi noslēdzās plkst. 18.11.

VUGD aicina cilvēkus, dodoties mežā, ņemt līdzi pilnībā uzlādētu mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā var operatīvi informēt par nepieciešamo palīdzību un ar glābējiem apmainīties norādēm. Līdzās tam, dodoties mežā, nepieciešams ievērot zīmīgas vietas – grāvjus, lielus akmeņus, stigas u.c., kas var palīdzēt atrast atpakaļceļu. 

Plkst. 22.21 VUGD saņēma informāciju, ka Jelgavā piecstāvu dzīvojamā mājā trešā stāva dzīvoklī ir izveidojies sadūmojums un skan dūmu detektors. Iekļūstot dzīvoklī, ugunsdzēsēji glābēji no spēcīgi sadūmotās telpas izglāba vienu cilvēku, kurš bija ugunsgrēkā cietis, un nodeva viņu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. No ēkas tika evakuēti četri cilvēki, bet divi cilvēki bija evakuējušies pirms VUGD ierašanās. Dzīvoklī dega sadzīves mantas 3 m2 platībā, kā rezultātā bija izveidojies spēcīgs sadūmojums. Darbs notikuma vietā noslēdzās plkst. 23.00. Tieši pateicoties tam, ka mājoklī bija uzstādīts dūmu detektors, kas nostrādāja, izveidojoties sadūmojumam, kā arī kaimiņu vērīgumam, visticamāk, ka tika izglābta cilvēka dzīvība. 

Traģiskākie ugunsgrēki nereti norisinās nelielās platībās, notiekot gruzdēšanai vai degšanai ar nelielu liesmu, kā rezultātā intensīvi izdalās degšanas produkti. Piedūmotā vidē cilvēkam pietiek veikt tikai dažas ieelpas, lai viņš sajustu veselības un vēlāk arī apziņas traucējumus. Tieši dūmu detektors, kas savlaicīgi ar skaļas skaņas palīdzību signalizē par izveidojušos sadūmojumu un ļauj cilvēkiem izglābties.

Desmitos no rīta Meža ielā Tukumā atklātā teritorijā dega kartona presējamā iekārta un izstrādājumi 4 m2 platībā. 

Visā Latvijā aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 33 izsaukumus – 10 uz ugunsgrēku dzēšanu, 17 uz glābšanas darbiem, bet seši izsaukumi bija maldinājumi.

Atstājiet komentāru